POSTALI PRVACI

LUIS ENRIQUE 'Prije deset mjeseci nismo imali ništa, sada možemo uzeti sve'

Nakon toga bilo bi sjajno osvojiti Kup kralja jer igramo pred svojim navijačima, na Camp Nou, naljepšem stadionu na svijetu – rekao je Enrique
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. svibanj 2015. 00:48

Messijev gol, Messijeva liga, Messijeva epoha. Barcelonin čarobnjak sinoć je potpisao jedini gol u pobjedi “blaugrane” nad Atleticom iz Madrida (1-0), dovoljno za naslov osvajača “la lige” kolo prije kraja prvenstva. Premda je u taj pothvat ugradio čak 41 gol i 20 asistencija, Messi na kraju vjerojatno neće dostići Cristiana Ronalda na ljestvici strijelaca (hat-trickom Espanyolu stigao do 44. pogotka), ali će pronaći zadovoljštinu u podatku da je Barceloni donio 23. naslov španjolskog prvaka i da je osvojio čak pet titula u posljednjih sedam godina.

Ne bez gorčine, “Marca” će uz proglašenje novog prvaka konstatirati da Barcelona gotovo monopolistički vlada Primerom već cijelo desetljeće; uzela je sedam od posljednjih jedanaest titula i nisu je sa šampionske putanje skrenuli niti Realovi astronomski transferi niti “sitne distrakcije” u vlastitim redovima poput tri različita predsjednika ili četiri trenerske promjene u tom razdoblju.

Luis Enrique je naslijedio “ Tatu” Martina prije deset mjeseci i već je na prijelazu u Novu godinu djelovao potrošeno. Barcelona je izgubila na gostovanju u Sociedadu, Real je preuzeo uzde kampanje, a svlačionica se pretvorila u bojno polje. Što se u nastavku sezone dogodilo? Lionel Messi i trener su sklopili primirje, momčad je pronašla nove motive, a proradila su i “tri amigosa”. Messi, Neymar i Suarez zajedno su u naslov prvaka uzidali 79 pogodaka.

- Prije deset mjeseci došao sam u momčad koja je sezonu zaključila bez osvojenog trofeja i bila je zrela za tranziciju. Upustio sam se u promjene i jedan je naslov u džepu, a u igri su i dalje dva trofeja. Ne želim razgovarati o tome što nosi budućnost, trebam nekoliko dana za proslavu ovog uspjeha i za odmor. Nakon toga bilo bi sjajno osvojiti Kup kralja jer igramo pred svojim navijačima, na Camp Nou, naljepšem stadionu na svijetu – rekao je Enrique.

Realov san o velikom preokretu i spašavanju titule trajao je šest minuta. Na gostovanju kod Espanyola kraljevski je klub poveo u 59. minuti, a Barcelona je u tom trenutku vladala Calderonom, ali nije uspijevala materijalizirati nadmoć. Onda je u 65. minuti Messi na prilazu šesnaestercu odigrao dupli pas s Pedrom pa sa 13-14 metara “rastavio” Oblaka. Ivan Rakitić odigrao je odličnih 85 minuta (73 točna dodavanja u 85 pokušaja), dok je Mario Mandžukić u igru ušao s klupe u 70. minuti. I Real je na koncu uvjerljivo pobijedilo, ali koliko je Florentino Perez vjerovao u mogućnost hepienda najbolje će posvjedočiti činjenica da utakmicu nije niti gledao. Kamere su ga ulovile na finalnom meču košarkaške Eurolige između Reala i Olympiakosa.

Do posljednjeg kola ostaje otvorena utrka za jedno mjesto u Ligi prvaka. Sevilla je iskoristila kiks Valencije i približila se na samo bod. U posljednjem kolu “šišmiši” igraju u Almeriji, a “nervioni” u Malagi. Prvak naslov proslavlja pred svojim navijačima protiv Deportiva

Linker
22. rujan 2024 08:41