Kylian Mbappe
 FRANCK FIFE Afp
PRESJEK LUDILA

Mbappe je mogao postati najplaćeniji igrač svijeta, odbio je planinu novca samo da bi prešao u Real

Posljednjeg dana prijelaznog roka svjedočili smo nekim velikim transferima, a moglo bi ih biti još.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 31. kolovoz 2021. 23:37

Posljednji dan ljetnog prijelaznog roka bio je očekivano uzbudljiv i dinamičan. Sky Sports je izvijestio kako je Paris Saint-Germain odbio ponudu od 220 milijuna eura za Kyliana Mbappea. Ako je ta informacija točna, vlasnici pariškoga kluba pokazali su da ih novac ne zanima u ovoj priči, zadržali su napad iz snova s Neymarom, Mbappeom i Messijem i idu po Ligu prvaka.
Le Parisien pritom tvrdi kako je Mbappe odbio novi ugovor vrijedan 45 milijuna eura godišnje, koji bi ga učinio najplaćenijim igračem zvjezdane Pochettinove momčadi.

Je li Real Madrid ispao gubitnik? Dvije godine nije ulagao u momčad, Florentino Perez štedio je za Mbappea, a na kraju ga nije uspio dovesti. Vjeruje da će sjajnog mladog Francuza potpisati besplatno, a u međuvremenu je dobio 'utješnu nagradu'. Riječ je o drugom velikom francuskom talentu čije vrijeme na velikoj sceni tek dolazi.

Njegovo ime je Eduardo Camavinga, ima tek 18 godina, igrao je za Rennes i ogroman je talent. Riječ je o veznjaku rođenom u izbjegličkom kampu, kojem je život nakon drame u ranoj fazi donio transfer u jedan od najvećih klubova na svijetu. Novi klub Lovre Majera trebao bi prihodovati 31 milijun eura na ime odštete, a tu su i bonusi. Pokušao je Rennes ishoditi Camavingin ostanak na posudbi do kraja sezone, ali od toga neće biti ništa, Carlo Ancelotti želi ga odmah imati na raspolaganju. Ništa čudno, jer su Modrić, Kroos i Casemiro ipak u godinama, a Camavinga će u svakom slučaju donijeti novu energiju. Zanimljivo je spomenuti da je Camavingu, koji je već debitirao i za seniorsku reprezentaciju Francuske, u planovima imao i PSG.

Međutim, priča dana je povratak Antoinea Griezmanna u Atletico Madrid! Prema izvještajima s Pireneja, madridski je klub u večernjim satima dogovarao uvjete ugovora s francuskim reprezentativcem, kojeg bi sljedećeg ljeta mogao (ili morao) otkupiti za 40 milijuna eura nakon posudbe koju će platiti 10 milijuna eura. Malo tko je mogao predvidjeti takvu dramu u finišu, ali u ovogodišnjem mercatu već smo navikli očekivati i neočekivano. Griezmann je u pet sezona u Atleticu zabio 133 gola u 257 nastupa.

Pričalo se da bi u smjeru Barcelone mogao mladi Portugalac Joao Felix, ali ta mega-razmjena ipak nije realizirana pa je Barca bacila oko na Luuka de Jonga, iskusnog nizozemskog napadača iz Seville. Tottenham je obranu pojačao dovođenjem Emersona Royala, 22-godišnjeg desnog beka za kojeg je Barcelona inkasirala 30 milijuna eura. Iz Katalonije je stigla i informacija o smanjenju plaća Busquetsa i Albe, štedi se na svim razinama.

PSG je doveo odličnog Nuna Mendesa, 18-godišnjeg lijevog beka iz lisabonskog Sportinga. Riječ je o posudbi s pravom otkupa za 40 milijuna eura, dok je u Portugal preselio Pablo Sarabia.

Engleski klubovi trošili su najviše, a nastavili su s investiranjem i posljednjeg dana mercata. U pandemijskom razdoblju često se koriste posudbe, pa je tako osvajač Lige prvaka Chelsea pojačao konkurenciju Kovačiću i društvu u veznom redu dovođenjem Saula iz Atletica iz Madrida. Godinu dana posudbe Bluesi će platiti pet milijuna eura.

Daniel James napustio je Manchester United i preselio u Leeds, koji bi za njega trebao platiti odštetu od 27 milijuna eura. Velški krilni napadač na Old Traffordu bi imao prejaku konkurenciju, kod Bielse će mu minutaža sigurno biti veća.

Brighton je iz Getafea doveo lijevog bočnog/veznog Marca Cucurellu plativši klauzulu od 18 milijuna eura. Nastavio je kupovati i Arsenal, koji na premierligaškoj ljestvici zauzima posljednju poziciju s tri poraza i gol-razlikom 0:9. Iz Bologne je za 23 milijuna eura stigao 22-godišnji japanski stoper Takehiro Tomiyasu, dok je desni bočni Topnika Hector Bellerin posuđen Betisu.

Češka kolonija u West Hamu dobila je još jednog člana, Součeku i Coufalu pridružio se na posudbu iz moskovskog Spartaka veznjak Alex Kral. Krilni napadač Ademola Lookman stigao je u Leicester na posudbu iz RB Leipziga, prošlu sezonu proveo je u Fulhamu također na posudbi.

Novi klub pronašao je Jerome Boateng, legenda Bayerna. On je po isteku ugovora u Münchenu potpisao za francuski Lyon. Još je jedan igrač napustio Barcelonu. Mladi veznjak Ilaix Moriba nije dogovorio produljenje s Kataloncima, te je potpisao za RB Leipzig do 2026.

Torino je iz Leicestera na posudbu doveo belgijskog reprezentativca Dennisa Praeta, dok se Genoa pojačala dovođenjem Caiceda iz Lazija, Tourea iz Nantesa te Maksimovića iz Napolija. Kreativni veznjak Mohamed Amine Ihattaren stigao je u Juventus iz PSV-a za pet milijuna eura, ali je odmah proslijeđen na posudbu u Sampdoriju. Stada dama pobrinula se i za Ronaldovu zamjenu, iz Evertona je doveden Moise Kean. Dvogodišnja posudba stajat će sedam milijuna eura, otkup ugovora 28 milijuna eura.

Linker
02. svibanj 2024 04:44