PRVI VELIKI DERBI

MAN CITY - LIVERPOOL 3:1 Jovetić zabio dva, Aguero pobjegao Lovrenu za treći!

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 25. kolovoz 2014. 23:18

U prvom pravom ovosezonskom engleskom derbiju, Manchester City je na pogon Stevana Jovetića svladao Liverpool! Crnogorski napadač s dva pogotka slomio je otpor Redsa...

Mario Balotelli vratio se na Etihad, no ovoga puta u drukčijoj ulozi. Naravno, ne bi to bio Balotelli da ne privlači pozornost samom svojom pojavom, pa se nakon potpisa trogodišnjeg ugovora na Anfieldu pojavio ne u crvenom, već sav u crnom, s kapom i šalom. Valjda mu nisu (još) dali "klupske odore" kakve su nosili Lallana, Flanagan, Lucas, Ibe i ostali koji nisu bili među 18...

Pellegrini nije iznenadio sa početnom postavom, prilično je svejedno hoće li igrati Clichy ili Kolarov, Fernando ili Fernandinho, a Brendan Rodgers od prve je minute na travnjak ljutog protivnika poslao novog lijevog beka - Alberta Morena. I dečko je, baš kao i čitavi Liverpool, izgledao vrlo solidno sve do 42. minute kada je grubo pogriješio te postao isključivi krivac (otočki mediji su mu prepolovili krivnju s Lovrenom!) za vodstvo Cityja, a Jovetić je nakon deset minuta u nastavku i prelomio utakmicu.

Dejan Lovren (odradio svih 90 minuta) je očistio glavom ispred Silve, a Španjolac je mirno čekao da mu lopta dođe do ljevice ne bi li je izbio iz kaznenog prostora. Možda bi mu u Sevilli takvo što prošlo, ali "majstore", Premiership nije Primera, pa je Morenu na najteži način Stevan Jovetić krađom te egzekucijom ispod Mignoleta pokazao u kakvu je ligu došao. Na odmor su Građani otišli s minimalnom prednošću, iako su Redsi bili - ravnopravni.

Pokušaji Džeke (7), Zabalete (13) i Tourea (15) s jedne te Sterlinga (9) s druge strane bili su više statističke prigode, niti jedna momčad nije pronalazila način kako probiti gustu obrambenu protivničku formaciju. Najbolje prilike događale su se u transformacijama, kada bi Silva i Nasri, odnosno Coutinho i posebice Sterling našli prostora između posljednje te vezne linije. Sturridge je fino zaprijetio u 33. minuti, ali Hart je poput hokejaškog vratara sačuvao svoj kut.

Redsi su u nastavku podignuli ritam te visinu linija, čak postigli i pogodak koji je Sturridgeu opravdano poništen zbog malenog zaleđa. No, City je znao odgovoriti, i slomiti utakmicu! Jovetić je odigrao petom u prostor, Nasri ušao s desne strane, a crnogorski napadač je zbog 3 na 2 situacije ostao neometan te odradio lakši dio posla za svoj drugi pogodak - 2:0.

Zbog ozljede Džeke ušao je Aguero te nakon 23 sekunde u kopačkama postigao treći pogodak 'Građana'. Navas je ubacio u prostor, Argentinac zaobišao Mignoleta... Školska realizacija za kraj priče na Etihadu. Gostujućim navijačima predstavili su se Lazar Marković i Emre Can, no premijeru neće pamtiti po dobrom, Rickie Lambert je uz pomoć Zabalete u 83-oj kozmetički dotjerao rezultat.

City izgleda kao glavni kandidat za naslov uz Chelsea, Liverpool (još) nije na toj razini, iako je igrao - solidno. Ali, solidno nije dovoljno dobro protiv Cityja... Odlazak "franšiznog" kotačića kao što je Luis Suarez ne može se tako lako zamijeniti, pogotovo ne u kratkom periodu s toliko novih lica u svlačionici.

Manchester City - Liverpool 3:1

MANCHESTER, Etihad stadium. Gledatelja: 35 000. Sudac: Michael Oliver. Strijelci: 1:0 Jovetić (41), 2:0 Jovetić (55), 3:0 Aguero (69), 3:1 Zabaleta (83-ag). Kartoni: Toure (29), Can (76). Igrač utakmice: Stevan Jovetić.

MANCHESTER CITY: Hart, Zabaleta, Kompany, Demichelis, Clichy, Toure, Fernando, Nasri, Jovetić (od 80. Fernandinho), Silva (od 65. Navas), Džeko (od 69. Aguero). Trener: Pellegrini.

LIVERPOOL: Mignolet, Johnson, Škrtel, Lovren, Moreno, Henderson, Gerrard, Allen (od 75. Can), Coutinho (od 60. Marković), Sturridge, Sterling (od 79. Lambert). Trener: Rodgers.

84. minuta - nakon krajnje konfuzne reakcije Cityjeve obrane, već u sljedećem napadu Lambert je mogao ovu već riješenu utakmicu pretvoriti u veliku dramu, ali je umjesto udarca odabrao dodavanje, što je završilo vrlo loše...

83 . minuta - sjajan centaršut Sturridgea na glavu Lamberta, koji je u 79. minuti zamijenio Sterlinga. Lmbert je pucao glavom, Hart obranio, lopta se odbila u domaćeg desnog beka Zabaleta i od njega preko gol-linije za 3:1!

68. minuta - 3:0 za City! Navas je poslao dubinsku loptu Agueru, Argentinac je izbjegao zaleđe i pobjegao Lovrenu te u svom prvom dodiru s loptom, 30-ak sekundi nakon što je zamijenio Džeku, lako svladao loše postavljenog Mignoleta.

62. minuta - u drugom dodiru s loptom Marković gura u izvrsnu prigodu Sterlinga, koji je u zadnji tren ipak blokiran...

61. minuta - Rodgers više nema što čekati, uveo je u igru Lazara Markovića, koji je u prvom dodiru s loptom u odličnu šansu izbacio Morena, ali španjolskji bek se umjesto udarca odlučio za povratnu loptu. Loša odluka...

55. minuta - sjajna akcija Nasrija i Jovetića za 2:0! Francuz i Crnogorac prvo su izmijenili dupli pas (Jovetić je odigrao petom!), potom je Nasri ubacio, a Jovetić preciznim udarcem s 10-ak metara vjerojatno riješio utakmicu...

49. minuta - Džeko se sjurio sam prema golu u kontri, ali se napadač Cityja spetljao, pa su ga dostigli obrambeni igrači Liverpoola i odbili loptu u korner.

48. minuta - Sturridge je pospremio loptu iza Harta, ali je svirano zaleđe. Snimka je pokazala da je sudac bio u pravu...

45. + 1 minuta - kraj prvog poluvremena bez puno šansi i udaraca, ali City je bio bolji točno za taj jedan pogodak...

42. minuta - City vodi 1:0! Lovren je glavom izbio opasan ubačaj domaćih, lopta se kotrljala prema Morenu, ali lijevi bočni Redsa previše je oklijevao, pa je do lopte stigao Jovetić i s nekoliko metara snažnim udarcem kroz noge golmana zakucao loptu u mrežu!

33. minuta - prvi udarac Liverpoola u okvir gola, pucao je Sturridge s 10-ak metara iskosa, ali Hart odbija...

15. minuta - novi opasan napad Cityja okončao je Toure udarcem s 20-ak metara, Mignolet je bio spreman.

13. minuta - lijepa akcija domaćih, centaršut Clichyja za volej Zabalete, preko gola...

6. minuta - City je znatno bolji u uvodnim minutama, prvu pravu priliku imao je Džeko, koji je loše pucao s ruba kaznenog prostora...

1. minuta - utakmica u Manchesteru se igra po velikoj kiši. Manchester City je krenuo u formaciji 4-2-3-1: Hart - Zabaleta, Demichelis, Kompany, Clichy - Fernando, Toure - Nasri, Jovetić, Silva - Džeko. Liverpool igra u formaciji 4-3-3: Mignolet - Johnson, Škrtel, Lovren, Moreno - Henderson, Gerrard, Allen - Sterling, Sturridge, Coutinho.

Linker
05. svibanj 2024 21:07