JEFF PACHOUD Afp
OTVORIO DUŠU

Majer Francuzima: ‘Prijelomna točka karijere? Ovo nikome dosad nisam otkrio. Bio sam tada u Dinamu...‘

Nastavi li s ovakvim igrama uskoro bi mogao osigurati i idući veliki transfer HR nogometa
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 15. ožujak 2022. 14:52

Za samo šest mjeseci Lovro Majer pokorio je Rennes. 24-godišnji vezni igrač s prepoznatljivom ukosnicom na glavi zavladao je Roazhon Parkom svojom svilenom lijevom nogom i jedinstvenim stilom, u uvodu intervjua novinar Ouest-Francea ne skriva da je opčinjen umijećem hrvatskog nogometaša.

Nakon transfera Lovru Majera njegov je novi klub držao u nekoj vrsti medijske izolacije i tek je prošli tjedan dao prvi veći intervju za francuske novine. Logično, razgovarao je za dnevnik sa sjedištem u Rennesu i kroničaru "crveno-crnih" otkrio prijelomne točke karijere, kao i vlastite poglede na modernu igru. Na pitanje kada je prelomio da će postati profesionalni nogometaš, Majer nudi zanimljiv odgovor.

image
JEAN-FRANCOIS MONIER Afp

Bio sam bolji od tih igrača

"Ovo nikome dosad nisam otkrio. Dinamova generacija 1998., za koju sam igrao i čiji sam kapetan bio prije nego što sam napustio klub, osvojila je Nike Cup 2013. godine bez mene. Bilo mi je drago zbog njih, ali istodobno sam znao da sam malo bolji od tih igrača. Tada sam se zarekao: trenirat ću koliko god bude potrebno, sve ću podrediti samo jednom cilju - moram postati profić. Bio je to onaj klik-trenutak. I prije toga znao sam da sam dobar s loptom, ali to nije dovoljno za uspjeh u današnjem nogometu. Puno sam radio na trci i agresivnosti", objašnjava Majer.

Novinar će ubrzo podsjetiti hrvatskog reprezentativca da ga je Rennes kupio kao arhitekta igre naoružanog idejama, a ne trkača koji uklizava suparnicima. Uostalom, iz Zagreba je ispraćen kao "nogometaš koji na terenu vidi ono što drugi ne primjećuju".

image
JEFF PACHOUD Afp

"Lijepo je čuti takav kompliment, ali ne mogu se time opterećivati. Te stvari koje navodno samo ja vidim ponekad se pokažu kao dobra rješenja, ali drugi put baš i ne. Važnije od toga je igrati, biti na terenu za svoju momčad, pobjeđivati. I pritom ostati prirodan, vjeran sebi, jer u tim trenucima igram svoj najbolji nogomet".

Sredinom tjedna ni Rennes niti Majer nisu igrali posebno dojmljiv nogomet. Leicester je u osmini finala Konferencijske lige lako isprašio francusku momčad (2-0), ali onda su se za vikend i Rennes i Majer ukazali u goropadnom izdanju i na gostovanju pomeli Lyon (4-2). Hrvat je predstavu okrunio golom i asistencijom.

Borba za Ligu prvaka

Rennes je u studenom na svojem Roazhon Parku već jednom isprašio tur momčadi iz Lyona (4-1), utakmica koju će nizozemski trener Peter Bosz opisati kao "najbolniju uspomenu sezone". U nedjelju je Bosz proživljavao deja vu: već do poluvremena Rennes je vodio 3-0, u nastavku je zabio i četvrti, prije nego što su "lavovi" spasili obraz s dva počasna gola.

image
JEFF PACHOUD Afp

Račun je otvorio Borigeaud, golgetersku priču nastavio Santamaria, a Majer na kraju poluvremena isporučio treći pogodak za Rennes. Već u 49. minuti Majer je suptilnim dodavanjem u priliku izbacio Terriera, koji je zaobišao vratara i spakirao loptu u mrežu. S četiri friška gola Rennes je stigao do učinka od 23 pogotka od početka kalendarske godine, što znači da je najefikasnija momčad lige u 2022.

Majer je na Groupama stadionu postigao svoj treći gol od početka prvenstva (prethodna dva zabio Montpellieru). "Sretniji sam ako mogu zabiti nego asistirati", priznat će iskreno u razgovoru za Ouest-France, ali trener Bruno Genesio odavno je odlučio da mu je Majer ideolog bitno važniji od Majera golgetera. Njegovu je momčad približio zoni Lige prvaka, i ona će se do kraja kampanje hrvati s Niceom i Marseilleom za drugo mjesto u "le Championnatu".

A Majer će, uz razinu nogometa koji prikazuje otkako se aklimatizirao u Bretanji, brzo zakucati ne samo na vrata prve momčadi Zlatka Dalića, nego i osigurati sljedeći veliki transfer hrvatskog nogometa na tragu Modrića ili Kovačića...

Linker
16. travanj 2024 13:39