VLADO KOS Cropix
SLIJEDI ‘GENERALKA‘

Mađarski blok enigma za Osječane, trener Bijelo-plavih morao se osim poraza suočiti i s novim ozljedama

Momčad Stjepana Tomasa poražena na kraju dvanaestodnevnih međimurskih priprema
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 08. srpanj 2023. 19:14

OSIJEK - FEHERVAR 0:2 (Kastrati 42., Kodro 90.)

OSIJEK: Malenica - Omerović, Bralić, Barišić, Drambajev - Brlek, Jugović - Bukvić, Caktaš, Lovrić - Mierez (još su igrali: Nejašmić, Gržan, Špoljarić, Fiolić, Fućak, Evangelou, Živković).

Trener: Stjepan Tomas.

FEHERVAR: Kovacs - Csongvai, Larsen, Spandler - Zeke, Pinto, Bambock, Kastrati - Houri, Szabolsd, Matyas (još su igrali: Kodro, Peto, Serafimov, Bese, Menyhárt).

Trener: Bartosz Grzelak.

SVETI MARTIN NA MURI Igralište NK Polet. Gledatelja 200. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec).


Dvanaest dana priprema u Međimurju nogometaši Osijeka zaključili su porazom od Fehervara, lani desetoplasirane momčadi mađarske lige.

Zaiskrilo je u 9. minuti, Houri je neoprezno i apsolutno nepotrebno uklizao Lovriću u noge. Dobio je Osijek prekršaj na rubu kaznenog prostora, a Lovrić žuti karton zbog preburne reakcije prema mađarskom nogometašu. Uskočili su igrači obje momčadi na vrijeme i smirili situaciju kako utakmica ne bi već u ranoj fazi skrenula u krivom smjeru.

Stjepan Tomas je opet malo promiješao karte i već po običaju energično vodio utakmicu, tražio je od svojih igrača da primijene ono što su radili na treninzima, korigirao ih, bodrio, ali... Osijek je kontrolirao igru, ali nije uspijevao kreirati previše šanse pred vratima mađarske momčadi iako su dobre pokušaje imali Jugović i Caktaš.

A kad već Osijek nije iskoristio terensku nadmoć, zabio je Fehervar. Obrana Bijelo-plavih je zakazala u 42. minuti, nije uspjela na vrijeme očistiti loptu koja je predugo bila u kaznenom prostoru, a na koncu je došla do Lirima Kastratija, koji koristi poklon. Ni u najvećem dijelu nastavka nije bio ništa drugačije barem što se tiče inicijative, a istovremeno su nogometaši Fehervara na trenutke djelovali i pregrubo, pa je Bukviću u dva navrata na terenu pružana pomoć. U 71. minuti Fućak je lukavo lobom iskosa s ruba kaznenog prostora pokušao svladati vratara mađarske momčadi, ali realizacija, nažalost, nije ispratila odličnu ideju, lopta je otišla malo iznad vratnice.

Nekoliko minuta kasnije Špoljarić je gurnuo Fiolića u sjajnu situaciju, no šut je bio neprecizan. Za razliku od prethodne dvije prijateljske utakmice, promjene u momčadi koje je Tomas napravio u drugom dijelu nisu donijele preokret, naprotiv. Mađarska momčad stala je u čvrsti blok koji Osijek nije uspijevao probiti, a nakon akcije koja je uslijedila poslije udarca iz kuta Kodro je zabio u posljednjoj minuti utakmice za konačnih 2:0.

Središnji dio priprema Osijek je završio, dakle, s pobjedom 3:2 protiv češkog Bohemiansa, remijem 1:1 s rumunjskim Petrolulom i porazom 0:2 od Fehervara, ali (a to sigurno najteže pada Tomasu) i dvojicom ozlijeđenih igrača. Za startnog desnog beka Renana Guedesa i mladog veznjaka Šimuna Mikolčića, koji se počeo nametati stožeru, upitno je hoće li biti spremni za početak sezone.

Bijelo-plavi u Svetom Martinu na Muri nisu imali slobodan dan, eventualno su tu i tamo dobili možda slobodno prijepodne, no stoga je sada trener Tomas dao svojoj momčadi tri slobodna dana po završetku utakmice protiv Fehervara. Nogometaši Osijeka opet će se okupiti u srijedu u poslijepodnevnim satima i održati trening u kampu podno Opus arene. Koncem idućeg tjedna odigrat će izvan Osijeka još jednu utakmicu, "generalku" pred početak nove sezone.

Linker
03. svibanj 2024 17:38