Dario Melnjak
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
NAŠI STRUČNJACI U PROBLEMU

Ljuti boj Vatrenih za ostanak u ligi bez pravila: ‘Ako on ovo preživi, može mu se podići spomenik!‘

Stjepan Tomas i Robert Prosinečki zasada su sa svojim klubovima ispod crte ispadanja.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. srpanj 2020. 22:16

Dva kola prije kraja turske lige u borbi za ostanak dvojica su hrvatskih trenera i Dalićev izabranik. Stjepan Tomas tijekom tjedna preuzeo je Rizespor, a na toj adresi igra Dario Melnjak. I oni, i Kayserispor Roberta Prosinečkog, imaju po 32 boda i nalaze se ispod crte. Među tri kluba koji po trenutačnom stanju na ljestvici sele u niži rang. No, Yeni Malatyaspor također je na 32 boda, Konyaspor 33, Denizlispor 35… a sada su iznad “crvene zone“.

Sve je otvoreno, bit će to ljutit boj Tomasa i Prosinečkog za spas, iako se ne sastaju međusobno. Pritom Prosinečki ima “raspored smrti“ i ako preživi mogu mu podići spomenik.

- Ne, Prosinečki nije otpisan, niti bi se on ikad predao. Borac je - kazao nam je Dario Melnjak, lijevi branič hrvatske reprezentacije.

Rizespor danas (nedjelja) dočekuje Yeni Malatyaspor u izravnom dvoboju za preživljavanje i tjedan dana kasnije gostuje kod Fenerbahčea, koji sada tavori u sredini tablice, međutim, Prosinečki ide kod prvog Istanbul Basaksehira, a potom mu dolazi drugi Trabzonspor. Vrlo teško da će se obojica iščupati, iako opcije, dakako, postoje...

Rizespor je dobro krenuo u sezonu, u međuvremenu počeli su ponirati. Od restarta dobili su dvije od šest utakmica i to Galatasaray, i što im je posebno bitno, Kayserispor 3:2.

- Pojačali smo se na trenerskoj poziciji i s optimizmom idemo po pobjedu protiv Yeni Malatyaspora. Malo je bilo nesreće, potom promjene trenera, nikako nismo mogli sve uskladiti i došli smo u ovu poziciju. Čak osam-devet ekipa borilo se za ostanak, da nismo prosuli neke bodove bili bismo u mirnoj sredini. Igramo s izravnim protivnikom, ako dobijemo vjerojatno bismo izborili spas. Dobro je što sami o sebi ovisimo - pozitivno razmišlja Melnjak, koji je zdrav i u konkurenciji za nastup.

Kako je Stjepan Tomas nastupio?

- Kad sam tek došao u Rizespor, Stjepan je bio prvi pomoćnik Okana Buruka, sadašnjeg trenera vodećeg Istanbul Basaksehira. Dakle, upoznat je sa svime, svi ga vole, njegova pozitiva i strast koju unosi na svakom treningu odlično djeluju na momčad. Takav je bio i prije, a sada je sve to pretočio u ulogu prvog trenera. Podigao je moral i samopouzdanje kod mnogih igrača u samo ovih nekoliko dana. Jako vjeruje u uspjeh i momčad, pravi je čovjek za klub koji se nalazi u ovakvoj poziciji.

Prosinečki stiže u Istanbul kod Basaksehira u večeri koja je predodređena kao fešta domaćeg kluba, koji pobjedom treći put postaje prvak Turske! Valjda nije moglo gore po njega.

- Cijenim Prosinečkog. Kad je bio izbornik Azerbajdžana znali smo se družiti, otići na čaj ili večeru, jer igrao sam za Neftči Baku. Povezao nas je golman Boban Bajković, koji je bio moj suigrač, a Prosinečki ga je trenirao u Crvenoj zvezdi. Robi je predobar čovjek i stručnjak, želim mu puno sreće. Vjerujem u naš ostanak, ali htio bih da se i oni spase.

Najcrnji scenarij

Rizespor dobro stoji u međusobnim susretima i današnja tri boda mogla bi mu biti dovoljna za ostanak.

- Po mnogim varijantama, ako dobijemo izravnog rivala, vjerojatno će nam biti dovoljno. No, ne osvrćem se sad na kalkulacije…

I dakle, niti Prosinečki nije prekrižen po Melnjaku.

- U Turskoj nema pravila, i zadnji može dobiti prvoga, pogotovo u nekoliko završnih kola. Sve je moguće. Sjećam se Kayserispora prije Robija i vidim kakvi su sada. Igraju daleko bolje, da ih je on vodio od početka bili bi u sredini ljestvice - komplimentira Melnjak.

Tomas ili Prosinečki? Kad bi danas obojica izgubili, zavisi od rezultata Rizespora koji je vani dobio Yeni Malatyaspor 2:0, i kako će proći ostali suparnici u borbi za ostanak, mogli bi jedan i drugi ispasti i prije posljednje runde. No, to je najcrnji scenarij.

Basaksehir će obraniti titulu ako danas svlada Kayserispor

Istanbul Basaksehir trenera Okana Buruka, nekadašnjeg čuvenog turskog reprezentativca, vrlo je blizu obrane naslova prvaka. Dobije li danas Kayserispor potvrdit će treću titulu u posljednje četiri godine i da je potpuno preoteo primati daleko poznatijim klubovima iz Istanbula - Galatasarayu, Fenerbahčeu i Bešiktašu. To je novi odnos snaga u turskom nogometu, jer velikani su zapali u organizacijske i financijske probleme. Trabzonspor je drugi i on će, ostane li tako, a vrlo vjerojatno hoće, u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će u Europsku ligu treći Sivasspor i četvrti Bešiktaš. Galatasaray nema Europu, kamoli Fenerbahče...
U Istanbul Basaksehiru igra Brazilac Robinho i niz poznatih igrača poput Francuza Clichyja, Slovaka Škrtela, Švicarca Inlera, Višće iz BiH, Senegalca Dembe Ba, više turskih reprezentativaca...

Linker
23. travanj 2024 11:37