STRUČNJAK ZA TAKTIKU

'Marcelo i Dani Alves najveća su šansa Hrvatske jer se Hulk i Neymar ne vraćaju u obranu!'

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 10. lipanj 2014. 02:36

I tri dana nakon posljednje prijateljske utakmice sa Srbijom (1-0) u brazilskim se medijima ne smanjuje količina taktičkih recenzija i upozorenja za izbornika Luiza Felipea Scolarija. Ranjivosti “seleçăa” razložio je i Christopher Atkins, kolumnist portala Bleacher Report . Ističe da su Brazilci u generalnoj probi za SP demonstrirali razočaravajući obrambeni pristup koji ih je umalo koštao lošeg rezultata i pada morala u najvažnijem trenutku.

Najviše su, u Atkinsonovoj analizi, griješili bočni igrači Dani Alves i Marcelo, ali krivnju ne svaljuje isključivo na njih, nego i na napadače Hulka i Neymara koji su premalo sudjelovali u fazi obrane. Istodobno. veznjaci Luiz Gustavo, Paulinho i Oscar nisu uspijevali uspostaviti kontrolu lopte na sredini terena.

Autor piše da je “štekalo” i partnerstvo stopera Luiza i Thiaga Silve, koji su se u jednoj opasnoj situaciji čak međusobno sudarili te omogućili Mitroviću stopostotnu šansu. Na njihovu sreću, ovaj je bio impresioniran i neprecizan.

Alves i Marcelo bili su dominantni s loptom u posjedu, ali iza njih su ostajale praznine kada bi Srbi naglo presijecali brazilski napad i kretali u kontru. U taj slobodni prostor mogli su nesmetano utrčavati Marković i Jojić, koje je loptama najčešće hranio Dušan Tadić. Čak i kad se Alves stigao na vrijeme pozicionirati da pokrije prijetnju s boka, suparnik ga je uspijevao prevariti, kao kada mu je u jednoj situaciji Kolarov prodao dribling.

Bočni igrači prečesto su se oslanjali na Luiza Gustava i Paulinha, a kada njih dvojica ne bi presjekli dijagonale iz srpske vezne linije na krilo, Brazil je bio u problemima. Dodaje da će reprezentacije koje su kvalitetom bogatije od Srbije, poput Hrvatske, znati bolje iskorištavati takve poklon-bonove, naročito ako će njihovi krilni igrači i na nekoliko sekundi ostati nepokriveni.

Ističe da izbornika Scolarija čeka još jedan ozbiljan razgovor s igračima kojima će morati osvijestiti da ih opušten ulazak u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva može skupo koštati. - Srbija nije kaznila Brazil, ali Hrvatska možda neće biti tako blagonaklona, zaključuje Atkins.

Linker
21. rujan 2024 23:23