HECTOR VIVAS Getty Images Via Afp
NISU SVI ODUŠEVLJENI

Messi prestigao Maradonu, naklonio mu se i LeBron, ali potez večeri izaziva kontroverze: ‘Znate kakvi su suci‘

‘One man show‘ nevjerojatnog Argentinca ispratila su mnoga velika sportska lica
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 22. srpanj 2023. 21:13

Lionelu Messiju u Barceloni je za prvijenac trebalo sedam utakmica, u Paris Saint-Germainu podigao je publiku na noge u drugoj, a u Inter Miamiju izazvao je delirij domaće publike nakon točno 40 minuta provedenih na travnjaku. Argentinac je na američkom tlu debitirao u Liga kupu protiv Cruz Azula i u sučevoj nadoknadi (90+4.) spektakularnim pogotkom iz slobodnog udarca donio 2:1 pobjedu Interu.

‘Gledali smo taj film‘

- To je film koji smo više puta gledali, za njega su ovakvi pogoci uobičajeni. Sve što radi izgleda tako lagano i normalno, ali nije... Jednostavno, govorimo o najboljem igraču svih vremena - sažeo je Messijev sunarodnjak s trenerske stolice Gerardo TataMartino nakon što je u svojoj drugoj utakmici na klupi Inter Miamija stigao do trijumfa i prekinuo očajan niz od 11 utakmica bez pobjede.

image

Lionel Messi

CHANDAN KHANNA Afp

Messiju je ovo bio 63. pogodak iz slobodnog udarca u karijeri, na svevremenskoj listi prestigao je Diega Maradonu na petoj poziciji, ispred njega su samo Juninho Pernambucano (77), Pele (70), Ronaldinho (68) i Victor Legrottaglie (66). Magičnoj večeri petka DRV PNK Stadionu svjedočila su poznata sportska lica poput Jamesa LeBrona, Serene Williams i Patricka Mahomesa, a među 21 tisućom okupljenika - maksimumom što nudi ekspresno prošireni kapacitet Interova doma - našao se, naravno, i David Beckham. Suvlasnik kluba posebnim je emocijama ispratio Messijev šou, po isteku vremena jedva je suspregnuo suze.

Vjerojatno su i mnogi fanovi bili na rubu jecaja, ali na početku meča, vidjevši da Messi nije starter u utakmici za koju su cijene ulaznica sezale i do 1200 eura. No, nova 10-ka Miamija odradila je tek tri puna treninga s ekipom, stoga je Martino iščekivani moment večeri odlučio sačuvati za 54. minutu, kada je Messi pri rezultatu 1:0 zamijenio Benjamina Cremaschija. Uriel Antuna zabio je za Cruz Azul i poravnao rezultat, da bi svjetski prvak u sebi svojstvenoj maniri debitantsku predstavu učinio nezaboravnom.

‘Ne želim ga umanjiti‘

"Messi nije čovjek", "građen je od nekog drugog materijala", "jednostavno je nevjerojatan", komentari su službenih profila Major Soccer Lige i Jamesa LeBrona nakon smotre, ali nisu svi ostali opčinjeni novim remek-dijelom. Najmanje Ricardo Ferretti, trener poražene momčadi, sa stavom da je prekršaj na Messiju koji je prethodio pogotku olako dosuđen.

- Znamo da neki suci osjećaju mali pritisak kada su pored velikih igrača. Ako je postojala momčad koja je danas zaslužila pobjedu, to je Cruz Azul. Ne želim umanjiti Messijevo sudjelovanje jer vidimo da se radi o izvanserijskom igraču specijalnih vještina. Ne poričem to, ali moja momčad zaslužila je bodove - govorio je brazilski stručnjak Ferretti na presici nakon utakmice.

Za to vrijeme, zaluđeni američki navijači već su proglasili Messija ‘clutchem‘, odnosno igračem koji će u ključnom trenutku nepogrešivo izvesti prijelomni potez. Pitanje je može li nositi Inter do značajnog uspjeha u Liga kupu. Inače, radi se o formatu natjecanja u kojem ove godine sudjeluju svi prvoligaši SAD-a i Meksika podijeljeni u 15 skupina od tri momčadi, a najbolje dvije idu u nokaut fazu. Finalisti i treća momčad natjecanja koje traje do 19. kolovoza zaradit će direktnu ulaznicu među 16 najboljih u Ligi prvaka.

Linker
27. travanj 2024 18:57