JAKOV PRKIC Cropix
INTERVJU ZA JL

Ljubičić: Osjećam se izvanredno, nema onog grča koji sam znao osjetiti dok sam igrao za moj Hajduk!

‘Moj šjor, treba se dokazivati, kontinuitet je bitan. Sretan sam i zadovoljan ovdje...‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. kolovoz 2022. 14:18

Marin Ljubičić, novi golgeter LASK-a, poslije prva tri kola austrijske Erste lige, postao je pravo otkriće, postigao je šest golova, čak četiri protiv Wolfsbergera u gostima (1-5). Zabio je još i tri u pobjedi 9-0 svoje momčadi u prvoj rundi austrijskog kupa. Taj mladić baš i ne voli mnogo pričati za medije, ipak se javio iz Linza:

- Svi me zovu, šest, sedam novinara iz Hrvatske, da ne govorim kakvo je zanimanje ovdje. Znate, bilo je igrača koji su zabili tri, četiri gola, pa ih kasnije nigdje nema. Zato, moram ostati skroman, uostalom tako sam odgajan.

Ali četiri gola u gostima, protiv kluba koji je na europskoj sceni, to je doslovno senzacija?

- Nismo mi očekivali tako laku pobjedu, ali primili su gol u prvoj minuti, šokirali se, nama je krenulo, poslije tog prvog dao sam još tri. Ulazilo je… Sigurno je da nas baš nisu ozbiljno shvatili, oni igraju u Europi, misli su im bile na uzvratu na Malti.

Momčad Wolfsbergera igra kvalifikacije za Konferencijsku ligu, kiksali su na prvoj utakmici protiv Gzire United (0:0), koja je Hajduka zavila u crno.

- Što se mene tiče, ja sam već fokusiran na sljedeću utakmicu, na susret protiv Rapida… Moj šjor, treba se dokazivati, kontinuitet je bitan. Sretan sam i zadovoljan ovdje. Osjećam se izvanredno, nemam pritiska, nisam u grču kako sam znao osjetiti kad sam igrao za moga Hajduka.

Marin je u Linzu okružen pažnjom (uskoro će k njemu i roditelji), trener Dietmar Kühbauer, bivši internacionalac (55 utakmica, pet golova za reprezentaciju Austrije) vodi posebno računa o Ljubičiću, čuva ga, tako da ga je na svakoj od četiri službene utakmice povlačio s terena. Protiv Wolfsbergera poslije četvrtog gola u 57. minuti, odmah ga je zamijenio…

image
VOJKO BASIC Cropix

- Kada su mi iz Hajduka predložili da idem na posudbu u LASK, odmah sam bez kolebanja prihvatio. Nisam znao što me čeka, ali sam bio riješen da se izborim za svoj mjesto. Trudim se na svakom treningu… Najvažnije mi je da stalno igram.

Ante Bašić, trener u akademiji Hajduka ("četiri godine sam radio s tim dječacima i onda me Ivan Kos otpustio"), okupio je sjajnu generaciju rođenih 2002., Ljubičića je pronašao u školi nogometa HEP Elektroprijenos (trener Srđan Mladinić) ovako je opisao mladog golgetera:

- To je dite za poželit‘, pozitivan, motiviran, uzornog ponašanja. On je iskazivao višak energije, falilo mu je mirnoće. Na treningu uvijek ide 130 posto. A na utakmicama kad drugi padnu u tempu, on iskače… Kao junior trpao je golove, kad je došao u prvu momčad zarobila ga je odgovornost, htio je odmah sve pokazati. Zato je dobro da je otišao u Austriju.

Bašić tvrdi da je jedno vrijeme Ljubičić bio zanemaren u akademiji, čak su mu dali najmanju stipendiju, ali ga je njegova nesalomljiva volja izbacila u prvi plan. U juniorima je u prvenstvu 2021. na 19 utakmica (na osam je odigrao svih 90 minuta) zabio 25 golova. I debitirao u prvoj momčadi: prvi nastup u kupu protiv Zagreba, u prvenstvu protiv Šibenika 20. ožujka 2021. postigao je na Poljudu glavom pobjedonosni gol za 1-0.

- Marin ne voli pompu, on mi je ponavljao kako te novinari dignu, a onda te nigdje nema, rekao je tada njegov otac Mario iz splitskog kvarta Mejaši, strojarski tehničar, zaposlen u "Ciana", strastveni navijač Hajduka. - Ali moram priznati, kada je zabio gol za pobjedu, našli smo se na selu, mi smo iz Runovića, bila je luda kuća, slavili smo s tri harmonike.

Posebna je priča bila utakmica protiv kazahstanskog Tobola u Splitu (2-0), Ljubičić je postigao oba gola:

- Tada sam doživio sve, to je bio nevjerojatan osjećaj, zabio sam drugi gol, onda me trener Gustafsson povukao, ispraćen sam pljeskom, baš sam bio ponosan.

Hajduk je Ljubičića poslao u Linz na posudbu, uz mogućnost otkupne klauzule od 2,4 milijuna eura. No, nastavi li Ljubičić kako je krenuo, vrlo vjerojatno neće se vratiti na Poljud. Naime, LASK će ga otkupiti i vjerojatno odmah prodati, možda i za dvostruku ili trostruku cijenu...

Linker
13. travanj 2024 02:55