Drago Sopta/CROPIX
FRANCE FOOTBALL:

Lyonovo razbijanje Dinama u Zagrebu najveći je pothvat francuskog nogometa u 2011.

Piše: Dragan ZubovićObjavljeno: 14. siječanj 2012. 21:02

U subotu se nastavlja francuska Ligue 1 utakmicama 20. kola. Francuski novinari tijekom pauze bavili su se analizama prošle godine u francuskom nogometu. Izdvojili smo neke zanimljivosti iz najuglednijih francuskih sportskih tiskovina - sportskog dnevnika L’Equipe i nogometnog magazina France Football. Kad smo već kod France Footballa i Francuza, onda je za nas zanimljivo da svaki put kad razbiju naše klubove u europskim kupovima onda je to kod njih 'pothvat godine’ odnosno 'utakmica godine’. Redakcija France Footballa izabrala je tako pobjedu Lyona u Zagrebu od 7:1 protiv Dinama za 'pothvat godine u francuskom nogometu u 2011’. Inače, kad je u Kupu kupova 1987. Marseille razbio Hajduka sa 4:0, tada je France Football taj uspjeh Marseillea također izabrao za 'utakmicu godine u Francuskoj’.

Kad smo već kod najboljih stranaca u Francuskoj, za prošlu godinu (2011.) belgijski reprezentativac prvaka Lillea Eden Hazard izabran za najboljeg stranog igrača francuskog prvenstva u izboru France Footballa.

Nadalje, novinari rubrike Nogomet jedinog francuskog sportskog dnevnika L’Equipea birali su idealnu momčad francuske Ligue 1 za 2011. Tu momčad čine: Lloris (Lyon) - Debuchy (Lille), Chedjou (Lille), Sakho (PSG), Beria (Lille) - Cabaye (Lille; od ljeta Newcastle), Balmont (Lille), Martin (Sochaux) - Gervinho (Lille; od ljeta Arsenal), Giroud (Montpellier), Hazard (Lille).

Osvrnut ćemo se na glasovanje L’Equipeovih novinara za najbolje srednje braniče francuskog prvenstva jer na toj poziciji imamo jedinog našeg reprezentativca u Ligue 1 Lovrena u Lyonu. On je na 13. mjestu sa 28 glasova u L’Equipeovom izboru za najboljeg srednjeg braniča Ligue 1. Prema ocjenama novinara France Footballa, nakon dosad odigranih 19 kola 1. francuske lige, Lovren je plasiran na 86. mjesto najbolje ocijenjenih igrača s prosječnom ocjenom 5,23, što znači da je malo iznad prosjeka (prosječna ocjena se kreće oko 5).

Linker
24. rujan 2024 15:19