Mohammed bin Salman i Gianni Infantino 

 Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia
KAD NOVAC ZAMIRIŠE

Licemjerje ‘par excellence‘! Petrodolari su ponovno pobijedili nogomet: ‘Ovo će razotkriti sve laži Fife‘

Zveckat će kristalnim čašama u VIP sjedalima, a sport ostaje udaljen od istinskih navijača
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 02. studeni 2023. 22:42

Nogomet ujedinjuje svijet kao nijedan drugi sport, a svjetsko prvenstvo savršen je izlog za slanje poruke ujedinjenja i uključenosti, kao i za pružanje važne ilustracije kako različite kulture mogu biti zajedno, učiti, i bolje razumjeti jedna drugu.

Dio je to priopćenja predsjednika Fife Giannija Infantina, kojim je obavijestio nogometnu javnost kako će domaćin Mundijala 2034. godine biti - Saudijska Arabija. Srijeda je, naime, označavala rok za zemlje Azije i Oceanije glede formalnog iskazivanja za organiziranje navedenog natjecanja, a nakon što se Australija povukla iz utrke, Saudijci su, kao jedini kandidati, mogli nazdraviti pjenušcem - bezalkoholnim, dakako. Dvanaest godina nakon što je Katar organizirao vjerojatno najkontroverzniji SP u povijesti nogometa, prema svemu sudeći, dakle, gledat ćemo 2.0 nastavak na Arapskom poluotoku.

"Namješten" izbor

Ono što umnogome podsjeća na priču oko Katara jest sâm proces nadmetanja kroz koji se Saudijska Arabija prometnula u jednog kandidata za organizaciju SP-a 2034., odnosno kao jedina zainteresirana zemlja koja će do kraja studenoga predati cjelokupnu prijavu. Sve je započelo poprilično iznenađujućom Fifinom objavom početkom listopada, u kojoj je odlučeno da zemlja domaćin mora biti iz Azije ili Oceanije.

image

Gianni Infantino

SIMON MAINA Afp

Fifa je, naime, sukladno politici rotacije, desetljećima razmještala svjetska prvenstva po kontinentima, pa su tako, primjerice, od 2002. naovamo po dva SP-a održana u Europi i Aziji, te po jednom u Africi i Južnoj Americi. Sljedeća je na redu Sjeverna Amerika (SAD, Kanada i Meksiko 2026.), dok se četiri godine kasnije Mundijal ponovno vraća u Europu.

Ono što je, međutim, zanimljivo, jest činjenica da će se 2030., pored zemalja domaćina Španjolske, Portugala i Maroka, po jedna utakmica odigrati u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, kako bi se tobože obilježila stogodišnja obljetnica prvog SP-a (Urugvaj, 1930.). Tako je "de facto" oduzeto pravo zemljama južnoameričkog kontinenta da se nadmeću za domaćinstvo 2034. godine, a u igri su, posljedično, ostali samo udvarači iz Azije i Oceanije.

Zainteresirane zemlje imale su svega 26 dana za predaju ponuda, a u roku od nekoliko minuta uslijedila je službena objava Saudijaca o njihovoj kandidaturi, ubrzo nakon koje se pojavila i svesrdna potpora Azijske nogometne konfederacije. Iako je Australija, koja je s Novim Zelandom ovog ljeta bila domaćinom iznimno uspješnog SP-a za žene, prvotno iskazala interes za domaćinstvom 2034., savez te zemlje, "uzimajući u obzir sve čimbenike", odlučio se povući iz utrke.

Ljudska prava

U svom priopćenju, Infantino se kratko osvrnuo na spomenute sporne detalje selekcijskog procesa, pretpostavljajući da će oni izazvati sumnju u medijima i javnosti. Čelni čovjek Fife istaknuo je kako su procesi nadmetanja za 2030. i 2034. odobreni konsenzusom Vijeća Fife, u kojem su zastupljene krovne organizacije šest kontinenata, i to nakon, kako on kaže, "konstruktivnog dijaloga i opsežnih konzultacija". No, vratimo se na dio priopćenja istaknut u uvodnom dijelu ovog teksta. Infantino je težište svojih komunikacijskih poruka strateški stavio na dvije stvari; inkluzivnost i ujedinjenje, naslanjajući se na opću Fifinu deklarativnu agendu, koja "vrišti" i sa službene stranice.

image

Gianni Infantino

Anp/ddp Usa/profimedia

"Fifa modernizira nogomet, kako bi bio globalan, pristupačan i uključiv u svim aspektima", stoji na spomenutoj stranici, a mnogima koji su pročitali tu rečenicu i promislili o Infantinovim rečenicama, vjerojatno nije jasno kako se koncept "uključivosti u svim aspektima" može primijeniti na Saudijsku Arabiju, državu u kojoj je, prema izvješćima Amnesty Internationala, samo između siječnja i listopada 2023. godine, počinjeno preko stotinu pogubljenja po različitim zakonskim osnovama i koja, sukladno svojim regulativama, diskriminira i progoni LGBTQ populaciju. Svaki spolni odnos izvan bračne zajednice, uključujući i onaj među osobama istog spola, zabranjen je šerijatskim zakonom, a najrigoroznija moguća kazna za muškarce i žene koji ga prekrše jest - smrtna.

Prema podacima Human Dignity Trusta, posljednjih su godina osobe homoseksualne orijentacije redovito bile metom saudijske represije, mnoge su uhićene - a neke od uhićenih su i pogubljene.

Progoni i pogubljenja

Sporna je i opća pozicija žena u saudijskom društvu, s obzirom na to da su ženska prava još uvijek debelo podređenima muškima - ponajviše zahvaljujući dehumanizirajućem sustavu "muškog skrbništva", koji muškarca zakonski postavlja kao skrbnika ženi, i daje mu ovlasti da u njezino ime odlučuje o praktično svim važnim pitanjima vezanim uz njezin život, poput braka, rođenja djeteta, zaposlenja i slično.

U Kraljevini Saudijskoj Arabiji, nadalje, nisu dozvoljene političke stranke i sindikati, a neovisni mediji ne postoje. Kritičari režima suočavaju se s uhićenjima i zatvorom, a nerijetko i fizičkim zlostavljanjem, odnosno mučenjem. Valja svakako podsjetiti i na slučaj novinara i disidenta Jamala Khashoggija, kojeg su, početkom listopada 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu, ubili i raskomadali agenti saudijske vlade. Iz redova američkih i turskih obavještajnih službi tvrdilo se kako je naručitelj Jamala Khashoggijevog ubojstva bio osobno saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, on je do zadnjeg opovrgavao bilo kakvu osobnu upletenost u taj slučaj, a na kraju je Saudijska Arabija za okrutno ubojstvo novinara, nakon sudskog procesa zatvorenog za javnost, na smrt osudila pet osoba, ali je kasnije smrtne kazne preinačila u 20-godišnje zatvorske kazne, i slučaj proglasila gotovim.

- Ni godinu dana nakon katastrofe ljudskih prava na Svjetskom prvenstvu u Kataru, Fifa nije uspjela naučiti lekciju da dodjelom događaja vrijednih više milijardi dolara bez potrebne pažnje i transparentnosti može riskirati korupciju i velika kršenja ljudskih prava, izjavio je Minky Worden, direktor globalne inicijative pri Humans Rights Watchu, pa naglasio:

- Mogućnost da Fifa, unatoč užasnom stanju ljudskih prava i vratima zatvorenim za bilo kakav nadzor, Saudijskoj Arabiji dodijeli Svjetsko prvenstvo 2034. razotkrit će Fifinu predanost ljudskim pravima kao lažnu.

image

Mohammed bin Salman

HANDOUT/AFP/PROFIMEDIA Handout/afp/profimedia

Upravo Wordenova misao sjajno sažima ono o čemu se ovdje radi - a to je licemjerje "par excellence". Sva izvješća Amnesty Internationala i Humans Right Watcha, naime, padaju u vodu kada zrakom zadominira opojni miris saudijskih petrodolara. Nakon što su izdržali sve pritiske uoči i za vrijeme SP-a u Kataru, te dijelu svijeta uspjeli prodati priču o najvećem nogometnom turniru svih vremena, Infantino i društvo uvjereni su da će se moći nositi i sa saudijskim projektom.

Koliko god iz perspektive ljubitelja nogometa novi bliskoistočni Mundijal, uz sve ranije spomenute kontroverzne elemente, izaziva nelagodu i frustracije, scenarij će ponovno pisati nogometni moćnici u suradnji sa saudijskim milijarderima. Oni će, na kraju, 2034. uživati u pogledu sa svojih VIP sjedala, zveckati kristalnim čašama i čestitati sami sebi na dobro obavljenom poslu,a nogomet će, vjerojatno, biti dalje nego ikada od širokih masa iz kojih je zapravo i proizašao.

Igralo bi se opet po zimi?

Kada priču sagledamo iz perspektive Saudijske Arabije, stvari su kristalno jasne. Radi se o nastavku saudijskog projekta, odnosno o vrhuncu manifestacije saudijske "meke moći" utemeljene na enormnim ulaganjima i prodoru u globalno sportsko tržište, te snažnom pozicioniranju na nogometnoj karti svijeta. Pod ranije spomenutim prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, Saudijci su naglavce zaronili u sportske projekte; od kupnje Newcastlea pomoću državnog fonda, 10-godišnjeg ugovora za domaćinstvo Formule 1, organizacije elitnih boksačkih mečeva, premijerne UFC-ove priredbe, pa do osnaživanja saudijske Pro lige i dovođenja europskih superzvijezda poput Cristiana Ronalda, Karima Benzeme i ostalih.

image

Mohammed bin Salman

HO Afp

Saudijska Arabija imat će 11 godina za pripremu SP-a, a kada govorimo u infrastrukturi, u značajno je boljoj poziciji nego što je Katar svojedobno bio. Saudijci naime, za razliku od Katrana uoči posljednjeg SP-a, već sada raspolažu s nekoliko velikih i atraktivnih stadiona kao što su, primjerice King Fahd (Al-Hilal), King Abdullah (Al-Ittihad) i Al-Awwal Park (Al-Nassr).

Bez obzira na to, neupitno je da će do 2034. godina niknuti niz novih nogometnih zdanja, kao što je bio slučaj s Boulevard Hallom, stadionom koji je, za samo 60 dana izgrađen u Rijadu za potrebe boksačkog meča između Tysona Furyja i Francisa Ngannoua, a od sljedeće godine bit će preimenovan u Kingdom Arenu, i bit će prepušten na korištenje Al Hilalu. Iako su mnogi pretpostavili kako će se novi bliskoistočni SP ponovno održati u zimskom terminu, čelnik Saudijskog nogometnog saveza Yasser Al-Misehal rekao je kako to i ne treba tako, s obzirom na nove tehnologije koje omogućuju hlađenje stadiona u ljetnom periodu, a koje će do 2034. zasigurno i dodatno napredovati.

Za razliku od društveno-političkog aspekta, u infrastrukturalnom ne bi smjelo biti problema - ako nakratko smetnemo s uma da će sve stadione i objekte povezane s prvenstvom ponovno graditi potplaćeni migranti u uvjetima nedostojnim ljudskog bića.

Linker
30. travanj 2024 15:50