Mikayil Faye

 DRAGAN MATIC Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SN

Mlada nada Barcelone: ‘Dinamo me nije htio, a evo što mi je u Zagrebu savjetovao Dani Olmo‘

Mikayil Faye ljetos je potpisao za španjolskog velikana
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 10. srpanj 2024. 16:13

"Nogometaš Kustošije potpisao za Barcelonu". Zvučalo je kao novinarska patka, neslana šala, a opet više od dva mjeseca nakon 1. travnja. Naposljetku se ispostavilo da je sve istina; Mikayil Ngor Faye prvi je nogometaš - a vrlo vjerojatno i posljednji - koji je iz hrvatskog trećeligaša Kustošije prešao u jedan od najvećih europskih klubova, slavnu Barcelonu!

Senegalski 19-godišnjak proteklu je sezonu proveo igrajući za B momčad katalonskog velikana, u 33 nastupa ugradio je četiri pogotka, iako mu kao braniču postizanje golova nije primarna zadaća. Ali eto, pokazao je da može i to. Pripreme s Barcom, pod paskom novog trenera Hansija Flicka, započinju mu u srijedu, a kako bi bio na top-razini na samom početku istih, došao je u Zagreb na mini-pripreme s privatnim trenerom.

Njegov dolazak u Zagreb bio je i povod za naš razgovor jer, ako ćemo iskreno, ne dolaze igrači Barcelone baš svaki dan u prijestolnicu Hrvatske... Razgovarali smo na engleskom jer, iako je poliglot (osim engleskog priča francuski i španjolski), zna samo nekoliko hrvatskih riječi. A i one nisu za medijski prostor.

Mikayile, svi smo više-manje upoznati s tvojim nogometnim putem u posljednje dvije-tri godine, od dolaska u Kustošiju do odlaska u Barcelonu. Možeš li nam otkriti nešto o mlađem Mikayilu Fayeu, o vremenima prije dolaska u Europu?

- Rođen sam u gradu Sedhiouu, imao sam stvarno lijepo odrastanje, imam veliku širu obitelj, svi smo jako povezani tako da je bilo jako lijepo. Najmlađi sam od četvero djece, imam dva brata i sestru, roditelji su naporno radili kako bi nam priuštili sve ono što oni nisu imali - priča nam Faye s emocijama pa prebacuje na nogometnu temu:

- Tamo nismo imali igralište. Doduše jesmo, ali improvizirano. Igrali smo bosonogi, bez tenisica, na zemlji... Sve to mi je na neki način pomoglo i oblikovalo me kao osobu.

image

Mikayil Faye

DRAGAN MATIC Cropix

Faye je, inače, iz istog mjesta kao i jedan čovjek koji je svoje ime već upisao zlatnim slovima u nogometnu povijest, Sadio Mane.

- Tako je, živi 15 minuta od mene. A upoznali smo se u reprezentaciji.

Je li istina što se piše o njemu, da se radi o velikom humanitarcu, dobrotvoru?

- Sve je istina! Financirao je škole, bolnice... Evo sad nam gradi i pravi nogometni stadion. Ne znam koliko će biti velik, ali bit će odličan.

Prve nogometne korake Faye je napravio u senegalskoj nogometnoj akademiji Diambars. Inače, jedan od njezinih suosnivača jest legendarni francuski nogometaš i današnji trener Strasbourga Patrick Vieira.

- To je jedna od najboljih akademija u državi, ali imali smo nekih problema, pa mi je stric rekao da ima nešto za mene. Spojio me s Andyjem Barom i nakon što smo se povezali, odveo me u Dinamo.

image

novinar Sportskih novosti Mislav Znaor i Mikayil Faye

DRAGAN MATIC Cropix

Pa, odakle u cijeloj priči Kustošija?

- Bio sam u Dinamu tri mjeseca, trenirao s prvom momčadi, vidjeli su me, svidio sam im se, ali nije bilo ponude.

Kako sam priznaje, u datom ga je trenutku najviše impresionirao Mislav Oršić. Sam se nadao da će ostati na Maksimiru.

- Htio je ostati u Dinamu, rekli su da je dobar igrač, ali da ga ne vide spremnog za Dinamo. U redu, rekao sam im. U krivu ste, vidjet ćete - nadovezao se igračev menadžer Andy Bara.

Kako iz sadašnje perspektive gledaš na vrijeme provedeno u Kustošiji?

- Moji suigrači u Kustošiji bili su izvanredni. Dočekali su me raširenih ruku, imam osjećaj kao da sam tamo proveo puno više vremena, osjećao sam se kao kod kuće. Ili najbliže tome.

image

Mikayil Faye

DRAGAN MATIC Cropix

Zašto si se odlučio na odlazak u Barcelonu?

- Bilo je puno ponuda. Dortmund, Chelsea, Anderlecht, Genk, Reims, Lille. Odlučio sam se Barcelonu jer to mi je bio san.

Da je potpisao za Dortmund, vjerojatno bi bio starter u finalu Lige prvaka

Usporedba nogometa u Hrvatskoj i Španjolskoj?

- Tamo se igra puno brže, momčadi se više oslanjaju na taktiku, dok se ovdje igra više na fizikalije. Ovdje su me puno više udarali haha, u Španjolskoj čim te netko dotakne sudac svira prekršaj.

Kakav je život u katalonskoj prijestolnici, kako provodiš dane?

- Uživam u Barceloni, predivan je grad. Ujutro imam trening, nakon kojega se vratim kući, pojedem ručak i odspavam malo. Kad se probudim odem u teretanu ili s prijateljima igram video-igrice na PlayStationu.

image

Faye u dresu Barcelone

JAVIER VICENCIO/EYEPIX GROUP/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

Što još radiš u slobodno vrijeme?

- Idem u teretanu - veli brzopotezno. - Imamo privatnog trenera koji s nama radi tri-četiri puta tjedno.

Planovi za budućnost?

- Sad ide na pripreme. Ako ostaje u Barceloni, ostaje u prvoj momčadi. Borit će se, pa ćemo vidjeti. Ako ga odluče prodati, a imali su neke ponude, prodat će ga. Na kraju krajeva, nešto se i njega pita - ustvrdio je Bara, a Faye se nadovezuje:

- Želim ostati i izboriti se za svoje mjesto u momčadi. Igranje za Barcu je moj san još odmalena i zato želim ostati.

Andy Bara o Fayeu:

"Da je potpisao za Dortmund, vjerojatno bi bio starter u finalu Lige prvaka. Vjeruje u sebe i rekao je da nije problem, da će se boriti gdje god to bude potrebno. Svugdje se treba boriti, pa ako može u Barceloni - i hoće!"

Znači sigurno neće negdje na posudbu?

- Mislim da ne, zato što postoje ponude za njega koje su puno jače nego da ide na posudbu - kaže Bara.

- Porto je zainteresiran. Pričali smo s Flickom i naša zajednička odluka je da ostanemo. Ne znamo što će se dogoditi u 10, 15, mjesec dana. Ili šest. Ali svi zajedno smo u ovom trenutku odlučili ostati.

image

Mikayil Faye

DRAGAN MATIC Cropix

Dakle, smatraš da imaš kvalitetu kako bi konkurirao u prvoj momčadi?

- Nitko nema zagarantirano mjesto u momčadi. Svi se moramo boriti kako bismo igrali, pogotovo sad kad je došao novi trener.

Kakve odnose gajiš u svlačionici, s kime provodiš najviše vremena?

- Super sam sa svima, ali nekako sam s Baldeom, Ansu Fatijem i Casadom najbliži.

Prokomentirali smo i njegov fantastičan pogodak u debitantskom nastupu za A vrstu Senegala. U pobjedi nad Gabonom (3:0), Faye je zabio sjajan gol s gotovo 40 metara. Ma, golčinu... Što i nije neko preveliko čudo uzevši u obzir da u Barci B izvodi sve slobodnjake.

- Znam da imam dobar udarac još odmalena, ali bio sam nekako sramežljiv pa su me uvijek morali tjerati da pucam. Kada je lopta išla prema meni kroz glavu mi je samo prošlo "ovo je tvoja prilika da zabiješ gol" i kad sam je opalio, samo sam pogledom ispratio kako ulazi. Čuo sam jednog suigrača u pozadini da viče da mu dodam, ali nisam ga poslušao i dobro je ispalo.

Dakle, udarac je tvoj forte?

- Udarac, brzina, snaga, duge lopte i dodavanja.

Kako bi se opisao u tri riječi?

Brz, snažan i tehničar.

Dani Olmo jedan je od najboljih igrača na svijetu

Vidjeli smo da si na Instagramu objavio fotografiju s Danijem Olmom. Vi ste prijatelji?

- Upoznao sam Danija preko njegovog brata, igrali smo zajedno u Kustošiji. Upoznali smo se u Zagrebu, mislio da je došao ovdje na odmor pa smo se podružili. Razgovarali smo o nogometu, i to je bilo baš prije nego što sam prvi put otišao u Barcelonu. Rekao mi je da budem fokusiran, da dam 100 posto te da vjeruje u mene.

Je li Olmo predmet razgovora u svlačionici Barcelone?

- Ne razgovaramo o potencijalnim pojačanjima, ali Dani Olmo bi pomogao svakoj momčadi na svijetu, pa tako bi vrlo dobro došao i Barceloni u borbi za trofeje s Realom. On je jedan od najboljih igrača na svijetu.

Olmov brat prepoznao kvalitetu

- Danijev brat, Carlos, stvarno dobro razumije nogomet i rekao je da nije začuđen zato što ga je Barcelona kupila, već da je u šoku jer ga ni jedan hrvatski klub nije pokušao dovesti. Tvrdi da će svi biti iznenađeni jer misli da će Mikayil uskoro biti prvotimac u Barceloni - kaže Andy Bara

Za kraj, nedostaju li ti Zagreb i Hrvatska?

- Naravno da mi nedostaju, Zagreb i Hrvatsku nosim u srcu. Što mi od hrane najviše nedostaje? Burek, haha - kazao je pa dodao:

- Nadam se da kad ćemo sljedeći put pričati da ću biti standardan igrač Barcelone.

image

Faye u dresu Barcelone

URBANANDSPORT/NURPHOTO/SHUTTERST/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Linker
18. kolovoz 2024 13:39