SAKIS SAVVIDES Afp
RESPEKT IZ SLOVENIJE

Matjaž Kek samo za SN progovorio o kiksu na Poljudu, moćnoj Hrvatskoj... ‘Ta utakmica uopće nije bila planirana‘

Slovenski izbornik sa svojim je igračima već danima u Kataru, gdje iščekuje novi dvoboj s Vatrenima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. ožujak 2022. 10:23

Slovenski nogometni izbornik Matjaž Kek i njegovi igrački štićenici od početka tjedna nalaze se u Dohi. Dečki iz Dežele u subotu 26. ožujka igraju protiv Vatrenih, a tri dana kasnije sučeljuju se i protiv Katara. Slovenci su s Vatrenima bili u skupini u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, jednu su utakmicu neočekivano dobili, drugu su uvjerljivo izgubili i Mundijal će proći bez njih.

Slovenski izbornik uoči novog nadmetanja s Hrvatskom javio nam se iz Katara...

- Većina igrača stigla je u ponedjeljak, još su trojica stigla u utorak. Još ćemo vidjeti što će biti s Petrom Stojanovićem, koji ima probleme, dobio je temperaturu, a otpao je Amedej Vetrih iz Gaziantepa. Josipa Iličića iz talijanske Atalante nismo pozvali jer je tek u fazi početka ozbiljnih treninga - kazao nam je Kek najvažnije informacije iz slovenskog tabora.

Što slovenski izbornik očekuje u ove dvije utakmice s Hrvatskom i Katarom?

- Radi se o reprezentativnoj akciji koja će svima nama dobro doći. Nismo se vidjeli od studenoga prošle godine. U ovim vremenima dosta toga se događa, s koronavirusom i sada s ovim ratom u Ukrajini, pa je bitno napraviti neku atmosferu, malo se podružiti, odigrati dvije utakmice, koje će nam iznimno mnogo značiti u pripremi za utakmice Lige nacija u lipnju, gdje smo u ligi B sa Srbijom, Norveškom i Švedskom. Kvalificirali smo se u tu ligu B, za nas je to vrlo jaka skupina - podvukao je slovenski izbornik.

image
JURE MAKOVEC Afp

Veli da će utakmice u Kataru biti bitne i za neko buduće razdoblje, za planiranje daljnjih akcija nacionalne selekcije...

- Kad se dugo ne vidiš, onda su takve utakmice zaista iznimno značajne. Nama se pojavila mogućnost otići u Katar, a planirani su bili neki drugi suparnici. Ali, zbog sve te aktualne situacije, Belgija je, primjerice, odustala, pa smo se onda na brzinu dogovorili s Hrvatskom jer će taj ogled zaista jako dobro doći i Sloveniji i Hrvatskoj. Stoga, zaista je sve dobro, veselim se utakmicama u Kataru...

Bit će to treća međusobna utakmica u posljednjih godinu dana. U ožujku 2021. Slovenija je na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo slavila u Ljubljani sa 1:0, dok su Vatreni u rujnu uzvratili u Splitu pobjedom 3:0.

- Velim vam da ta treća utakmica s Hrvatskom nije bila planirana. Ali, kad je otkazala Belgija, nama su se pojavili problemi u smislu hoćemo li uopće otići u Katar ili ne, makar smo već imali dogovorenu utakmicu s Katarom. No, nije bilo teško dogovoriti ogled s vašom reprezentacijom jer smo mi u sjajnim odnosima.

Kaže da je Hrvatska za Sloveniju sjajan suparnik.

- Hrvatska je za nas top suparnik! Jako vas respektiramo, kako i ne bi! Na kraju krajeva, vidjeli smo kako smo loše izgledali u Splitu. U prvoj utakmici u Ljubljani je to, pak, bila neka druga priča. Nego, Hrvatskoj će utakmice koje će igrati u Dohu posebno dobro doći jer će vidjeti terene gdje će se održavati Svjetsko prvenstvo, a u lipnju su utakmice Lige nacija, tako da naša utakmica zaista ima velikog smisla. Bit će to sjajna priprema za Ligu nacija, a Hrvatskoj i za Svjetsko prvenstvo. Pripremne utakmice bile su silno rijetke zbog koronavirusa i svih tih restrikcija. Kažem, Hrvatsku i Sloveniju čeka iznimno zahtijevan lipanj, kraj je sezone, a igrat će se četiri utakmice. Ali, kako nama, tako i drugima. Ma, najvažnije jest da se vidimo s igračima, da smo nekoliko dana skupa, da odradimo treninge, da se netko od igrača nametne. Baš sam jako zadovoljan što možemo igrati s tako moćnom reprezentacijom kakva je Hrvatska, to je za nas poseban i zahtjevan test.

Na turniru u Dohi stručnom stožeru Slovenije prvi put se priključio i Boštjan Cesar. Cesar je bio izbornik U-19 nogometne reprezentacije Dežele, koji je dio igračke karijere proveo u zagrebačkom Dinamu, sad se vraća u reprezentaciju u kojoj je zadnji put igrao kao igrač s najviše nastupa (102 utakmice) i kapetan. Ovog puta u ulozi je trenera...

- Cesar je jedan od plejade igrača koji su se odlučili da nakon završetka karijere postanu treneri. Već je bio izbornik naše U-19 selekcije, pa smo kad je on u pitanju napravili pomak prema gore. Odlučili smo ga priključiti stožeru A reprezentacije. Odigrao je više od stotinu utakmica za reprezentaciju Slovenije, po svom karakteru i odnosu prema nacionalnom dresu može donijeti samo pozitivne stvari u našu nacionalnu vrstu. To se, uostalom, već i pokazalo - zaključio je Matjaž Kek.

Linker
21. travanj 2024 05:10