DAMIR SKOMRLJ Cropix
KUP ZA MLAĐE UZRASTE

Lokosi nadjačali Dinamo u velikom finalu, slave i hajdukovci: ‘Prošlo je 20-ak godina od ovakvog uspjeha‘

Mladi igrači Bijelih slavili su u konkurenciji kadeta i pionira, za najmlađe to znači dvostruku krunu
Piše: Davorin Olivari, Jurica Radić, Gradimir ĐukarićObjavljeno: 03. svibanj 2023. 19:17

Na riječkoj Krimeji u srijedu je odrađena završnica Hrvatskog kupa u kategorijama pionira, kadeta i juniora. Zadovoljni su mogli biti predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić i šef Akademije splitskog kluba Boro Primorac, koji su u Rijeci sa zanimanjem pratili završnicu kupova jer su njihova djeca upisala dva od dva - u pionirskom i kadetskom finalu Hajduk je bio bolji od Osijeka. U posljednjoj utakmici dana, najstarijoj, juniorskoj kategoriji, gledali smo zagrebački obračun. I tu je slavio jedan hajdukovac, bivši član Splićana i današnji trener juniora Lokomotive Nikica Jelavić, koji je potpisao veliku pobjedu protiv Dinama za prvi juniorski Kup Lokosa.

image

Slavlje igraca Lokomotive

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Program je krenuo "srednjom" kategorijom, onom kadetskom. Dva puta su ove sezone kadeti Hajduka u prvenstvu gubili od vršnjaka iz Osijeka (bilo je 1:0 u Gradskom vrtu, a onda i 2:1 nakon preokreta u Splitu), ali u finalu Kupa stali su na kraj tome crnom nizu. Dominantno su došli do trofeja protiv momčadi koja je prije samo nekoliko dana potvrdila naslov prvaka. Razlika u finalu bio je Lovre Lončar koji je u prvom poluvremenu imao "simultanku" i u manje od 40 minuta zabio čak tri gola.

- Igrali smo dobro, kao prava ekipa, borili smo se do kraja i mislim da smo zasluženo pobijedili - izjavio je Lončar nakon utakmice, koju je obilježio s dva dojmljiva pogotka i trećim s bijele točke...

image

Slavlje pionira Hajduka

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Kod prvog gola otvorila mi se lopta, iskoristio sam priliku i pucao, lijepo sam pogodio. Drugi gol isto, Skoko mi je poslao dobru povratnu loptu, dobro sam naletio i zabio - rekao je Hajdukov mladić rođen u Zadru.

Lončar je počeo u benkovačkom Velebitu, a igrao je i u dresu zagrebačkog Dinama. Nikad nije bio službeno član Modrih, no na turniru Dalmatinko Cup 2017. godine bio je najbolji strijelac turnira za igrače rođene 2006. godine nastupajući za tada trećeplasirani Dinamo. Za Hajduk je registriran 2018. godine.

image

Boro Primorac

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Sreća se iščitavala i iz izjava Zvonimira Tomića, trenera Hajdukovih kadeta...

- Zaslužili smo pobjedu. Čestitke Osijeku na naslovu prvaka, sada smo nekako podijelili trofeje - njima prvenstvo, nama Kup. Otvorili smo odlično utakmicu i rano je usmjerili na naš mlin. Moramo biti zadovoljni sezonom jer završili smo je s peharom - rekao je Tomić.

U Osijeku neće dugo žaliti za porazom u finalu Kupa jer sezonu će završiti s trofejom namijenjenom prvaku.

- Ja sam ponosan na svoje igrače koji iza sebe imaju fantastičnu sezonu. osvojili smo prvenstvo, nažalost u finalu Kupa nije išlo na našu stranu. Hajduku su ušli šutevi, nama naši nisu i to je tako u nogometu, onaj tko iskoristi svoje šanse, taj pobijedi... Iskreno, prezadovoljan sam sezonom. Imali smo četiri-pet mlađih igrača koji su ulazno godište i to je ono što je veliki uspjeh za nas. Ovo je generacija koja je u pionirskom HNL-u također bila prvak Hrvatske i uspjeli su to ponoviti u kadetskom uzrastu što je fantastičan uspjeh. Moramo biti ponosni na njih, veliki su zalog za budućnost kluba - prokomentirao je trener Osijeka Ante Bekavac.

Akteri pionirskog finala primili su poslije dvoboja svoja odličja, hajdukovci osvajači, a Osječani kao poraženi u finalu. Zapjevali su mladi Splićani na Krimeji, a kapetan Hajduka, Roko Vojvodić, presretan je stao pred novinarske mikrofone.

image

Finale Kupa Hrvatske za pionire izmedju Hajduka i Osijeka.

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Pohvale cijeloj momčadi, stožeru, našim trenerima u Akademiji. Nije mala stvar da smo uzeli duplu krunu nakon toliko godina. Da, da, bit će velika fešta. Nakon što smo uzeli prvenstvo cilj nam je bio osvojiti titulu bez poraza, ali izgubili smo u Puli, međutim na kraju smo zadovoljni i sretni s dvostrukim naslovom - kazao je Vojvodić.

Zlatko Jerković, trener dvostrukog osvajača trofeja u pionirskoj konkurenciji u Hrvata, naglasio je kako finalni dvoboj Kupa ipak nije bio toliko jednosmjeran.

- Uvjerljivo slavlje na kraju, ali u finalu je prvo poluvrijeme bilo izjednačeno. Mogla se utakmica okrenuti i na osječku stranu. Čestitke cijelom klubu, velik je ovo rezultat. Ne znam točan podatak, ali prošlo je više od 20-ak godina od ovakvog uspjeha i sretan sam što smo mi upravo napravili taj osvajački iskorak. Fizički smo bili dominantni u finalu, imamo u momčadi pola "osmaša", pola prvi srednje. Tako se namjestilo. Malo ćemo proslaviti Kup, ali imamo u nedjelju još utakmicu protiv Dinama i bit ćemo spremni za tu utakmicu. Čestitam našim kadetima na osvajanju Kupa, juniorima na nastupima u Ligi prvaka - rekao je Jerković.

Unatoč porazu u finalu, trener Osječana Matej Žitnjak ponosan je na sezonu svoje pionirske momčadi.

- Zasluženo su hajdukovci uzeli prvenstvo i Kup. Fizički su dominantni. Mi smo imali prvo poluvrijeme na razini, ali drugo poluvrijeme je do izražaja došla njihova moć i brzina. Rezultat je u konačnici prevelik, ali mi smo ponosni izašli s terena. Tri godine zaredom smo u vrhu prvenstva, treću godinu u nizu smo u finalu Kupa. Nekad treba i sreće za osvajanje, ali imamo kontinuitet i to je najvažnije. Veći klubovi od nas imaju luksuz da nam uzmu najbolje igrače, ali mi se vraćamo i stvaramo nove igrače - naglasio je Žitnjak.

Kapetan Osječana Matej Gagulić realno je sagledao finalni dvoboj.

- Čestitke Hajduku, da smo iskoristili prigode u prvom dijelu drukčija bi bila priča. Sezona je za nas ipak uspješna, iako nismo uzeli dvostruku krunu - rekao je Gagulić.

image

Dodjela pehara pionirima Hajduka

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Na kraju finala juniorskog kupa vladalo je veliko slavlje mladih nogometaša Lokomotive i cjelokupnog stručnog stožera na čelu s Nikicom Jelavićem, a na centru igrališta upaljena je i baklja. Nije to baš mjesto za pirotehniku, ali dobro, zaslužili su Lokosi da si daju malo oduška. Društvo s Kajzerice osvojilo je trofej, pobijedili su Dinamo, neka su uživali u divnim trenucima karijera. Utakmicu je odlučio Fabijan Krivak, dečko koji je uz Marina Šotičeka i Arta Smakaja igrao i za prvu momčad Silvija Čabraje, a Fabijan igra i u Prvoj NL za Jarun trenera Jerka Leke.

image

Gabriel Rukavina

DAMIR SKOMRLJ Cropix

I dok su Lokosi slavili, Dinamovci su tugovali. Poraz je s tribina Krimeje gledala Uprava, Dario Šimić, Darko Podnar i Danijel Tomačić. Gledali su igrače koji su igrali kod Ante Čačića i kod Igora Bišćana ili su sjedili na klupi u prvoligaškim ogledima. Bili su tu Gabriel Rukavina, Jakov Gurlica, Moreno Živković, Luka Vrbančić, Luka Lukanić... Da, nedostajao je najbolji strijelac Fran Topić, koji je bio u udarnom sastavu na Poljudu u osvajanju naslova protiv Hajduka, ali ne može se Ivan Senzen i njegova momčad na to vaditi.

- Očekivali smo jako tešku utakmicu. Imali smo više prilika, pogotovo u prvom poluvremenu s dvije čiste prilike, u drugom s jednom. Nismo zabili, kasnije se utakmica razlomila i iz jedne kontre smo primili pogodak - kazao je trener Dinama Ivan Senzen.

Dinamovim juniorima sad ostaje da pokušaju osvojiti prvenstvo, imaju pet bodova viška od Hajduka, ali i dvije utakmice više, s time da se s mladim Majstorima s mora sastaju u Splitu 13. svibnja. Ako se ne uspije, to će značiti da Dinamo ove sezone niti u jednoj mlađoj dobnoj kategoriji neće osvojiti niti jedan trofej, niti u pionirima, niti u kadetima, niti u juniorima!? To će biti užasan podatak za nogometnu školu. Dario Šimić, koji je zadužen za rekonstrukciju škole, sve je pozorno pratio, očekuju se velike promjene u tom klupskom segmentu, teško je da će, recimo, Ivan Senzen preživjeti nakon svega...


Lokomotiva - Dinamo 1:0 (Krivak 85.)

Hrvatski kup za mlađe uzraste, finale juniora.

RIJEKA Stadion Krimeja. Gledatelja 400. Sudac: Oliver Romić (Osijek) 6.

LOKOMOTIVA: Vincelj 6,5 - Zubović 7, Utrobičić 6,5, Matić 6, Markanović 6,5 - Krivak 7,5 (od 90+3. Baždarić -), Batur 6,5 (od 68. Leko -), Smakaj 6 - Sušak 6 (od 81. Kardum -), Matijević 6 - Šotiček 6. Trener: Nikica Jelavić 7.

DINAMO: Rajić 6 - Gubijan 6, Gurlica 6,5 (od 90. Peroš -), Živković 6, Cvetko 6 - Vrbančić 6,5, Brkljača 6 (od 44. Majdandžić 6), Lukanić 6 - Kanižaj 6 (od 57. Gec 6), Košćević 5,5 (od 74. Čaić -), Rukavina 5. Trener: Ivan Senzen 6.

Hrvatski nogometni kup, finala mlađih uzrasta

Juniori: Lokomotiva - Dinamo 1-0 (Krivak 85)

Kadeti: Hajduk - Osijek 3-1 (Lončar 4, 36, 44-11m/Mladinović 80)

Pioniri: Hajduk - Osijek 3-0 (Bokan 37, Vojvodić 43, Bartulović 53)

Linker
20. svibanj 2024 23:23