Ile Topuzović, Marijan Kustić, Djuro Lonza

 TONCI PLAZIBAT/CROPIX Cropix
ČLAN IO HNS-A

‘Liga nam je među najjačima u Europi, osigurali smo prijenose, financirat ćemo lige kadeta i juniora‘

Ile Topuzović, prvi čovjek hrvatskog futsala, govori o novoj sezoni u kojoj će biti dosta promjena
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 01. kolovoz 2022. 21:00

U nekoliko navrata bili smo dosta kritični, ali s argumentima prema Komisiji za futsal, koja vodi brigu o najpopularnijem hrvatskom dvoranskom sportu. Posebno su te kritike bile oštre zbog lošeg suđenja u 1. HMNL, zatim zbog praktički preklapanja kadetskog i juniorskog prvenstva, s velikim brojem utakmica na završnom turniru u kratkom periodu, zastarjelog modela Kup natjecanja. Futsal iz godine u godinu raste u Hrvatskoj, liga nam je među pet u Europi, s čime se malo sportova u Hrvatskoj može pohvaliti, dvorane su dobro popunjenje tijekom cijele godine, klubovi iz sezone u sezonu ulažu dosta sredstava u pojačanja, širi se baza po cijeloj državi, imamo dva predstavnika u Ligi prvaka...

Veliki napredak

Kad se sve to vrati nekoliko godina unatrag, vidi se ogroman napredak i u medijskom praćenju, futsal je došao na male ekrene, gotovo sve tiskovine i portali redovito pišu o ovom sportu, No, imali smo osjećaj kao da Komisija za futsal jedno vrijeme “spavala”, odnosno da nije donosila neke odluke kako bi dodatno cijelu priču nadogradila. Futsal u Hrvatskoj nema svoj savez, o njemu brine posebno tijelo unutar Hrvatskog nogometnog saveza, zvano Komisija. Koja je, iskreno dosad malo ili nimalo s planom razvoja ovog sporta izlazila u javnost. Stoga su nas više nego ugodno iznenadile nove informacije o promjeni Kup natjecanja, novom sustavu natjecanju u mlađim uzrastima, jedinstvenoj Drugoj ligi. To je bio pravi povod za razgovor s Ilom Topuzovićem, prvim čovjekom Komisije za futsal i članom Izvršnog odbora HNS-a.

"Mi imamo deset članova (devet u ovom trenutku, jer je predstavnik Futsal Pule podnio ostavku zbog lošeg suđenja u finalu doigravanja, nap. a.) i tajnika, otvoreno smo tijelo, prihvaćamo sve sugestije i tražimo najbolja rješenja što se tiče futsala. Moram prvo istaknuti, kako imamo širom otvorene ruke što se tiče HNS-a, što smo tražili ispred Komisije, to smo dobili. Ove godine će HNS-a u hrvatski futsal uložiti oko 1,5 milijuna kuna, mislim da to nisu mala sredstva. Osigurali smo izravni tv prijenos utakmica Prve lige, u starom terminu, petkom s početkom u 20 sati na Maxsport kanalu", kazao nam je na početku razgovora Topuzović.

image
CROPIX

Već ove natjecateljske godine, imat ćemo kadetske i juniorske prvake Hrvatske nakon završene Lige 12, više to neće biti na završnom turniru kao dosad. To je izuzetno važno, jer mlade igrače se na taj način “zalijepi za futsal”, pruža im se natjecateljski duh tijekom cijele godine, a klubovi i reprezentacija iz te priče dobivaju jake temelje na kojima će graditi svoju budućnost.

"Do siječnja sljedeće godine imat ćemo kao i dosad natjecanje po regijama, zatim će se četiri najbolja kluba iz svake regije igrati jedinstvenu ligu od siječnja do svibnja, i nakon toga dobit ćemo prvake države u kadetskom i juniorskom uzrastu. Treba istaknuti da će tu ligu financirati HNS-a, u potpunosti. Krenut ćemo ove godine s pilot projektom, natjecanjima i u pionirima, vjerojatno po regijama, a onda organizirati završni turnir", objašnjava Topuzović.

Stvoriti jaku ligu

Očito je da se promijenio odnos prema mlađim uzrastima jer svi drugoligaši moraju imati kadete i juniore, jer bez toga ne mogu sudjelovati u kvalfikacijama za Prvu ligu. Dogodine nas čeka jedinstvena Druga liga, s deset klubova, kako će to klubovi financirati?

"Tu će prije svega pomagati HNS-a, cilj nam je stvoriti jaku, jedinstevnu ligu koja će imati četiri-pet dobrih klubova iz svih djelova Hrvatske, koji će se boriti za ulazak u Prvi ligu. Kako će se formirati ta liga? Sve ovisi o kvalifikacijama i ispadanju, ali prva dva kluba iz svake regije trebala bi imati svoje mjesto u toj ligi. Mnogi su govorili da nam ne treba Prva liga s deset klubova, ali na kraju se ta odluka pokazala kao pravi potez, dobili smo kvalitetu. Vjerujem da bi se to moglo dogoditi i s Drugom ligom", ističe predsjednik Komisije za futsal.

"Što se tiče Kupa, ukida se dosadašnji princip ždrijebanja s nositeljima i autsajderima, svi klubovi se nalaze” u istom košu”. Natjecanje će činiti 32 momčadi, od kojih je 27 rangirano po dosadašnjim koeficijentima, dok će se pet ostalih sudionika popuniti pobjednicima HNS-ovih središta. Jedna utakmica će se igrati za prolaz dalje, a domaćinstvo će se birati ždrijebom. Ulazak među osam jamči vam završni turnir Final Eight, u kojem isto nema povlaštenih, nego se ponovno kuglice sastaju i izvlače. Stvari su to koje definitivno idu na ruku i nekim malo manje poznatim klubovima, pružaju im priliku da odu do kraja, što natjecanju daje dodatnu draž."

Reprezentacija može i mora bolje

Klupski nogomet nam se dobro razvija, no od reprezentacije puno više očekujemo, brodolom na Euru u Nizozemskoj, ostavio je gorak okus do danas.

- S tim nismo nikako zadovoljni, morali smo proći skupinu, a onda poslije na jednu utakmicu sve je moguće. Ponavljam, trebali smo proći skupinu, mene osobno raduje činjenica da 80 posto igračkog kadra reprezentacije dolazi iz naše lige, to je pokazatelj koliko nam je liga dobra - zaključio je Topuzović.

Linker
24. travanj 2024 22:14