Oliver Lukić

 IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
INTERVJU ZA SN

Mladi Hrvat ostvario san i nastupio u Ligi prvaka pa otkrio: ‘Velika mi je želja zaigrati na Maksimiru‘

Odabrao je hrvatsku reprezentaciju, odjenuo naš dres, a Austrijance je to jako pogodilo
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. kolovoz 2024. 22:08

RB Salzburg je u poljskom Lublinu svladao Dynamo Kijev 2:0 i stekao lijepu šansu da se plasira u Ligu prvaka. Za Bikove više ne igra Luka Sučić, koji nosi dres Real Sociedada, ali sada imaju drugog odličnog Hrvata, još jednog našeg dragulja iz Austrije - Olivera Lukića.

U 69. minuti utakmice trener Lijnders uveo je Lukića u igru umjesto napadača Mousse Kounfola Yeoa. Kako će 22. rujna napuniti 18 godina Lukić je postao prvi igrač RB-a koji je zaigrao maloljetan u Ligi prvaka nakon osam godina, ukupno 11. najmlađi u povijesti. Na 12. mjestu je Sučić.

- Ostvario mi se san - kazao nam je Lukić, kojeg smo nazvali po povratku u Salzburg.

Još u protekloj sezoni igrao je Ligu prvaka mladih, sada je u prvoj ekipi, a to mu je generalno bio debi za prvi sastav RB-a jer dosad je u prvenstvu igrao za Liefering na dvojnoj registraciji.

- Presretan sam. I zbog svojeg debija i pobjede, bitno je da prođemo. Istina je, sanjao sam o tome.

image

Oliver Lukić

ANDREAS SCHAAD - FC RED BULL SALZBURG/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Kad je znao da će zaigrati?

- Tek kad je trener odlučio napraviti zamjenu. Zagrijavao sam se, pogledao me, nasmijao sam se, pokazao je na mene i rekao - dođi ovamo, ulaziš!

Kakav je bio osjećaj?

- U tom trenutku nisam procesuirao sve što se događa, bio sam koncentriran na igru. Rekao bih da nisam ni shvatio veličinu natjecanja i atmosfere Lige prvaka.

Ušao je na teren kao napadač, pa se spustio na lijevo krilo.

- Započeo sam kao špica, a nakon što je ušao drugi napadač otišao sam na krilo. Volim igrati desetku i špicu, ali i krilo. Brz sam, ne najbrži, no to nadoknadim vještinom. Prolazim po boku individualnom kvalitetom. Rado igram, isto tako, bilo što u veznom redu. Od šestice nadalje. Box to box. Najopasniji sam kao desetka ili osmica. Imam zadnji pas, udarac...

Hoće li sad stalno igrati za RB Salzburg ili istodobno i za Liefering?

- Nadam se da ću igrati za RB. Ovaj vikend sigurno ne idem u Liefering jer već u utorak imamo Ligu prvaka i trener je kazao da ostajem s momčadi, potom je derbi s Rapidom, a nakon toga reprezentativna stanka.

Što je za vas novo u prvoj momčadi?

- Profesionalnost, način rada, drugi intenzitet i stil igre. Više je smirenosti, nema previše hektike, svi znaju što se treba raditi. Na to se moraš naviknuti. Meni to odgovara.

Što očekujete ove sezone?

- Prvo da uđemo u Ligu prvaka, a potom da što više igram u Bundesligi. Od rujna kad proslavim 18. rođendan aktivira mi se novi ugovor, koji sam lani potpisao i vrijedi do 2029. godine.

Imate 2:0 u gostima, Dinamo je dobio 3:0 doma u ogledu s Qarabagom, biste li se htjeli sastati s Modrima u elitnom natjecanju? Znamo od ranije da ste dinamovac po navijačkom sentimentu.

- O tome sam počeo razmišljati odmah kad sam vidio da je Dinamo dobio 3:0. Očekivao sam da će biti bolji od Qarabaga i moglo bi se dogoditi da ih izvučemo. Volio bih da igramo s Dinamom, a znate što bih posebno volio, da se ta utakmica igra na Maksimiru. Ako već ne igram za Dinamo, barem da jednom mogu zaigrati na Maksimiru. To mi je velika želja.

Toliko vam je drag Maksimir?

- Ha, pa ne kažem da mi je lijep kao stadion, ali ipak je to dom Dinama, samim time nešto posebno. Jako bih se radovao.

image

Oliver Lukić

ANDREAS SCHAAD - FC RED BULL SALZBURG/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Ako biste igrali protiv Dinama na Maksimiru možda biste mu i zabili....

- Pa bilo bi dobro da zabijem - nasmijao se Oliver, koji kao i svaki pravi sportaš nikome da ne popušta, tako ne bi ni klubu koji mu je u srcu.

Odabrao je hrvatsku reprezentaciju, odjenuo naš dres. Austrijance je to jako pogodilo jer smatrali su ga jednim od najvećih talenta koje su imali, pojedini mediji svrstali su ga među najveće dijamante u Europi. Izvori iz Beča govore da bi već sada sigurno bio u U-21 vrsti Austrije, a šef A momčadi Ralf Rangnick toliko ga cijeni da bi samo bilo pitanje vremena kad bi ga zvao i u najjači austrijski sastav. Kad je objavljeno da će igrati za Hrvatsku nastala je frka u Austriji, dobivao je svakakve poruke, optužbe i prijetnje. Ima li još toga?

- Ne. Na početku je bilo bijesa navijača, malo je bilo škakljivo. Ne od strane Saveza, nego ljudi, navijača. No, u međuvremenu se sve smirilo, nitko više ništa ne govori, sad je sve u redu.

Istaknuo je i sljedeće...

- Još na ljeto kad sam išao na pripreme s RB Salzburgom prvi plan je bio da će me vratiti u Liefering, ali trener je kazao - ne, ti ostaješ ovdje! Tako sam igrao ovog ljeta i prijateljsku utakmicu protiv Rijeke.

Kakav je trener, voli li davati savjete ili je rezerviran?

- Ne daje mi savjete, ne priča puno sam mnom. Šuti i gleda, samo prati što radim, kako radim... Dobro treniram, a to što me je stavio u igru valjda pokazuje da mu se sviđam kao igrač.

Linker
05. rujan 2024 11:07