Stipe Biuk

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
TEŽAK IZAZOV

Mlade Vatrene čeka tri puta skuplja momčad, Biuk poručio: ‘Ne gledajte to, bit ćemo pobjednici‘

"Ovaj ciklus završit ćemo sa šest bodova i napraviti veliki korak prema Europskom prvenstvu"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2024. 17:59

Mladi hrvatski reprezentativac Stipe Biuk (21) krajem siječnja ove godine vratio se iz SAD-a u Europu, iz Los Angelesa je na posudbu preselio u Valladolid, člana druge španjolske lige.

- Kako tada nisam imao minutažu u Los Angelesu, bilo je logično pronaći klub u kojem ću igrati. Ukazala se prilika s Valladolidom koji me želio dovesti. Činilo se kao dobra opcija, odlazak u Španjolsku, taj nogomet mi odgovara - kaže nam u uvodu Biuk.

Valladolid je trenutačno na sedmom mjestu Segunde, zaostaje osam bodova za vodećim Leganesom, šest bodova za drugoplasiranim Elcheom, četiri boda za trećeplasiranim Espanyolom...

"Dobro sam se snašao u Španjolskoj"

- Borimo se za ulazak u Primeru. Sve je tu u nekoliko bodova, vidjet ćemo što će biti na kraju. Priča je li-la, nitko ne odskače.

Stipe je na posudbi do ljeta ove godine, do kraja sezone. Što se događa ako se Valladolid plasira u Primeru. Ostaje li u klubu, kako su stvari posložene u ugovoru o posudbi?

- Postoje neki uvjeti u ugovoru koje moram ispuniti da bi se dogodio otkup ugovora od Los Angelesa ako se plasiramo u Primeru. Moram odigrati određeni broj utakmica, imati određenu minutažu. Naravno da bih želio da se to dogodi, htio bih ostati, igrati Primeru, to je onda zaista viša nogometna razina. Doživjeti Primeru, jednu od najboljih liga na Globusu, igrati protiv Reala, Barcelone, Atletico Madrida... To bi zaista bila najbolja opcija za mene. Ako se dogodi, vidjet ćemo...

Pitamo ga kako mu je u Valladolidu otkako je stigao, u ova dva mjeseca?

- Igrao sam šest utakmica, od toga sam tri puta bio starter. U Segundi ima puno prvoligaških klubova, tu naravno mislim na njihovu kvalitetu. Valladolid je jedan od njih. Kad se radi o uvjetima, kvaliteti momčadi, uopće nema sumnje, to je prvoligaški klub. Zasad mi je sve dobro, od suigrača, navijača, stadiona... Baš je super. Zadovoljan sam kako sam odigrao te tri utakmice koje sam počeo u udarnoj postavi. Mislim da sam se snašao dobro, odgovara mi način igre u Španjolskoj.

Iznimno kvalitetni

Po svemu, bilo bi vam bolje da ostanete u Španjolskoj?

- Da... Evo, kad se, recimo, radi o reprezentaciji U21. Sad sam iz Španjolske letio sat i pol, a kad sam letio iz SAD-a, bilo je to dvanaest sati. Nema tih vremenskih zona, razlika. Ma bilo je meni dobro u Los Angelesu, ali kad se radi o drugim stvarima, u Španjolskoj mi je bolje. Europa je ipak - Europa.

Stipe je trenutačno s mladom U21 vrstom petnaestak minuta udaljen od Fara, grada na jugu Portugala, gdje igrači Dragana Skočića u utorak igraju kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Europsko prvenstvo. Portugalci su moćni, po Transfermarktu su tri puta skuplji od Hrvatske. Može li se protiv njih do bodova?

- Sve portugalske mlade reprezentacije, uključujući i ovu U21, uvijek su im bile - top. Baš vrhunske. Ova današnja generacija Portugala je baš iznimno kvalitetna momčad. Pretpostavljam da igraju brzo, okomito. Međutim, držim da i mi također imamo odličnu momčad. Ne treba gledati te cijene na Transfermarktu. Neka su oni tri puta skuplji od nas, ali mi imamo itekako dobre šanse u toj utakmici. Čak mislim da ćemo mi biti pobjednici, da ćemo ovaj ciklus, nakon pobjede nad Andorom, završiti sa šest bodova i napraviti veliki korak prema Europskom prvenstvu. Konačno, u daljem raspletu kvalifikacija i Portugal i Grčka, naši najveći suparnici, dolaze nama u goste - zaključio je Biuk.

Dolazim u Split na proslavu ako Hajduk osvoji naslov

Naravno da prati događanja u HNL-u, veliku borbu za naslov prvaka.

- Sve pratim... Kad sam bio u SAD-u bilo je malo teže, ali sad mi ništa ne može promaknuti. Sad s nestrpljenjem čekam dva derbija Hajduka i Dinama u Splitu. S obzirom na to da se igra na Poljudu, Hajduk tu može puno uzeti, staviti se u dobru poziciju pred finiš prvenstva i ući u finale Hrvatskog noigometnog kupa.

Ako Hajduk osvoji naslov prvaka, hoćete li doći na proslavu u Split?

- Normalno. Ako do tada završimo naše prvenstvo, svakako dolazim u Split na proslavu prvaka ako Hajduk osvoji naslov! (do)

Linker
28. travanj 2024 16:15