BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
INTERVJU ZA SN

Miro Slepička u čudu: ‘Pa zašto vam on nije igrao u napadu!? A što je s Lovrenom, vraća li se protiv nas?

Bivši napadač Dinama javio nam se uoči dvoboja između Hrvatske i Češke na Euru...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. lipanj 2021. 19:32

Miroslav Slepička opet je tražen, baš je, kaže, pričao i za češke medije, ipak on o Hrvatskoj može štošta ispričati. Bivši Dinamov napadač i češki reprezentativac igrao je u Maksimiru i s nekim Vatrenima, poput Badelja, Lovrena, Vrsaljka i Kramarića. Javio nam se nakon treninga, ne, nije više aktivan igrač, krenuo je u trenerske vode.

- Pomoćnik sam u B momčadi Pribrama, glavni trener je moj prijatelj i bivši igrač, reprezentativac, Tomas Zapotočny. Krenuo sam u tom smjeru, vidjet ćemo kamo će me dovesti - priča Slepička, prepričavajući atmosferu iz Češke nakon pobjede (2:0) protiv Škotske.

- Da, mogu reći da se osjeća lagana euforija, malotko je očekivao takvu pobjedu na startu protiv domaćina Eura. Ali, svi su zadovoljni, posebno se priča o Schicku, koji je stvarno odigrao odličnu utakmicu. Volim ga kao napadača, sviđa mi se, iako u Leverkusenu ne zabija koliko bi mogao.

image
Miroslav Slepička
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Čehe ćemo pamtiti po golčinama na velikim natjecanjima, Panenka je zabio svoj čuveni ‘penal’, sad bismo mogli golove s centra nazivati ‘Schick’.

- A ne zaboravite i onaj gol Poborskoga kad je 1996. lobao Baiu protiv Portugala. Sve stvarno lijepi golovi, ali o ovom Schickovom dugo će se pisati i pričati.

Eto, Češka je prošli tjedan u pripremnom srazu izgubila od Italije 4:0, tada je depresija zahvatila nogometnu javnost, pobjeda protiv Albanije (3:1) vratila je optimizam, a ovaj trijumf protiv Škotske ga i dodatno rasplamsao.

- Češka ima dobru reprezentaciju, ima tu nekoliko igrača koji igraju u jakim kubovima. Zatim je tu i nekoliko igrača iz Slavije Prag koji se jako dobro poznaju. Golman Vaclik je isto klasa, nije puno branio ove sezone, ali jest prijašnjih u Sevilli, priča se i da ga želi madridski Real. Schick, kad ima svoj dan, kao protiv Škotske, onda je jako opasan za svakog protivnika. No, budimo isto tako realni, imali smo u toj utakmici i dosta sreće, zabili smo gol dok je utakmica bila u egalu, onda je došao i taj nevjerojatan pogodak s centra i evo nas s tri boda. Ali, svi znamo što Češku čeka u petak, Hrvatska je ipak teži suparnik, puno teži.

Ostao je, priznaje, malo iznenađen izdanjem Hrvatske na Wembleyju.

- Gledao sam utakmicu, niste igrali dobro, iako, Engleska je jaka reprezentacija, a moglo je ipak drugačije završiti. Znate što, nije mi jasno zašto Krama (baš je tako rekao, nap.a.) igra na krilu, pa nije on igrač za tu poziciju, on mora biti u napadu! I siguran sam da će biti protiv Češke u napadu. On je opasan. Nego, što je s Lovrenom, vraća li se, vidim da je počeo trenirati?

Sve prati Slepička, ništa mu ne promiče.

- Ako će igrati Lovren, bit će nam teško, on je sjajan igrač. E da, Šime mi isto nije protiv Engleske bio pravi, znam, ozlijeđen je bio dugo, nije još fit. Bit će on bolji iz utakmice u utakmicu. Zato, kažem, bit će to nama najteža utakmica.

A onda je dodao:

- Ali, znate što, bit će to i Hrvatskoj najteža utakmica. Zato jer Češka sad ima psihološku prednost, mi ne moramo pobijediti, vi morate. Ova pobjeda sigurno je igračima dala samopouzdanje, probudila optimizam i neće vam biti lako, to budite sigurni.

Kakvi lako, pa nije nam lako ni s Armenijom?

- Vidim da u zadnje vrijeme ne pobjeđujete često, gledao sam rezultate, ali ne treba to nikoga zavarati. Hrvatska i dalje ima klasu, imate jednog Modrića koji još uvijek igra maestralno, imate igrače u velikim klubovima. Važno je i to što Hrvatska ima iskustva u ovakvim utakmicama, odigrali ste ih već puno, kad je najbitnije vi obično pobijedite. To je vaša snaga i toga su u Češkoj svjesni. Zaboravite sve te loše rezultate, ako se, kojim slučajem, dogodi da Hrvatska pobijedi 2:0, 3:0, jedna takva pobjeda može sve promijeniti.

Je li ova Češka bolja od one iz 2016. kad smo u St. Etienneu vodili 2:0 i išli prema uvjerljivoj pobjedi, a onda, nakon onog sramotnog prekida s tribina, Česi su izjednačili.

- Iskreno, ne znam što bih rekao, nisam siguran da je ova momčad igrački bolja od one. To je - tu negdje. Ali, ova momčad ima dobar zajednički duh, svi se bore, svi dišu jedni za druge i to se vidi. Izbornik Šilhavy je takav tip, zna podići atmosferu, dobar je čovjek, pozitivan prema igračima, zna što želi i tako Češka i igra.

Koga bi osim Schicka on istaknuo kao opasnost za Hrvatsku, možda neko novo ime, iznenađenje.

- Da sam ja izbornik, vjerojatno bih umjesto Krala u veznom redu stavio Baraka, igrača Verone. On je malo drukčiji tip igrača, malo više zna s loptom. Ali, dobro, izbornik vjerojatno neće ništa mijenjati, nema ni previše razloga, opet će poslati na teren radnu, ratničku momčad. Recimo, taj Masopust, njega svi hvale, dobar je igrač, ali najjača mu je strana što puno trči i bori se, ne odustaje. Onda iz te upornosti uspije i centrirati, dodati, čak i zabiti. Takvi su gotovo svi igrači, svi su borci i trkači, karakterizira ih zajedništvo i to je najveća kvaliteta ove Češke. Gledajući pojedinačno, Hrvatska je kvalitetnija, nema spora. Ali, bit će to teška i neizvjesna utakmica.

SLEPIČKINI KLUBOVI

Sparta Prag

87 utakmica

22 pogotka

Slovan Liberec

67 utakmica

14 pogodaka

Dinamo Zagreb

47 utakmica

16 pogodaka

Pribram

38 utakmica

12 pogodaka

Goa

10 utakmica

5 pogodaka

MAS Taborsko

10 utakmica

1 pogodak

Greuther Fürth

7 utakmica

0 pogodaka

Sparta Prag B

4 utakmice

2 pogotka

Pisek

1 utakmica

0 pogodaka

40 godina u studenome će navršiti Slepička

3 sezone proveo je Slepička u modrom klubu

47 utakmica odigrao je za Dinamo uz 16 golova

SLEPIČKA ZA ČEŠKU

10. rujna 2008.

- odigrao 12 minuta u utakmici protiv Sjeverne Irske, koja je završila neriješenim rezultatom 0:0

11. listopada 2008.

- odigrao 58 minuta u utakmici protiv Poljske, koja je završila porazom češke selekcije 1:2

Linker
22. travanj 2024 11:31