JUAN MABROMATA Afp
NEZAHVALNA PROGNOZA

Messi je prije 6 godina izabrao 10 ‘novih zvijezda‘, jedan je Werner, a jedan se od elite srozao do 3. lige...

Predviđanja o budućnosti pojedinih igrača uvijek su nezahvalna, a upravo se toga latio Lionel Messi
Piše: SNObjavljeno: 18. studeni 2021. 18:39

Šesterostruki osvajač Zlatne lopte je 2015. godine izabrao desetoricu igrača za koje smatra da imaju potencijala da budu apsolutni vrh svjetskog nogometa.

Bila je riječ o Adidasovoj kampanji pod imenom 'Backed by Messi', a navodno je upravo zvijezda PSG-a bila ta koja je izabrala same igrače.

Uistinu, neki od desetorice igrača koje je odabrao Messi su procvali, dok su drugi potonuli kao posljedica ozljeda, lošeg menadžmenta, pada forme ili jednostavno nedostatka sreće.

U nastavku donosimo popis igrača koje je odabrao Messi, a to su Accursio Bentivegna, Marcos Rony Lopes, Kenedy, Maxwel Cornet, Jeremie Boga, James Wilson, Timo Werner, Gyasi Zardes, Khiry Shelton i Aleksej Mirančuk.

Primjerice Benivegnu je Messi izabrao kao 18-godišnjaka dok je igrao u Serie A u redovima Palerma. Ali njegovu karijeru uvelike su omele ozljede, skupio je svega 8 nastupa i 159 minuta na travnjaku u 2 i pol sezone u dresu Palerma i na kraju preko Ascolija i Coma završio u Juve Stabiji, pa u Imoleseu u Serie C, trećem razredu talijanskog nogometa. A bila je riječ o igraču koji je svojevremeno igrao uz bok Paula Dybale, aktualne zvijezde Juventusa.

Marcos Lopes činio se u to vrijeme 'siguran pick' za Messija. Nadimak 'Rony' stekao je po Brazilcu Ronaldu, a 2011. ga je za svega 790.000 funti odštete doveo Manchester City iz Benfice. Debitirao je za 'Građane' 2013. pod Robertom Mancinijem u dobi od 17 godina i 9 dana, da bi u debiju u 3. kolu FA Cupa zabio Watfordu i postao najmlađi strijelac u povijesti kluba. U to se vrijeme činilo da Lopesa čeka fantastična budućnost, ali je uslijedio period stagnacije i u kolovozu 2015, prodan je Monacu. Tamo je imao dobru rolu sa 21 golom u 82 utakmice, čime je zaslužio transfer u Sevillu težak 22.5 milijuna funti, ali u Andaluziji se nije uspio dokazati i pokazao se 'najgorom investicijom u Monchijevoj eri'. Danas je Lopes član grčkog Olympiacosa.

Jedan od Messijevih pogodaka bio je Timo Werner kojeg je Argentinac zapazio kao 18-godišnjaka dok je još igrao za Stuttgart. Sezone 2016/17 prešao je u RB Leipzig gdje je zabio impresivnih 95 golova u 150 nastupa, čime je zaslužio transfer u Chelsea. Iako ga u Chelseaju neki smatraju sininimom za promašaje, budući na Otoko još nije došao na razinu iz Njemačke, nema sumnje da je Werner uspio iako je zabio skromnih 14 golova u 62 nastupa za 'Bluese'.

Zanimljiv je bio i put Mirančuka koji je zasjao na kratko u Moskvi na početku karijere, ali je pao u zaborav od transfera u Atalantu iz Lokomotiva u kolovozu 2020. godine. Danas spada u rubriku igrača koji nisu ispunili Messijeva očekivanja. Bljesak je Mirančuk imao sezone 2019/20 kada je zabio 16 golova u 32 utakmice u dresu Lokomotiva, uključujući dva u Ligi prvaka protiv Juventusa, čime je stigao do transfera u Serie A, ali je ove sezone primjerice skupio svega 182 minute u 12 nastupa u talijanskkom prvenstvu.

Ipak, lokalni 'Il Giorno Bergamo' mu predviđa ponovni uspon: 'U dobi od 26 godina Mirančuk može opet zasjati.'

Linker
04. svibanj 2024 10:10