Vinicius Junior
 LLUIS GENE Afp
ŠTO SMO NAUČILI IZ DERBIJA

Messi i Ronaldo dobili su nasljednika, ali jedan drugi majstor danas igra najbolji nogomet na svijetu!

Posebna je priča i Real Sociedad, liliputanac koji i dalje drži prvo mjesto u Španjolskoj
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 25. listopad 2021. 08:23

Bila je to doista supernedjelja. Oni koji su preživili pričat će još dugo o danu, koji nije bio samo intrigantan ili dramatičan, već je sa sobom nosio i hrpetinu razotkrivanja. Neka od njih svoje bi daljnje reperkusije mogla već danas doći na naplatu. Štoviše, u određenim situacijama, to se čak i očekuje. Ovo je šest stvari koje smo naučili iz nedjelje napucane derbijima...

1. SOLSKJAER OUT

Čak 521 milijun eura. Toliko je od dolaska prije dvije i pol godine do danas potrošio Ole Gunnar Solskjaer. Kada je ljetos za 130ikusur doveo Ronalda, Varanea i Sancha, smatralo se da je napucao momčad do te mjere da može krenuti po naslov.

Ova nedjelja otkrila je da - ne može.

image
Ole Gunnar Solskjaer i Jurgen Klopp
OLI SCARFF Afp

Ne samo da ga je Liverpool ponizio, već je pokazao da ovoga časa momčad norveškog trenera nije ni blizu vrhu ljestvice, najboljima koje čine LIverpool, Chelsea i Man. City. I ne radi se pritom samo o činjenici da sva tri kluba imaju bitno bolje izbalansirane momčadi i da u veznoj liniji "jedu" Unitedovu nedoraslu djecu, već i faktu da se Solksjaer pogubio. Odnosno, da ga svlačionica uopće ne slijedi, dok on pored klupe besciljno gleda u travnjak, nadajući se čudu kao tijekom tjedna protiv Atalante.

Liverpool je otkrio da je to iznimka, a ne pravilo. I da ova priča ide svome kraju.

"Kako je moguće da već jučer nije ponudio ostavku", pitaju se mnogi, slučajući ga kako priča o "najtežem danu otkad je na klupi Uniteda". No, ako nije on, sada se očekuje potez vlasnika. Jer, ako nisu dosad, u nedjelju su na Old Traffordu, dok ih je Liverpool šamarao, mogli vidjeti koliko United zaostaje za glavnim rivalima. Bez pretjerivanja - svjetlosnim godinama.

image
Mohamed Salah
OLI SCARFF Afp

2. SALAH - NOVA ZLATNA LOPTA

S tri gola Unitedu napadač Liverpoola zaokružio je svoj učinak na 15 golova u 12 utakmica, a tome je pridodao i pet asistencija. Postao je prvi nakon pravog Ronalda koji je Unitedu na Kazalištu snova zabio hat-trick. Na gotovo svim analitičkim portalima, dobio je savršenu "desetku". Prestigao je Drogbu i postao najbolji afrički strijelac u okvirima Premiershipa. I najvažnije od svega - zaokružio je priču da trenutačno u svijetu igra daleko najbolji nogomet...

Dok gura Liverpool ponovno prema europskim i domaćim vrhuncima, mnogi se pitaju je li to dovoljno za osvajanje Zlatne lopte? Odgovor je u ovome času teško nazrijeti.

Činjenica je da se ta nagrada dijeli na osnovu kalnedarse godine, a ne sezone, što mu ide u prilog, jer protekla sezona u klupskom smislu nije bila okićena velikim ostvarenjima, no ove jeseni pomaknuo je granice i definitivno istaknuo kandidaturu. S kime? S Lewandowskim sigurno, ali s obzirom na Euro, postoji još kandidata, poput Benzeme i Jorginha.

3. NOVI KRALJ EL CLASICA - VINI JR.?

El Clasico ima novog kralja. Ime mu je Vinicius Junior. Upravo tako Marca dočekuje svoje čitatelje ovoga jutra, tvrdeći da je brazilski as definitivno pravi nasljednik Lionela Messija i Cristiana Ronalda, te da je u ovome času Ansu Fati još uvijek stubu, dvije ispod Realova ofenzivca.

Doista, Vinicius je, pogotovo u prvome dijelu, pružio sjajnu partiju, bio je ključna točka derbija na Nou Campu, njegova brzina, vještina, dribling, prodori u situacijama "jedan na jedan", te glad za pobjedom obilježili su dionicu i Realu dali karakter pobjednika. Natjerao je Koemana da već u poluvremenu zamijeni Oscara Minguezu, koji je imao vrtoglavciu od Brazilčevih majstorija, no ni u nastavku Barcina obrana nije imala bitno lakši posao. U pobjedi 2-1, stršao je, dovoljno da Marca od njega stvori g+heroja. To, ovoga puta, nije umjetno napumpana priča...

image
Carlo Ancelotti i Ronald Koeman
LLUIS GENE Afp

4. ŠTO S KOEMANOM?

Vjerojatno je Joan Laporta jučer prilično patio, gledajući kako Ajax u Nizozemskoj, u ekvivalentu njegova "El clasica", razbija PSV sa 5-0, čime je u 13 susreta u svim natjecanjima ove sezone zabio nevjerojatnih 48 pogodaka.

Patio jer vodi ga Erik ten Hag, nizozemski čudotvorac koji se pretvorio u najpoželjniju trenersku marku ovoga časa. Trener za kojim pati i predsjednik Barcelone. Kojem definitivno nije lako.

Da, Barcelona se muči, Barcelona je u padu, Barcelona je i jučer pokazala svoje manjkavosti, ali i čak i takva, napadački krezuba, pokazala je elemente na koje se može osloniti. Premda je to, iz rakursa Barcina navijača, definitivno premalo.

No, Laporta nema druge nego "vjerovati procesu", kako ga je nazvao Ronald Koeman. Jer, jednostavno, nema novca da se riješi jednog Nizozemca i dovede drugoga. A i ovaj bi imao prilično mnogo posla da osokoli ovu i ovakvu "blaugranu".

Gledajući realno, pak, Laporta može biti zadovoljan, jer iako je njegov klub zabilježio četvrti poraz zaredom u majci svih derbija, Real nije daleko. Dapače.

5. NIKAD NE OTPISUJ JUVENTUS

Penal ili ne, vodit će se mahnite rasprave još dugo. Jer, Juventus je ipak klub koji ima reputaciju "suradnje" sa sudačkim vodstvom. Koji je, uostalom, zbog nečasnih radnji i izbačen iz lige, što je sramota svih sramota.

Uglavnom, Maurizio Mariani je ime suca koji je dosudio kasni penal za Juventus u "derbiju della Italia", koji je u 1-1 protiv Intera na San Siru pretvorio Paulo Dybala.

Je li bilo konatakta, i je li dovoljno čvrst, je li uopće unutar kaznenog prostora, i je li se to sudi u sudačkoj nadoknadi vrelog derbija zbog čega je isključen trener domaćina Simone Inzaghi, pitanja koja se multipliciraju u naraticvu "čizme" ovoga jutra.

- To je jedini način na koji su mogli zabiti gol - riga vatru Inzaghi, dok Inter osuđuje VAR, tvrdeći da je tehnologija u ovom slučaju reagirala katastrofalno. To je, inače, bio i "highlight" prijepora na razini treneri-suci, jer tijekom dana zbog nezadovoljstva arbitražom isključeni su i Gasperini, Mourinho, Spalletti...

image
Real Sociedad
JAVIER SORIANO Afp

6. ULJEZ MEĐU VELIKIMA

Dok su cijeli dan oči bile uperene ka mega-derbijima diljem Europe, momčadima koje generiraju milijarde eura i sanjaju svaki mogući trofej koji postoji, u Španjolskoj je jedan "uljez" uvukao pored linije i zabio im gol.

Riječ je o Real Sociedadu, koji je nevjerojatno preživio i Atletico na Wandi Metropolitano (2-2) i time nakon deset kola predvodi španjolsku nogometnu kolonu. Ima, doduše, utakmicu više od Reala i Seville, ali je svejedno jako dobra priča.

Momčad koja vrijedi 380-ak milijuna eura liliputanac je u odnosu na lavove oko nje, ali eto, izdržala je i Atletico te nakon dva uvodna pogotka Luisa Suareza izjednačila i time sa samo jednim porazom, trener Imanol Alguacil ima pravo utekako biti zadovoljan.

Koliko im je dosadašnji učinak fantastičan, otkrit će prvih 11 sa Wande Metropolitano: Remiro - Zaldua, Elustondo, Le Normand, Gorosabel - Guevara, Zubeldia, Merino, Silva - Sorloth, Isak.

Sad je sve jasnije...

Linker
24. travanj 2024 23:08