Los Angeles FC
STIPE BIUK ZA SN:

‘Los Angeles je čudo od kluba. Onima koji sumnjaju u moj izbor poručujem neka pogledaju utakmice MLS-a‘

Donedavni napadač Hajduka prepričao nam je svojih prvih 20-tak dana boravka u Los Angelesu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 24. siječanj 2023. 07:50

Stipe Biuk (20) već treći tjedan živi u Los Angelesu. Dovoljno da sada već dobro upozna FC LA, klub koji je aktualni osvajač MLS lige i koji ga je koncem prosinca doveo iz Hajduka u transferu teškom 6 milijuna eura, uz još dva kroz moguće bonuse.

Biuk je jučer uživo pogledao Hajdukovu proljetnu premijeru protiv Šibenika, premda je u Los Angelesu bilo tek šest ujutro kad je utakmica počela.

- Čudno mi je bilo tako rano gledati utakmicu, a još čudnije je bilo naviknuti se da nisam tamo na terenu. Trebat će mi vremena, rekao bih puno vremena, jer kako je Hajduk napadao, tako sam svako malo pomišljao kako bih sad i ja mogao ući u igru haha...

Kad smo već kod Hajduka, kakav su dojam na vas ostavili vaši donedavni suigrači?

- Pobjeda je velika i važna, jer trener je novi, igra je bitno drugačija nego što je bila dok sam ja bio na Poljudu. Moram priznati, Hajduk mi se jako svidio, posebno u prvom poluvremenu. Vidjelo se lijepo kako je Leko zamislio Hajdukovu igru i na tako teškom terenu igrači su njegovu viziju odlično provodili. Bilo je puno opasnih situacija pred golom Šibenika, ali nedostajalo je mirnoće i sreće u završnici. No, to je za prvo kolo normalno, kako će prvenstvo odmicati Hajduk će biti sve bolji. Pobjeda je na kraju stigla pomalo sretno, ali i sasvim zasluženo.

Idemo malo na Los Angeles. U kakav ste klub došli, kako vas se dojmio?

- Klub je čudo, ali doista čudo. Uvjeti za rad su fantastični, a toliko ljudi mi je na dispoziciji da nemam o čemu brinuti. Moje je samo da kažem što bih želio, a netko to već rješava. Brinu o svemu što mi treba, od stana, od trgovina, automobila, pa i mojih privatnih želja. I svi su iznimno susretljivi, jedva čekaju pomoći. I jako su ležerni, nema nervoze, nema pritiska... Možda će se kad sezona krene to promijeniti, možda će ona biti malo nervoze ili pritiska, ali za sada je sve tako ležerno, a opet tako profesionalno.

Kakav je trener Steven Cherundolo?

- Odličan je trener, rekao bih i odličan čovjek. Uvijek miran, jasan i izravan. Nisam ga možda još skroz ni doživio kao trenera, jer je tek prvi dio priprema, još nema utakmica. Uz njega je i Ante Ražov, koji je naš čovjek, premda cijeli život živi u SAD-u. I on mi puno pomaže savjetima, detaljima s kojima mi olakšava prilagodbu. Opet, vidjet ćemo kako će biti kad dođu utakmice, pa makar i one pripremne.

Kakvi su treninzi?

- Trenutačno još nismo u žestokom ritmu, jer sezone počinje 25. veljače, pa polako pojačavamo ritam. Duga je bila pauza za ovdašnje igrače, jer je sezona završila još kocem listopada. Što se samih treninga tiče, rekao bih da su oni dosta slični onom što sam radio u Hajduku. Taktičkih stvari se još nismo uhvatili, tek mi je trener rekao da ću najviše igrati na svojoj poziciji lijevog krila, ali pitao me kako se snalazim i na desnoj strani. Rekao sam mu da nemam problema igrati i desno, jer sam uvjeren da i tamo mogu biti dobar.

image
Los Angeles FC

Kako vam se svidjela momčad?

- Stvarno su dečki odlični, sjajno su me primili, vedri su, uvijek na dispoziciji. Na treningu su svi maksimalno fokusirani, jer znaju da su prvaci i da će biti lovina za sve ostale u ligi. Na treninzima se vidi da je tu pregršt odličnih igrača koji sjajno igraju nogomet. Zato jedva čekam utakmice...

Kakav je vaš režim života?

- Svaki dan sam u osam ujutro u klubu. Tamo doručkujem, te u pravilu odem malo do teretane napraviti pripremu za trening koji počinje u 10.30. nakon treninga katkad idemo na dodatni trening u teretani, a poslije toga slijede masaže, ili što već tko voli prakticirati. Klub napuštamo oko 14 sati. Bit će dana kad ćemo imati dva treninga, a pravilo je da smo između njih uvijek u klubu. U našem trening kampu je pregršt sadržaja, tako da svatko može pronaći nešto za sebe i kvalitetno si ispuniti vrijeme.

Već ste se smjestili u nekoj kući ili stanu?

- Uzeo sam apartman koji je udaljen 15 minuta voženje od kampa, tek sam se smjestio u njemu. Riječ je mirnom kvartu, jako lijepom, u klubu su mi ga preporučili kao najbolji odabir.

S kim se od suigrača najviše družite?

- Eldin Jakupović je također ove zime stigao u klub. Ima 38 godina, prošao je puno liga i klubova u kojima je branio, ima 38 godina i prepun je iskustva. Volim ga slušati, a i s njim imam priliku govoriti hrvatski. Duhovit je, puno zna i nekako sam najviše s njim.

Doma ste sami?

- Uskoro mi stižu najstariji brat i djevojka. Bit će tu oko mjesec i pol dana. Filip je također igrao veliki nogomet, ali sad se više prebacio na mali, pa ima vremena.

Što radite u Los Angelesu kad ne trenirate. Upoznali ste malo grad?

- Nisam puno, jer za sada sam sav u nogometu, a i volim se prvo prilagoditi do kraja pa onda malo istraživati. Bio sam na nekoliko košarkaških i hokejaških utakmica, pogledao sam Lakerse i LeBrona u dva navrata. Veliki je užitak uživo pogledati Lakerse.

Znate li sada nešto više od MLS ligi?

- MLS je jako dobra liga, ima pregršt utakmica i pregršt prilika za mlade igrače. MLS se jako diže, puno je u njoj kvalitetnih igrača, puno mladih, ali i dosta onih starijih, koji su igrali u velikim klubovima. Od njih puno toga možeš naučiti.

Od koga vi najviše učite?

- Jakupovića sam već spomenuo, a Giorgio Chiellini i Carlos Vela su posebna priča. Sjajni igrači i sjajni ljudi.

image

Biuk nije propustio pogledati prvu utakmicu Hajduka bez njega

Vojko Bašić/Cropix

Mnogi su u Hrvatskoj bili stava da niste trebali u MLS.

- Razumijem da neki sumnjaju u moj izbor, ali što da im kažem? Kad krenu utakmice neka ih pogledaju pa ćemo vidjeti što će reći.

Daleko ste od mlade reprezentacije sada?

- Ne slažem se. Puno igrača u MLS-u igra za svoje reprezentacije. Moje je igrati što je moguće bolje i zabijati, pa neka izbornici odluče.

Nije vam žao što niste izabrali primjerice Sampdoriju?

- Ne žalim nimalo, dapače, siguran sam da je LA za mene bolji izbor. Koliko sam samo priča čuo ili čitao o našim mladim igračima koji su došli u Serie A i tamo nestali. Znamo da je to liga u kojoj se jako inzistira na taktici. K tome, Sampdoria je klub koji se bori za ostanak i nije lako mladom napadaču u njoj zabijati i raditi razliku. U MLS ligi imaju određena pravila o mladim igračima, o tome da ih svaki klub mora imati i dati im određenu minutažu. Inače se MLS jako okrenuo mladima, jer liga se diže i ovdje je pregršt odličnih mladih igrača. Ima ih i kod mene u klubu nekoliko. Paše mi to što kad liga krene koncem veljače nema stajanja do konca listopada. i igra se stalno, svaka tri dana. To je puno utakmica i puno prilika, a ja volim stalno igrati.

Linker
26. travanj 2024 08:41