AFP
DVA OVNA NA BRVNU

Mihajlović: Mogu oprostiti, ali ako donese vina! Štimac: Oprostio sam, ali bez pića...

Piše: Anton SamovojskaObjavljeno: 27. svibanj 2012. 13:10

Siniša Mihajlović, novi izbornik Srbije u svojoj je 'predizbornoj’ kampanji ustvrdio:

- Ne bojim se Slavena Bilića!

No, boji li se Igora Štimca?

Ovo pitanje, sasvim je sigurno, rabit će se (i zlorabiti) do neba u trenucima kad će se približavati sraz Hrvatske i Srbije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. Zašto je par Mihajlović - Štimac toliko zanimljiv? Odgovor znaju svi koji pamte nogometnu 1991.

Što se to dogodilo u finalu Kupa? Zašto je Mihajlović proganjao Štimca, ne krijući nakanu da ga želi slomiti?

- Nisam tražio Štimca na igralištu stoga da bih ga polomio zato što je Hrvat, već zato što me je isprovocirao - objašnjavao je Mihajlović svoje divljanje.

Mihajlovićevo objašnjenje imalo je i vampirski dodatak:

- Zubima bih zaklao Štimca.

Zašto?

- Prijetio je mojoj obitelji. Kazao je: 'Dabogda ti pobili svu familiju u Borovom Selu’.

Je li to istina?

- Zar bih bez razloga krenuo na njega, zašto bih izmislio tako nešto! - pričao je tada Mihajlović.

Zvezda i Hajduk još su se jednom sučelili u posljednjoj sezoni jugoslavenskog nogometa. Bilo je to 5. lipnja 1991. Novi sraz Zvezde, koja je tada već bila prvak Europe, i Hajduka donio je opću tučnjavu i ponovo 'Mihajlovića u prvom planu’. Mihajlović je još jednom divljao, ponovo je htio lomiti Bijele i ponovo je zaradio crveni karton.

Finale Kupa maršala Tita nije bilo posljednji kontakt Štimca i Mihajlovića na nogometnom igralištu. Oni su se sučelili i u ogledu Jugoslavija - Hrvatska 1998. Nisu se, što je bilo i očekivano, ni pogledali. Štimac je pokraj Mihajlovića prolazio kao da ne postoji.

Zbog ponašanja u finalu Kupa 1991., ali i ekstremizma koji nije skrivao u ratnim godinama, Mihajlović, koji je podrijetlom iz Borova (otac Srbin, majka Hrvatica), postao je jedan od najomraženijih srpskih igrača u Hrvatskoj.

Ali Siniša Mihajlović, velika zvijezda Srbije, na početku karijere mogao je završiti u Maksimiru. Bio je na probi u Dinamu. S Modrima je bio i na juniorskom turniru u Italiji, gdje je ostavio sjajan dojam. No, nije prošao, jer je Miroslav Blažević, kako priča Mihajlović, imao zahtjev koji on nije želio prihvatiti - da ošiša dugu kosu.

- Mislio sam da je važno kakav sam igrač, a ne kakvu frizuru imam. Zato nisam prihvatio ponudu Dinama - pričao je Mihajlović.

Ova Mihajlovićeva priča nije, međutim, točna. Pravu je inačicu kazao Ćiro:

- Dva Mihajlovića bi u Dinamu bila previše (drugi je bio Radmilo Mihajlović).

Mihajlović je o ranim danima karijere kazao i ovo:

- Mirko Jozić nije me uvrstio u reprezentaciju Jugoslavije koja je u Čileu osvojila naslov prvaka svijeta 'do 20’. Osvetio sam mu se kada sam sa Zvezdom postao prvak svijeta protiv Jozićevog Cola Cola.

Osveta je, eto, riječ koja se često spominje.

Mihajlović je, valja znati, u jednome času htio doći i u Hajduk. Molio je Bilića da mu pomogne. Nije prošlo. Stoga je otišao u Vojvodinu, s kojom je 1989. bio prvak Jugoslavije, pa u Crvenu zvezdu.

Aleksandar Stanković, urednik i voditelj sjajne HTV-ove emisije 'Nedjeljom u dva’, sedamnaest je godina nakon beogradskog finala pokušavao pomiriti Mihajlovića i Štimca.

Siniša Mihajlović, jedan od najboljih izvođača slobodnih udaraca svih vremena i talijanski rekorder po broju pogodaka iz slobodnih udaraca (27 u 14 sezona), bio je spreman za pomirbu:

- Već sam star i imam šestero djece. Možda je vrijeme da se prijeđe preko nekih stvari. Svatko može pogriješiti u životu, što i on (Štimac) vjerovatno zna i sigurno je svjestan da je pogriješio. Mogu mu oprostiti, ali samo pod uvjetom da donese dvije-tri boce vina. Ali ne ovog našeg, što ništa ne valja, nego onog pravog dalmatinskog. Onog što je kao sirup i čiji okus nikad neću zaboraviti. Spreman sam se sresti sa Štimcem, pa da se izljubimo, zagrlimo i popijemo to vino. Samo zbog dalmatinskog vina oprostio bih mu sve.

Uslijedio je i kompliment:

- Štimca znam od malih nogu i oduvijek je bio lav.

No, Igor Štimac je pred svom hrvatskom javnošću odbio ruku pomirbe.

- Što reći o čovjeku koji je u jednim srpskim novinama izjavio da bi samo mene mogao hladnokrvno ubiti. Nikada nije pitao gdje su mu prijatelji za vrijeme rata, a potpisivao je podrške Arkanu i dokazivao svoje velikosrpstvo, iako mu je majka Hrvatica. Ne prihvaćam Mihajlovićevu ponudu. Ja sam njemu davno oprostio, ali nikada se s njim ne bih mogao grliti ili popiti piće - rekao je ljutiti Igor Štimac.

Siniša Mihajlović, koji je priznao da je 1991. nekorektno reagirao na travnjaku, ali da je bio isprovociran, osvrnuo se na propali pokušaj pomirbe. Za srpski Kurir bivši je velikan Crvene zvezde, Sampdorije, Lazija i Intera kazao:

- Kad bismo se Štimac i ja vidjeli nasamo u četiri oka, uvjeren sam da bi mi priznao što je rekao. Ovako mi se čini da to nije mogao učiniti pred tolikim auditorijem, jer je 'Nedjeljom u dva’ najgledanija emisija u Hrvatskoj. Moja je želja bila da učinim nešto lijepo i bio sam spreman oprostiti, ali on je rekao to što je imao i ja nemam nikakvih problema s tim.

Linker
22. rujan 2024 22:06