FRANCK FIFE Afp
VOĐA FRANCUSKE

Mbappe progovorio o drami u Francuskoj: ‘Griezmann? Da, bio je razočaran, ali ja mu nisam nadređen‘

Kylian Mbappé preuzima veliku odgovornost, vjeruje da će ujediniti i povesti momčad
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. ožujak 2023. 18:46

Novi kapetan, novi vratar, nova uprava, novi dizajn obrane. Mnogo toga promijenilo se u Francuskoj od srebra na Svjetskom prvenstvu u Kataru, koje su dotadašnji prvaci doživjeli kao neuspjeh. Hugo Lloris i Raphael Varane, dugogodišnji prvi vratar i branič Tricolora, umirovili su se od reprezentacije, a prvi čovjek francuskog nogometa Noel Le Graet smijenjen je s funkcije predsjednika Saveza zbog neprimjerenog ponašanja i propusta u upravljanju. Protiv Nizozemske ćemo vidjeti kako izgleda novo lice Francuske, a s kapetanskom trakom u kvalifikacijama za Euro 2024. predvodit će ju Kylian Mbappé.

Isti cilj

- Zadatak kapetana je ujediniti i povesti momčad. Preuzet ću te odgovornosti kao veza između dvaju generacija. Da, Antoine Griezmann bio je razočaran izborom kapetana, ali to je normalno, a ja mu nisam nadređeni. Ni njemu ni nikome drugome, želim svakom igraču pružiti priliku da se izrazi. Obojica imamo isti cilj, a to je Francuska na svjetskoj razini. Moja igra neće se promijeniti, samo ponašanje - kazao je Mbappé na preskonferenciji u četvrtak, u prvom govoru u ulozi predvodnika ekipe, iako 36 pogodaka u 66 nacionalnih nastupa govori da već neko vrijeme nosi Tricolore.

image

Mbappé na konferenciji za novinare

FRANCK FIFE Afp

Bila je to uvertira za govor izbornika Didiera Deschampsa. Kratko je objasnio da je odabir Mbappé"prirodan proces", te da je uvjeren da napadač Paris Saint-Germaina posjeduje sve kvalitete za kapetansku traku. Zatim se posvetio protivniku, na Stade de France dolaze Nizozemci.

- Čuo sam da imaju probleme s virusom, ali svejedno znam da će ispred nas stajati kompetitivna momčad. Početak kvalifikacija uvijek je nepredvidljiv, ali naši ciljevi su isti. Pritisnuti protivnika, uspostaviti snagu i prisiliti ga na obranu. Posjedujemo različite tipove napadača, ambicije igrača se poklapaju, zato vjerujem u ovu ekipu - kazao je izbornik.

Promjene u sastavu

Deschamps, koji je nakon Mundijala produžio ugovor do ljeta 2026. godine, u europske kvalifikacije krenut će bez aktualnog vlasnika Zlatne lopte. Karim Benzema nije dio reprezentacije, što se dijelom dalo i naslutiti, jer je tijekom SP-a imao brojne trzavice s izbornikom. Deschamps ga je tijekom grupne faze poslao natrag u Madrid zbog ozljede, iako je napadač smatrao da treba dobiti priliku u kasnijoj fazi natjecanja, kada bi se vratio u pogon. No, Deschamps ga je u startu otpisao, kao i sada za predstojeće kvalifikacije.

image

Didier Deschamps

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/alamy/alamy/profimedia

Prvi vratar umjesto umirovljenog Llorisa bit će Mike Maignan (Milan), a odlaskom Varanea prve su pozive dobili Wesley Fofana (Chelsea) i Khephren Thuram (Nice), drugi sin legendarnog Lilliana, a prvi - Marcus Thuram (B. M‘Gladbach) - na putu je da postane standardni član. U odnosu na SP, s popisa još izostaju Y. Fofana, Lucas Hernandez, Badiashile, Guendouzi te treći vratar Mandanda, čije je mjesto zauzeo Brice Samba (Lens), a pridružio se i veznjak Jordan Veretout (Marseille).

- Momčad je sada nešto mlađa. To znači da imamo manje iskustva, ali i da tražimo odgovore za budućnost. Cilj je da u tom procesu ostanemo konkurentni - poručio je Deschamps još po okupljanju reprezentacije, a ostaje za vidjeti hoće li neke odgovore pronaći već u prvom ciklusu kvalifikacija, odnosno u Parizu i Dublinu, gdje ga čeka Irska kao drugi izazov.

Linker
26. travanj 2024 19:39