DAMJAN TADIC Cropix
Kraj divljanja?

Ministar Božinović i predsjednik HNS-a Kustić potpisali protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika

Utakmica Superkupa na Maksimiru bila je prvi test nakon nereda na autocesti
Piše: Andro PolićObjavljeno: 20. srpanj 2022. 14:10

Bolje spriječiti nego liječiti, takvog su razmišljanja bili čelnici HNS-a i MUP-a poslije nemilih scena na autocesti po završetku posljednjeg derbija prošle sezone između Dinama i Hajduka. Ponukani željom za mirnim protokom utakmica, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik HNS-a Marijan Kustić u srijedu su potpisali protokol o sigurnosti na utakmicama visokog rizika.

- Savez će raditi sve kako bi potaknuo što bolju suradnju među klubovima, te suradnju klubova sa svojim navijačima. Nadam se da će ovaj protokol pridonijeti boljoj i većoj sigurnosti na utakmicama HNL-a, ali naravno i na utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije – rekao je čelni čovjek HNS-a.

image
DAMJAN TADIC Cropix

Posljednje prvenstvo bilo je posebno zanimljivo, a utrka Dinama i Hajduka za naslov probudila je dublje obrise starog rivalstva. Tribine su na prošlosezonskim derbijima, ne samo u utakmicama "modrih i "bilih" nego i u ostalim susretima, bile ispunjenije nego li je to bio slučaj u prethodnim sezonama. Sve to zahtijeva veće snage sigurnosti i reda kako bi cjelokupna situacija prošla bez incidenata, te kako bi se poslije utakmica moglo ipak više pričati o samom nogometu.

- Utakmice znaju okupiti desetke tisuća gledatelja, tako smo se odlučili u dogovoru sa svima napraviti protokol za sve ono što se u praksi pokazalo kao izvor mogućih nemira i nezadovoljstava, ali i fizičkih obračuna – poručio je ministar Božinović.

image
DAMJAN TADIC Cropix

Utakmica Superkupa na Maksimiru bila je prvi test nakon nereda na autocesti, a taj su susret čuvale brojne policijske snage, čak je bio angažiran i policijski helikopter. Kako bi MUP bio transparentniji, početkom ove sezone na Twitter profilu oglašavali su se o stanju na događajima, takva se praksa počela provoditi na utakmici Superkupa, a nastavila se i na utakmici Istre 1961 i Hajduka u Puli.

Linker
21. svibanj 2024 00:58