BOŽIĆ U CRVENOM

Luis Suarez i Liverpool spremni osvojiti naslov nakon duge 24 godine!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 24. prosinac 2013. 13:32

Božić u crvenom, Liverpool je opet u vrhu! Nakon godina i godina razočaranja Liverpool je ponovno kandidat za naslov. Polako, svjesna je vojska navijača peterostrukog prvaka Europe. Tek je pola prvenstva prošlo, tko zna što nas još čeka. Treba prvo preživjeti božićne praznike, koji Liverpoolu nude dva najteža moguća gostovanja. Na Boxing Day, 26. prosinca, idu u goste Manchester Cityju, tri dana kasnije Chelseaju. Malo olakšanje stiže tek na Novu godinu, kada na Anfield stiže Hull. S dva poraza u sljedeća dva derbija Redsi bi potonuli na ljestvici i titula bi opet bila daleko. Iskreno, ona je više san nego ozbiljna nada. Ni otočki bookmakeri baš ne vjeruju družini pod vodstvom Brendana Rodgersa. Četvrti su favorit kladionica iza Manchester Cityja (koeficijent 2,2), Chelseaja i Arsenala (5,5). Koeficijent na Liverpool je između 6 i 6,5, no činjenica je da on pada. Prije samo dva tjedna bio je 10...

- Ne trebamo žuriti s procjenom, tek je došao - malo nas je iznenadio taksist u Liverpoolu, inače veliki navijač Redsa.

Bilo je to 19. travnja 2013. godine, dva dana kasnije Luis Suarez je ušao u povijest dobermanskim ugrizom ruke Branislava Ivanovića. Naviknuti na nestrpljiva hrvatska posla, mislili smo da je mjesto skupo plaćenog menadžera Rodgersa pod velikim upitnikom. Liverpool je bio sedmi i već je tada bilo jasno da ni u četvrtoj uzastopnoj sezoni Liverpool neće izboriti plasman u Ligu prvaka. A Rodgers je ipak na klupi od početka sezone.

- Polako...

Dobro, polako. Liverpool je završio sedmi, nije se plasirao ni u Europsku ligu, a stiglo je ljeto koje nije nudilo optimizam. Luis Suarez prvo je htio u Real Madrid, potom sve dogovorio s Arsenalom. Ali Rodgers nije dao, nije dao ni predsjednik John W. Henry. Amerikanac je sa svojim Fenway Sports Groupom kupio Liverpool 2010. godine od svojih sunarodnjaka Toma Hicksa i Georgea N. Gilletta Juniora. Dvojca omraženog kod navijača zbog toga što im je osobna zarada bila jedini cilj.

- Prodaja Suareza Arsenalu bila bi nebulozna - u kolovozu je poručio Henry odbivši 48 milijuna eura za svog prvog Topnika.

Navijači su već okrenuli leđa svom idolu. Urugvajac je postao “persona non grata”.

- Neka ode, takva izdajica nam ne treba - poručivala je većina fanova.

Nekoliko mjeseci kasnije Henryjev i Rodgersov potez pokazao se kao pun pogodak. Suarez je zbog suspenzije propustio prvih pet utakmica u sezoni, onda se vratio na travnjak i zaigrao svoj najbolji nogomet u karijeri.

- On je čudo, apsolutno zaslužuje da ga se spominje u istoj rečenici s Leom Messijem i Cristianom Ronaldom - govorio je najbolji strijelac u povijesti Liverpoola, legendardni Ian Rush.

U 12 ligaških utakmica Suarez je zabio čudesnih 19 pogodaka, upisao devet asistencija i, što je najvažnije, odveo je Liverpool na vrh.

“His name is Suarez and he wears the famous red, I just can’t get enough, I just can’t get enough” - dio je prepjeva slavnog hita Depeche Modea iz 1981. Liverpoolovih navijača u čast urugvajskom majstoru.

Očekivano, stvari su vratile na staro čim je Suarez opet počeo zabijati. Priče o izdajništvu daleka su prošlost, Suarez je opet junak nad junacima. Rodgersu se skandira “There’s Only One Brendan Rodgers”, euforija je zahvatila Merseyside. Liverpool je 1990. osvojio svoj 18. naslov prvaka Engleske i bio uvjerljivo najtrofejniji klub u državi, prvi pratitelji bili su mu Arsenal i Everton s devet titula. Manchester United u 90-e je ušao sa samo sedam naslova, danas ih ima 20! Liverpool je još uvijek na 18...

- Platili smo Andyja Carrolla 41 milijun eura? Pa što onda, zar nismo Suareza dobili za samo 26,5 milijuna? Tako je to u nogometu i transferima, nekad pogodiš, nekad promašiš - brane svoje menadžere navijači u Liverpoolu.

Svaka čast njima na smirenosti, ali previše je pogrešaka bilo u kupovini igrača u posljednjoj eri. Liverpool se po financijskoj moći ne može mjeriti s Manchester Cityjem i Chelseajem, no ne može se reći da mu fali novca. U posljednjih deset godina, od ljeta 2003, Liverpool je na pojačanja potrošio oko 660 milijuna eura. Carroll je apsolutno najveći promašaj, no novac se često bacao bezveze. Fabio Borini koštao je 13,3 milijuna eura, Sebastian Coates 8, prošlog ljeta Iago Aspas 9, Tiago Ilori 8,25, a Luis Alberto 8 milijuna eura. Liverpoolu nije teško platiti 19 milijuna eura za Joea Allena, potpuno prosječnog zadnjeg veznog igrača. Previše je novca otišlo, prava pojačanja nisu stizala. Ključni igrači dosadašnjeg uspjeha ove sezone nisu nova pojačanja, osim fantastičnog vratara Simona Mignoleta (10,6 milijuna eura Sunderlandu), koji proživljava najbolje dane u karijeri i brani neusporedivo bolje od svog prethodnika Pepea Reine u zadnjih nekoliko sezona. Victor Moses, Kolo Toure, Aly Cissokho i Mamadou Sakho dali su svoj udio u izvrsnim rezultatima, no oni definitivno nisu nositelji igre. Ključno je da je Rodgersov sustav proradio, da je Suarez nezaustavljiv, da su briljirali Daniel Sturridge i Philippe Coutinho...

Za potpuno približavanje najmoćnijima Liverpoolu će biti potreban i novi stadion s većim kapacitetom i automatski većim priljevom novca. Henry je već skupio novac, neće se graditi novo zdanje već će se Anfield proširiti za 15.000 mjesta i kapacitet će mu biti oko 60.000. Zahvat košta 180 milijuna eura, točan datum početka radova još se ne zna. Svakog vikenda kada Liverpool igra domaće utakmice u grad stignu tisuće turista. Navijačima iz Skandinavije cijene u Liverpoolu su bagatela, pogotovo pića.

Ali i ulaznica, tako da ogroman dio navijača na Anfieldu čine stranci. Na sjeveru Engleske obični ljudi ne žive tako dobro, i 50-60 funti za kartu nije im lako odvojiti. Na crno ćete teško proći ispod 100 funti za kartu, i tu govorimo o manjim utakmicama. Čudesan je osjećaj kada uoči utakmice Kop zapjeva “You’ll Never Walk Alone”, ali atmosfera općenito nije kao nekad. “Je li ovo knjižnica, je li ovo slavni Anfield” ili “Hoćete da mi otpjevamo nešto za vas”, neke su od pjesama kojima gostujući navijači provociraju Liverpoolove. Odgovora nema, uglavnom samo muk...

Božić je, Liverpool je u vrhu, ali previše je razočaravajućih godina iza Redsa da bi se javno govorilo o naslovu prvaka. Božić 2008. kao i Novu godinu Liverpool je pod vodstvom Rafaela Beniteza dočekao na prvom mjestu, Steven Gerrard je briljirao, Fernando Torres i Dirk Kuyt također. No Manchester United bio je prejak, nezaustavljiv, i kruna je opet otišla na Old Trafford. Nada uvijek postoji, je li 2014. ta godina? Nakon 24 godine čekanja...

Linker
15. svibanj 2024 22:31