FRANCK FIFE Afp
JEDAN DAN VIŠE

Maksimalno neozbiljno! Već sedam godina zna se termin SP-a, a sada su se sjetili mijenjati raspored ‘5 do 12‘

Pomalo neozbiljno djeluje odluka organizatora da se praktički u posljednji čas mijenjaju datumi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. kolovoz 2022. 22:11

Točno sto dana do početka Svjetskog prvenstva FIFA je promijenila datum prve utakmice, njezine sudionike i dužinu trajanja Mundijala. Mnogi će kazati kako je logično da Katar otvori bal, puno su uložili i žele se pokazati svijetu, a kako nisu momčad od koje se očekuje da će doći daleko u završnicu, možda će prvi susret, kojeg svi prate, biti najbolja prilika koju će imati.

Nitko to ne bi sporio da se nije znalo godinama pa je nevjerojatno neozbiljno za jednu takvu organizaciju kao što je FIFA, da samo stotinu dana prije starta najvećeg sportskog događaja koji postoji odredi novi dan za kick-off i preuredi kalendar. Pa brošure su tiskane, vodiči su već u prodaji po svijetu, na milijardu mjesta stoji da se Mundijal igra od 21. studenoga do 18. prosinca i sad sve to pada u vodu, nije točno.

OK, od sudionika možda će probleme imati jedino ekvadorski navijači ako su letove do Dohe planirali s dolaskom na dan susreta ili večer ranije jer utakmica im je pomaknuta za 24 sata unaprijed.

image
MUSTAFA ABUMUNES Afp

Zimski termin Svjetskog prvenstva određen je u rujnu 2015. Prije sedam godina. Koliko je samo dugo stajao provizorni kalendar natjecanja u kojem je pisalo da je Katar A1 i točno se znalo kada će i gdje igrati. I nikome, ni domaćinima niti FIFA-i to nije bilo sumnjivo ili sporno, nisu sjeli i riješili odgovara li im to nego, eto, tri mjeseca i nešto sitno do prvog sučevog zvižduka. Pa nije ovo Pečkov kup u Preseki! I tamo znaju kalendar barem šest mjeseci unaprijed.

‘Nastavak tradicije’

U mailu koji je FIFA poslala novinarima stoji kako će “Svjetsko prvenstvo 2022. započeti s još većim slavljem za lokalne i međunarodne navijače jer će zemlja domaćin Katar sada igrati protiv Ekvadora u nedjelju, 20. studenog u 19 sati, kao dio samostalnog događaja. Utakmica otvaranja i ceremonija na stadionu Al Bayt pomaknuti su za jedan dan, dok je susret između Senegala i Nizozemske preseljen sa 13 na 19 sati u ponedjeljak, 21. studenoga. Promjena osigurava nastavak dugogodišnje tradicije obilježavanja početka SP-a ceremonijom otvaranja u povodu prve utakmice u kojoj sudjeluju ili domaćin ili branitelj naslova. Odluka je uslijedila nakon procjene konkurencije i operativnih implikacija, kao i nakon temeljitog procesa konzultacija i dogovora s ključnim dionicima i zemljom domaćinom”.

Po prvoj shemi oni su predvidjeli da se ceremonija otvaranja održi prije večernje utakmice Katar - Ekvador 21. studenoga, a već prije toga da se odigraju susreti Senegal - Nizozemska i Engleska - Iran. Sad su shvatili da to nije najzgodnije...

image
MUSTAFA ABUMUNES Afp

Milijun navijača u gradu

Za Hrvatsku se ništa ne mijenja. Vatreni se okupljaju 14. studenoga i idu u Rijad gdje će dva dana kasnije igrati prijateljsku utakmicu sa Saudijskom Arabijom, dok u Dohu stižu 18. studenoga. Prvi nastup je po ranije utvrđenom rasporedu 23. studenoga u 13 sati po lokalnom vremenu, što će u Hrvatskoj biti u 11 prijepodne s Marokom. Cjelokupan ostali program ostaje isti.

FIFA je naglasila kako razdoblje kad klubovi moraju pustiti igrače nije promijenjeno, to je taj 14. studenoga. FIFA dodaje da će “vlasnici ulaznica biti pravovremeno obaviješteni i da njihove ulaznice ostaju vrijedeće bez obzira na novi datum ili vrijeme. Osim toga, FIFA će nastojati riješiti sva pitanja koja proizlaze iz ove promjene od slučaja do slučaja”.

FIFA i Katar puno su toga napravili u organizaciji, ali pred njima je golem izazov. Kako će regulirati gužve po Dohi, hoće li one prerasti u kaos ili imaju prava rješenja? Na turniru na kojem je igrala Hrvatska u ožujku bilo je puno propusta, a na SP-u je jedan kiks dovoljan da napravi goleme probleme. Tada se, primjerice, dogodilo da je jedan dan vozač odveo Vatrene u krivi kamp, ne u onaj u kojem su imali trening. Čovjek je jednostavno pogriješio. Radnici su stranci i u Dohi nisu doma.

Tada je to bilo relativno lako ispraviti jer grad je bio prazan. Da neku reprezentaciju za vrijeme SP-a iskrcaju na pogrešan stadion, vjerojatno bi kasnila utakmica. Pritom čak za ekipe i novinare ne bi trebalo biti toliko muka, ali kako će funkcionirati navijači? Više od milijun njih na jednom mjestu.

U Kataru će biti prvo zimsko Svjetsko prvenstvo i prvo praktički u istom gradu, gdje će se do svakog stadiona moći doći automobilom, te prvo na kojem će suditi sutkinje.

Linker
27. travanj 2024 00:45