OLI SCARFF Afp
U POZADINI ‘RATA‘

Manchester City dobio prvu bitku protiv Premier lige! Presuda bi mogla utjecati na budućnost engleskog nogometa

Navijači Cityja zasigurno se nadaju da će ova presuda biti putokaz ka ‘slavlju‘ u ipak nešto bitnijem slučaju
Piše: SNObjavljeno: 07. listopad 2024. 17:00

Dok se u pozadini odvija pravi ‘rat‘ između Manchester Cityja i Premier lige, zbog 115 optužbi na račun engleskog prvaka koji je u periodu od 2009. do 2018. godine u više navrata kršio financijske propise, Građani su protiv istog ‘protivnika‘ sada dobili nešto ‘manju‘, no itekako značajnu bitku.

U fokusu je, naime, komplicirani slučaj komercijalnih pravila koja se nameću klubovima. Sve je počelo kada je 2021. doneseno pravilo o ograničenju novca koje određeni sponzori mogu dati klubovima. To pravilo je uvedeno zbog priljeva stranog kapitala, a ‘kap koja je prelila čašu‘ bilo je saudijsko kupovanje Newcastlea. Tim pravilom željela se sačuvati konkurentnost lige i spriječiti vlasnike klubova da preko tvrtki koje su povezane s njima napuhuju komercijalne ugovore s klubovima. Od 2021. takva sponzorstva moraju biti neovisno procijenjena kako bi se utvrdilo odgovaraju li ona tržišnoj vrijednosti.

Međutim, Građani su zbog tog pravila odlučili tužiti ligu, a sada je došla i konačna presuda u korist ‘Nebeskoplavih‘. Liga je svojedobno blokirala dva Cityjeva sponzorska ugovora koja su označili nezakonitima, a zanimljivo je da su uz njih stali Arsenal, Manchester United, Liverpool, West Ham, Brentford, Bournemouth, Fulham i Wolverhampton.

Građani su, pak, shodno tomu, uložili žalbu protiv 25 propisa Premier lige koji se odnose na transakcije između povezanih strana i dobili bitku koja bi mogla uvelike odrediti budućnost poslovanja i financiranja engleskih klubova. Na stranu Cityja očekivano su stali Chelsea, Newcastle, Nottingham Forest i Everton. U svakom slučaju, jedna bitka je gotova, a navijači Cityja zasigurno se nadaju da će ova presuda biti putokaz ka ‘slavlju‘ u ipak nešto bitnijem slučaju, onom o već toliko ‘opjevanih‘ 115 optužbi...

image
OLI SCARFF Afp

Linker
07. listopad 2024 19:33