Trener juniora Vrgorca Duško Martinac

 IVO RAVLIC Cropix
PRAVI POSAO

Mjesto od 5.911 stanovnika, a toliko reprezentativaca: ‘Postali smo strah i trepet u Hrvatskoj!‘

Kapetan HMNK Vrgorca i voditelj škole dvoranskog nogometa u Tinovu gradu
Piše: Mate PrimoracObjavljeno: 08. veljača 2023. 11:12

Duško Martinac, legendarni kapetan HMNK Vrgorca stvorio je sa svojim prijateljem i bivšim suigračem Antom Kraljevićem, jednu od najboljih Škola dvoranskog nogometa u Hrvatskoj. Po popisu stanovnika Vrgorac broji 5.911 stanovnika, no realno na području 27 mjesnih odbora Vrgorske krajine stalno živi oko 4.000 stanovnika.

Osnovnu školu Vrgorac pohađa oko 550 djece, a Srednju školu Tin Ujević oko 250 učenika. Govorimo o djeci koja pohađaju nastavu, naravno da se dobar dio njih ne bave nažalost ni jednom vrstom sporta, ali vrgorački treneri su iz tako male baze uspjeli stvoriti juniore i kadete od kojih svi strahuju u Hrvatskoj.

image

Premda mu je 36 godina, Duško Martinac i dalje je jedan od uzdanica prvoligaša

IVO RAVLIC Cropix

Rezultat je to iznimnog talenta koja djeca s dalmatinskog krša posjeduju, no i predanog i mukotrpnog rada. Prošle godine stjecajem okolnosti kadeti su bili peti u Hrvatskoj, a juniori drugi. Ove godine kadeti i juniori već su se plasirali u jedinstvenu nacionalnu Ligu 10 koja će krenuti od 25./26.veljače na području cijele Hrvatske, uz financijsku pomoć HNS-a. U njoj će sudjelovati četiri najbolja kluba iz Regije - jug, te po tri kluba iz Regija istok i sjever-zapad. Već godinama mnogi stručnjaci iz dvoranskog nogometa zagovaraju tu opciju, jer nam to treba zbog popularizacije ovog sporta, ali i zbog kvalitetnog kadra za klubove i reprezentaciju. U konačnici jedan od temelja svakog kluba je omladinski pogon.

Vrgorčani su shvatili da oni ne mogu konkurirati mnogim hrvatskim klubovima u financijama i dovođenju razvikanih pojačanja, te su se odlučili na proizvodnju i stvaranje igrača. Zbog toga izbornici u mlađim uzrastima redovito gledaju prema Zabiokovlju. Tako je HMNK Vrgorac na nedavno održanom Europskom prvenstvu u dvoranskom nogometu do 19 godina u Španjolskoj imao tri mlada reprezentativca, a sad na prijateljskoj utakmici sa Srbijom - dva, s tim da je Ante Jelavić dobio pretpoziv.

- Ponosan sam i sretan, mislim da svi u klubu radimo pravi posao. Mi definitivno od svih prvoligaša u Hrvatskoj imamo najmanju bazu, a iz godine u godine smo u vrhu u mlađim uzrastima, dok smo u seniorima najdugovječniji prvoligaš. Postali smo "strah i trepet" mnogim klubovima. Osnovni cilj je što se tiče kadeta i juniora - ispunjen, a to je plasman u nacionalnu Ligu 10. Sad, hoće li oni biti prvi, drugi ili treći na jugu Hrvatske, to nije važno. Jer imamo problema s ozljedama, kod juniora su nam se ozlijedila dva reprezentativca, Duje Dragičević i Šimun Ivo Barišić - kaže nam na početku razgovora Duško Martinac, te objašnjava iznimno jaku kvalitetu ovog sporta od Zadra do Dubrovnika u mlađim uzrastima.

- Mi smo sad nakon lige u doigravanju izbacili u juniorskom uzrastu, u četvrtfinalu splitski Universitas, možda jednu od najboljih ekipa u Hrvatskoj. I šteta je što se i oni nisu plasirali u jedinstvenu ligu, ali, nažalost takav je ždrijeb bio nakon regularnog dijela. Dok smo u polufinalu nadigrali makarsko Novo vrijeme. Jug je podijeljen na dvije podskupine, igra se od Zadra do Dubrovnika i ima dosta dobrih ekipa. S druge strane u kadetima smo završili drugi u regularnom dijelu sezone, odmah iza Olmissuma, ali smo ih svladali u međusobnom dvoboju. Međutim, imali smo dva neriješena rezultata na kraju, to nas je koštalo prve pozicije i u četvrtfinalu smo izbacili "Diva iz predgrađa"- Mejaše, a u polufinalu i drugu splitsku momčad Universitas.

Kapetan se još ne sprema na igračku mirovinu, iako je nedavno proslavio 36. rođendan.

- Treba ih izvesti na put, kad ja osjetim da oni sami mogu nositi teret utakmice dižem sidro. Još uvijek se fizički dobro osjećam i mogu dati obol ekipi na terenu, ali onog trenutka kad vidim da su oni pruzeli konce igre u svoje noge, idem u igračku mirovinu - zaključio je Martinac.

Linker
26. travanj 2024 03:20