VLADO KOS/CROPIX
BERLUSCONI, RANGERSI ILI...?

Ludnica za jednim od najboljih igrača u Hrvatskoj! U klubu jasni: ‘Može ići, ali za sedam milijuna eura‘

‘Ozbiljan je i karakteran, igrački kvalitetan, sigurno neće, ako bude išao, otići bilo kamo‘
Piše: Darko RužićObjavljeno: 31. srpanj 2020. 14:56

Hoće li prvoligaš s Drave u ovom prijelaznom roku ostati bez svog najboljeg strijelca i jednog od najboljih igrača Mirka Marića, pitanje je koje se svakodnevno provlači i postavlja. U klubu o tome nevoljko pristaju na razgovor. Ali, svjesni su da je zanimanje nogometne javnosti i poglavito njihovih simpatizera i navijača golemo.

- Marićev odlazak, ako bi do njega došlo, ovisi u nekoliko stvari. Kao prvo, o njegovoj volji i želji, a odmah moram spomenuti kako smo proljetos s njim produžili ugovor. Dakle, on je naš igrač i samo sporazumno može doći do transfera. Drugo, jasno je da je i cijena koju bi netko za njega ponudio jako bitna. Nama u Osijeku, dakako, bitan je i pronalazak i angažiranje napadača koji bi u slučaju da Mirko ode bio odgovarajuća zamjena. Sve se mora uskladiti i poklopiti - objasnio je sportski direktor Alen Petrović. Razumljive su to činjenice, ali svjetlo u mogući odlazak Marića ipak ne unose.

Čvrsto je na zemlji

- Nije tajna da za Marića postoji veliki interes, pa iz tog kuta gledano ispada da imamo slatke brige. Međutim, podsjećam opet, on je naš igrač pod ugovorom i ne možemo i nećemo svakodnevno komentirati informacije koje se javljaju o njegovu navodnom odlasku - veli Petrović.

U ponedjeljak će Bijelo-plavi doći na prozivku koju će obaviti trener Ivica Kulešević. I Marićeva je obveza pojaviti se u zakazano vrijeme?

- Naravno - rekao je Petrović.

Uz dvije sezone uzastopce najboljeg strijelca Bijelo-plavih stalno se vežu priče o mogućem transferu. Vrijeme će pokazati ima li i vatre gdje ima dima.

- Dobro je, najbolje u svemu što se događa je što je on čvrsto na zemlji. Ako bude odlazio, bit će to za veliki novac. Klub mora dobiti odgovarajuću ponudu, a i on sam ponudu koja ga zadovoljava. Ozbiljan je i karakteran, igrački kvalitetan, sigurno neće ako bude išao otići bilo kamo. Siguran sam da će to biti neki ugledan klub iz Europe - ispričao je Petrović.

Sve daje naslutiti da se nešto ipak događa.

- Oko takvih igrača uvijek se nešto događa. Tržište traži takve igrače i oni su na cijeni - podsjeća Petrović.

Dakle, Mirko Marić bi mogao otići.

- Nisam to kazao. Znamo za interes koji vlada za njega, imamo i mi u klubu neke ponude za njega, ali ni s kim u razgovorima nismo toliko daleko odmaknuli da bih govorio kako će otići - zaključio je Petrović.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Simpatizeri nogometa uvijek su gladni informacija koje unose svjetlo u novčane iznose transfera. E, to je nešto o čemu se u prvoligašu s Drave javno ne govori. Barem ne dok se neki transfer ne zgotovi do samog kraja. I kad Petrović kaže kako niti jedan igrač Osijeka, dakako ni Marić, neće iz Gradskog vrta otići ispod cijene, uopćena je to izjava.

Znano je da je Osijek rekordan iznos ostvario u transferu Boška Šutala u Atalantu za pet milijuna eura. Za Marića želi i više, navodno ne manje od sedam milijuna, ali potvrde tome iz kluba nema. Usporedba Šutala i Marića nije moguća po igračkom stažu, nije ni po prirodnoj poziciji mjesta u momčadi i djelokrugu djelovanja na igralištu. Šutalo je iznimno mlad, Marić na pragu igračke zrelosti iako još uvijek s 25 godina s prostorom za daljnji razvoj i napredak.

Monza i Rangersi

A odnos ponude i potražnje uvijek je u takvim poslovima presudan. Za Marića postoji zanimanje, pa i ponude, što ne skriva ni sportski direktor Alen Petrović. O imenima zainteresiranih on ne želi govoriti, iako, zna se, Glasgow Rangers i Monza (tamo je gazda Silvio Berlusconi) već su spominjani kao mogući kupci. Jesu li to doista i hoće li Mirko Marić otići ubrzo ili nešto kasnije, vrijeme će pokazati.

Ono što je jasno, kako i službeno iz Osijeka navješćuju, ispod cijene sigurno ne. Naša je prognoza, Marić će otići. Za koliko, ne znamo. Uz to, znakovita je i njegova šutnja o svemu. Kada se puno priča, šanse za transfer u pravilu nisu velike...

Sa Silvom Osijek u posljednje četiri godine platio 5 milijuna eura na ime odšteta

Brazilski desni bek Igor Silva (23) brzo je igrama osvojio sve u Osijeku tako da nije bilo dvojbi oko otkupa njegovog ugovora. Osijek i Olympiacos na kraju su se našli na 550.000 eura. Rekli bismo odlično ulaganje Osječana, jer Silva je još uvijek mlad igrač, a pokazuje iznimnu igračku klasu.

Osijek tako čvrsto nastavlja sa stvaranjem potentne momčadi i pri tome ne štedi na plaćanjima odšteta za igrače koji donose razliku. Nekoliko dana prije Silve od Getafea je otkupljen Merveil Ndockyt (22), također za 550.000 eura.

U posljednje četiri godine Osijek je za dovođenje igrača izdvojio za hrvatske prilike respektabilnih 5 milijuna eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 08:14