Neymar i Leo Messi
 MOSA/BACKGRID UK/PROFIMEDIA Mosa/Backgrid Uk/Profimedia
GLEDAJU PREMA ISTOM CILJU

Messi vs. Neymar u velikom finalu: Prijateljstvo se zaboravlja, obojica idu po trofej kojeg još nemaju

Bit će ovo, zanimljivo, prvi pravi okršaj velikih razmjera između slavnoga dvojca.
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 09. srpanj 2021. 22:07

Dva se igrača u nadolazećem finalu Copa Americe ističu po kvaliteti i formi. Naravno, govorimo o Lionelu Messiju, koji igra sa strašću i energijom 24-godišnjaka željnog dokazivanja, a ne 34-godišnjaka koji iza sebe ima karijeru koju svi ostali mogu samo poželjeti. S druge strane to je Neymar, zvijezda PSG-a i budući najbolji strijelac u povijesti reprezentacije Brazila. Neymar (29) koji, kao i Messi, nema osvojenu Copa Americu.

Štoviše, sa seniorskom je reprezentacijom samo osvojio Kup konfederacija 2013. godine. Nije bio dio momčadi koja je podigla pehar na prethodnoj Copi, spriječila ga je ozljeda. Slično kao i Messi, Brazilac je najveći reprezentativni uspjeh ostvario osvojivši zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

Pravi lideri

Riječ je o pravim liderima svojih momčadi na ovom prvenstvu. Messi igra na razini iznad svih, te uvjerljivo vodi u svim relevantnim kategorijama. Najbolji je strijelac turnira sa 4 pogotka i najbolji asistent sa 5. Neymar ima nešto slabiji učinak, ali je i igrao utakmicu manje. Preskočio je posljednju utakmicu skupine protiv Ekvadora kako bi se odmorio pred nokaut fazu. Svejedno, predvodi Brazil sa 3 asistencije, gdje je najbolji, i sa 2 pogotka, koliko još ima i Lucas Paqueta.

image
NELSON ALMEIDA Afp

Oba su velikana modernog nogometa, dakle, u formi, zdravi i spremni za finalni okršaj. Veliki rivali, ali uz to su Messi i Neymar i veliki prijatelji još iz dana kada su dijelili svlačionicu u Barceloni. Sjetit ćete se nezaustavljivog ‘MSN’ napada kojeg je Barcelona jedno vrijeme imala, trojac Messi, Suarez i Neymar, za kojeg se dan danas govori kako je jedan od najboljih napada svih vremena. Neymar je s Messijem u Barceloni proveo četiri godine, a nakon odlaska u PSG uvijek je zadržao sjajan odnos s argentinskim kapetanom. Skoro se svaki prijelazni rok spominjao Neymarov povratak na Camp Nou, pa proteklih godinu dana i Messijev odlazak u PSG, ali kako trenutačno stvari stoje teško je da ćemo ovaj dvojac ponovno gledati u istome dresu.

Messi je slobodan igrač, te čeka da Laporta i ostatak Barcelonina vodstva oslobode mjesta u proračunu za njegov novi ugovor, dok je Neymar na proljeće produžio ugovor s Parižanima i tako stao na kraj bilo kakvim pričama o odlasku (u Barcelonu).

Kad god javno pričaju jedan o drugome, uvijek se osjeti velika doza poštovanja. Messi Neymara smatra sjajnim igračem, te je u više navrata javno izjavio kako bi ga ponovno htio imati uz sebe u svlačionici. Prošle je godine otkrio kako on, Neymar i Luis Suarez i dalje drže kontakt kroz WhatsApp grupu. Brazilac, s druge strane, također često tvrdi da želi ponovno zaigrati uz Messija, čak je u prosincu izjavio da njih dvojica moraju iduće sezone skupa zaigrati.

image
MAURO PIMENTEL Afp

Očekivalo se da će Neymar pritisnuti svoj klub u pohod na Messijev potpis, te u suprotnom odbiti produženje ugovora, no Brazilac je na kraju ipak popustio i produžio s PSG-om, dok će Messi vrlo vjerojatno ostati u Barceloni. Messi je, kako tvrdi Neymar, u njegovoj karijeri imao svojevrsnu ulogu učitelja. Pomogao mu je snaći se u svijetu nogometa, priviknuti se na Europu i nova okruženja, a uz sve to mu je pomogao i u samoj igri.

Čeka nas poslastica

U noći sa subote na nedjelju po hrvatskom vremenu tako ćemo imati pravu nogometnu poslasticu između iskusnog Messija i njegova prijatelja i štićenika Neymara. Messi je upozorio svoje suigrače da će ovo biti najteža utakmica turnira.

- Brazil s Neymarom će biti jako težak protivnik. Znamo njegov potencijal, što je sposoban sam napraviti - izjavio je Messi.

Inače, Neymar je nakon pobjede protiv Perua u polufinalu odmah izjavio kako želi da Argentina dobije kako bi zaigrao s Messijem u finalu kojeg su svi priželjkivali. Jedina šteta je što na Maracani neće biti gledatelja, kao ni na cijelom dosadašnjem turniru.

Bit će ovo, zanimljivo, prvi pravi okršaj velikih razmjera između ovog dvojca. Igrali su već jednom finale jedan protiv drugoga, finale Klupskog SP-a između Barcelone i Santosa prije 10 godina. Igrali su i u reprezentativnim dresovima jedan protiv drugoga, no nikada ovako bitnu utakmicu.

Brazilci bijesni zbog suspenzije Gabriela Jesusa


Nakon što je CONMEBOL objavio odluku o suspenziji Gabriela Jesusa na dvije utakmice, zbog čega neće moći nastupiti u finalu protiv Argentine, stvari je javno odlučio prokomentirati i Neymar. U objavi na društvenim mrežama Brazilac je sarkastično pohvalio federaciju.

- Jako je tužno što su naše sudbine u rukama ljudi koji donose ovakve odluke. Predivno su analizirali ovu situaciju, moramo im čestitati - napisao je Neymar.

Njemu ovakve situacije nisu strane, jer je imao praktički identične riječi i za Francuski nogometni savez kada je prosvjedovao zbog svoje suspenzije u dresu PSG-a.

Linker
19. travanj 2024 05:40