ISABEL INFANTES Afp
DIO NOGOMETNE POVIJESTI

Lopta koju je Maradona rukom ugurao u gol Englezima prodana za nevjerojatnih dva milijuna funti

Lopta s finala SP-a 1986. u Meksiku u kojem su igrali Argentina i Engleska ima novog vlasnika
Piše: HinaObjavljeno: 16. studeni 2022. 17:25

Lopta kojom je Diego Maradona postigao možda i dva najpoznatija pogotka u nogometnoj povijesti tijekom polufinalne utakmice Argentine i Engleske na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku, prodana je u srijedu na dražbi za dva milijuna funti (oko 17,5 milijuna kuna).

Maradona je prvi pogodak postigao tako što je rukom preusmjerio loptu i prebacio istrčalog engelskog vratara Petera Shiltona, a kod drugog je u slalomu od sredine igrališta prošao petoricu engleskih reprezentativaca, zaobišao i vratara Shiltona te poslao loptu u mrežu.

Prvi su pogodak novinari prozvali "Božjom rukom", referirajući se na Argentinčevu izjavu da je gol postignut "djelomično Maradoninom glavom i malo uz pomoć Božje ruke", a drugi je proglašen "Pogotkom stoljeća".

Argentina je pobijedila sa 2-1, a kasnije i osvojila naslov svjetskog prvaka svladavši u finalu SR Njemačku sa 3-2.

Lopta je do sada bila u vlasništu Tunižanina Alija Bina Nassera koji je bio glavni sudac dvoboja Argentine i Engleske.

Prije dražbe je procijenjeno da bi lopta mogla postići cijenu između 2,5 i 3 milijuna funti. Maradonin dres s iste utakmice, koji je bio u vlasništvu engleskog reprezentativca iz tog vremena Steva Hidgea, postigla je rekordnu cijenu od 7,1 milijuna funti na dražbi u svibnju, iako su procjene govorile da će biti prodana za oko 4 milijuna.

Iako lopta nije postigla očekivanu cijenu, to je uvjerljivo najskuplji primjerak sportske memorabilije koju je prodala aukcijska kuća Graham Budd, specijalizirana upravo za to područje. Prijašnji rekord je iznosio 420.000 funti za olimpijsku baklju s Igara 1952. u Helsinkiju.

Maradona je preminuo u studenom 2020., a tuniški sudac je izjavio kako je sada pravo vrijeme da vrijednu memorabiliju podijeli sa svijetom te je izrazio nadu da će kupac loptu izložiti u javnom prostoru.

Linker
20. travanj 2024 05:26