MARTIN METELKO
OBLAKOV NASLJEDNIK

Mladi Slovenac radi čuda: U susjedstvu postavljen strašan rekord koji povijest nogometa ne pamti!

Skinuo je i klupski rekord star 36 godina. No, istaknuo se nedavno i jednom nesportskom reakcijom
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. listopad 2022. 19:01

Matevž Vidovšek (22) veliki je golmanski talent koji dolazi iz Slovenije, a po jednoj je stvari jedinstven u svijetu nogometa. Vidovšek je kao mlad golman u slovenskoj ligi do sada upisao devet utakmica i nikada nije - primio gol!? Naravno da u svijetu postoje golmani s dužim nizom "čiste" mreže, ali ne vjerujemo da je itko u povijesti nogometa kao debitant na vratima upisao takav niz.

Kada - dakle - Vidovšek brani za Olimpiju u 1. SNL, zmajevi mogu zaboraviti da će im netko zabiti gol. Vidovšek je debitirao u posljednjem kolu prošle sezone, pod vodstvom Roberta Prosinečkog, kada se Olimpija od sezone oprostila pobjedom u Celju (2:0).

U ovoj sezoni visoki golman iz Dravograda (200 cm) u 810 minuta nije primio gol. Pazite niz - Mura (0:2), Tabor (0:1), Bravo (0:1), Maribor (0:2), Gorica (0:2), Koper (0:2), Maribor (1:) i u nedjelju Gorica (0:0). Postavlja se pitanje kakav bi bio njegov niz da 20. kolovoza na Bonifiki nije ozlijedio ruku zbog čega je morao mirovati gotovo tri mjeseca.

U međuvremenu ga je na vratima zamijenio Denis Pintol i u šest utakmica, iako uopće nije branio loše, primio je čak 15 golova. Čim se Vidovšek vratio na gol, i to baš u najvećem derbiju s Mariborom, Olimpija se vratila starim navikama.

Skinuo je tako Vidovšek Olimpijin rekord star 36 godina, koji je bio u rukama Janka Irgoliča. Legendarni vratar Zmajčeka ostao je neporažen čak 746 minuta 1986. godine, kada je Olimpija igrala u republičkoj ligi Jugoslavije, odnosno u 3. nogometnom rangu.

Vidovšek je sada na drugom mjestu povijesne ljestvice 1. SNL. Na njoj gleda samo u leđa bivšem suigraču Nejcu Vidmaru, koji je prošli tjedan prešao u Muru. Ljubljančanin je u sezonama 2013/14. i 2014/15., kada je branio za Domžale, fascinirao nogometnu javnost u Sloveniji nesvakidašnjim nizom, kada je ostao nesavladan čak 1002 minute!

Želi li Vidovšek postati apsolutni rekorder 1. SNL, mora ostati nesavladan u još barem dvije utakmice, a u trećoj osigurati da mu se mreža ne trese barem 13 minuta. Pred njim je vrlo zahtjevan izazov jer ga u sljedećem kolu čeka derbi s Koprom.

Mladi golman koji tek treba proslaviti 23. rođendan istaknuo se i jednom nesportskom reakcijom. Na susretu u Novoj Gorici izgubio je živce nakon što je Alen Krajnc napravio prekršaj na njemu. Uzvratio mu je tako da je glavom udario suparnika iz Gorice. Sudac Slavko Vinčić, inače najbolji slovenski sudac, mu je dao samo žuti karton, iako su svi očekivali crveni.

Vidovšek se nakon utakmice ispričao i sucima i Krajncu i navijačima.

"Iskreno se ispričavam zbog ispada koji sam napravio tijekom utakmice u Novoj Gorici. Reakcija je bila u afektu i duboko žalim zbog toga. Shvaćam da se meni to nije smjelo dogoditi. Naravno da sam se odmah nakon susreta ispričao sucima i igraču Gorice zbog nesportskog ponašanja", skrušeno je priznao mladi golman.

Slovenija ima Jana Oblaka kao ponajboljeg golmana na svijetu. Matevž Vidovšek ozbiljno se nameće kao njegov pravi nasljednik...

Linker
21. svibanj 2024 19:12