MANCHESTERSKI DERBI

Mancini: Nemamo što izgubiti, moji su igrači 'cool'; Sir Alex: Izgubimo li ostajemo bez titule!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 30. travanj 2012. 19:05

Manchester City i United u ponedjeljak igraju najbitniji gradski derbi u povijesti. Alex Ferguson je kazao “To je najvažnija utakmica u mojoj eri kao menadžera kluba”. Treba li više za najavu utakmice od izjave čovjeka sa 48 trofeja, najvećeg u povijesti otočkog nogometa.

Iako je u prvom dijelu prvenstva Mancinijeva momčad na Old Traffordu “gazila” do sudačke nadoknade i “natukla” 6:1, toga poslijepodneva nismo vidjeli pravu sliku. Sada je mjesto radnje Etihad, a prognoze su nezahvalne, pametnije je tehnicirati pitijskim nego konkretnim rečenicama.

United drži tri “poena” više, City za šest golova bolju razliku pogodaka, koja odlučuje u slučaju bodovne poravnatosti, i ako dobije skače na vrh. Uoči dvije završne runde imat će sudbinu u rukama. Naslov prvaka čekaju od 1968. i euforija je obuzela plavi dio grada. Malkice smo oprezni hoće li nakon ovog ogleda biti sve riješeno, goleme su turbulencije obilježile njihovu utrku, varirali su od velikog plusa za City do osam bodova viška na kontu Uniteda. U jednom trenu, fanovi Građana u suzama su napuštali stadion. Činilo se da je sve propalo...

- Nakon 50 godina United i City igraju za titulu. Zato se slažem sa Sir Alexom da je to top derbi. Oni su favoriti, na njima je pritisak je su za tri koraka ispred. Mi nemamo što izgubiti, moji su igrači “cool” - kaže Roberto Mancini.

Hm, ostat će bez naslova ako ne pobijede. To bi trebalo biti “nešto”. Koliko god pilio naopako, Talijan neće moći pobjeći od važnosti rezultata. Kad ih je već suparnik vratio u život porazom od Wigana i remijem s Evertonom.

- Čak i ako dobijemo čeka nas težak posao da održimo čelo tablice. Ostaju nam Newcastle i QPR. Imamo veliko poštovanje prema Unitedu, oni su najbolja momčad na Otoku, a možda i u Europi uz Barcelonu i Real. Posjeduju fantastične igrače i nevjerojatan duh.

Menadžer Građana zažmirio je na gluposti i “iščašene glagole” Marija Balotellija, i on je u konkurenciji. Suspenzija je skinuta. Carlo Tevez čeka kao zapeta puška. Bit će kompletni, nabrušeni, ali respekt prema protivniku ne skrivaju.

United i dalje ne koristi ozlijeđene Vidića, Fletchera i Andersona. Čak i remi bi im praktično jamčio rekordni 20. naslov prvaka.

- Ukoliko izgubimo, ostali smo bez titule - nedvosmislen je Ferguson. ..

Kroničari guraju u medije pet najspektakularnijih okršaja unatrag 25 godina. Na vhu stoji gozba za domaćine: City - United 5:1 iz 1989. godine. Morao je biti prekinut na desetak minuta zbog upada Unitedovih pristaša u zonu suparničkih fanova. Od preostala četiri, Crveni vragovi su dobili tri.

Linker
23. rujan 2024 09:33