Gračan u raspravi sa sucem Krečakom nakon sporne odluke
 Srđan Vrančić
DAN KADA JE PLAKAO CIJELI GRAD

Minutu prije kraja utakmice dogodila se možda i najveća krađa u povijesti hrvatskog nogometa...

Otac Ivana Bebeka nakon svega je podnio ostavku, a konačnu istinu potvrdio je Mateo Beusan
Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 27. svibanj 2020. 12:51

Osječani su se nekoliko dana pripremali na Krku. Riječani su se iz Splita vratili na valu samouvjerenosti i euforije. Bili su svladali Hajduk, jednog od kandidata za naslov, 3:1. Riječanima je pljeskao cijeli Poljud. Gdje su ta vremena?

Sjedio sam prije utakmice u uredu s Antunom Novalićem, predsjednikom Osijeka, trenerom Stankom Poklepovićem, nisu više među nama, i Žarkom Tomljanovićem, predsjednikom HNK Rijeka, te direktorom Nikolom Tomcem. Nije se pričalo o rezultatu... Kao da su svi bježali od “škakljive teme” da će Rijeka osvojiti prvi naslov prvaka Hrvatske. Kao da su nešto predosjećali, ili...

Kantrida kao - šipak, 22.000 ljudi! Cijeli se grad spremao za veliko slavlje. Nije Rijeka blistala, igrala je ispod svojih mogućnosti, Osječani su poveli (Bubalo), a Musa je izjednačio iz kaznenog udarca. Dosudio ga je Šupraha, a nije morao... Ali najveća krađa u povijesti hrvatskog nogometa dogodila se minutu prija kraja. Zoran Krečak ušao je u povijest, podigao je zastavicu, označio zaleđe Admiru Hasančiću i prvak je postao - Dinamo. Krečak za Tuđmanov oltar.

Rijeka tuge i žalosti. Rječina je nabujala od suza... Sjećate se slike neutješnog domaćeg trenera Nenada Gračana, tvorca riječkog čuda... Bijes i ogorčenje. Veselko Bebek, Ivanov otac, tada predsjednik Zbora hrvatskih sudaca, podnio je ostavku kada je vidio snimku jedne slovenske TV kuće. Gol je bio regularan.

Deset godina kasnije, “dubrovački sokol” Mateo Beusan otkrio nam je istinu. Kompjutorska 3D simulacija pokazala je, naime, da zaleđa nije bilo. Trodimenzionalnom analizom ustanovljeno je da je posljednji igrač obrane Osijeka bio 12 centimetara ispred Hasančića! Riječani su ispali naivne sobarice... Vjerovali su u poštenje.

image
Policija odvodi Krečaka nakon utakmice
Srđan Vrančić

Četiri dana kasnije Osijek je u Maksimiru osvojio Rabuzinovo Sunce u nevjerojatnoj utakmici u režiji suca Rene Sinovčića. Isključio je dva igrača Cibalije na pravdi Boga... Zgražao se i tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, koji se navodno pitao je li taj sudac zna da je predsjednik na utakmici... Vinkovčane su jedva nagovorili da prime medalje za - poražene. Uspjelo je to predsjedniku kluba Boži Galiću.

Na Kantridi je bila “krađa stoljeća”, u Maksimiru nastavak priče... Riječani i Vinkovčani bili su “žrtveni jarci” za Tuđmanov banket. Predsjednik je obožavao Dinamo, pardon Croatiju. Godinu dana ranije bio je na Mundijalu “Francuska ‘98” kao savjetnik - Miroslava Blaževića. Kada se kovala brončana medalja.

Sjećam je jednog ručka u restoranu “La Dorada” u Barceloni, za vrijeme Olimpijskih igara 1992. godine. Netko se usudio pitati kada će vratiti ime - Dinamo. Predsjednik je podivljao, zabava je bila gotova.

Linker
25. travanj 2024 02:10