DAMIR KRAJAC Cropix
‘DALIĆ ZNA NAJBOLJE‘

Mladi Vatreni dobili pojačanje kojem se nisu nadali: ‘Donedavno je bio nevidljiv, a sad je otkriće‘

Izbornik mlade reprezentacije Dragan Skočić ponudio je svoj osvrt na uspješan listopadski ciklus
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. listopad 2023. 23:51

Mlada hrvatska U-21 reprezentacija s četiri boda iz dvije utakmice završila je ovaj listopadski ciklus nakon neodlučenog rezultata s Grčkom na gostovanju (2:2), te pobjedom nad Bjelorusijom (2:0). Dečki Dragana Skočića trenutačno su drugi na ljestvici s pet bodova zaostatka s Portugalom, ali imaju utakmicu manje.

Da vas podsjetimo, plasman na Europsko prvenstvo osigurat će devet pobjednika skupina i tri najbolja drugoplasirana, dok će preostalih šest drugoplasiranih biti podijeljeno u tri para, čiji će pobjednici također put Eura... Po trenutačnom stanju Hrvatska je na drugom mjestu kad se radi od drugoplasiranima, na prvom je Slovenija, ali s utakmicom više.

- Dobro je... Zadovoljan sam kako smo odigrali utakmicu s Bjelorusijom, držali smo kontrolu igre protiv dosta zatvorene Bjelorusije. Nismo ih očekivali u tom sustavu jer su stalno igrali 5-3-2, pa nas je malo zatekao romb u kojem su igrali, ali nakon pet minuta smo pomaknuli figure na prava mjesta - kaže nam izbornik Dragan Skočić.

Pitali smo izbornika mlade vrste kojeg je igrača dobio u ovoj akciji, koje je to novo ime koje bi u budućnosti moglo biti itekako korisno za njegovu vrstu?

- Svakako Dinu Grozdanića! Do prije nekog vremena za nas je bio nevidljiv. Prije četiri-pet kola počeo je igrati u Grčkoj za Asteras, s tim da je igrao na poziciji zadnjeg veznog, a nama je evidentno trebao stoper. Iako je on, doduše, ranije igrao stopera. Izgledao mi je zanimljivo, pa sam protiv Grčke u Tripoliju riskirao s njim. Pokazao se dobrim i protiv Grčke i Bjelorusije. Nama je itekako bio važan povratak Luke Sučića nakon ozljede. Odmah se vidi da on udara loptu na drukčiji način. On nam je na Europskom prvenstvu najviše nedostajao.

image

Dragan Skočić

DAMIR KRAJAC Cropix

Zanimljivo, Skočić je maksimalno vjerovao i Dinamovom igraču Mauru Perkoviću, koji je odradio obje utakmice, protiv Grčke igrao je i lijevog beka i stopera, protiv Bjelorusa stopera. Inače, Perković ne igra u modrom dresu...

- Ma, ne igra nitko... Katinić, Tikvić, Perković, Škaričić... Nitko ne igra. Igrali su iz obrane u svojim klubovima Grozdanić u posljednje vrijeme i Niko Sigur. S tim da je Sigur vezni igrač, to se najbolje vidjelo protiv Bjelorusije. Sigur razigra momčad, bilo je užitak gledati njega, Baturinu i Sučića u sredini. Kad se tu još dodaju igrači tipa Stipe Biuk, onda sve izgleda jako ozbiljno. Nama je ovog trenutka najvažnije napraviti stabilnost u fazi obrane.

Ima li još koga u vidu kad se radi o obrani, ima li neko novo ime u izlogu?

- Jako brzo je nova akcija u kojoj ćemo igrati prijateljsku utakmicu sa Slovačkom, te u skupini s Bjelorusijom na gostovanju. Postoje neki igrači koje pratimo. Vidjet ćemo tko će na sebe skrenuti pozornost. Osobno sam prekopao sve lige koje sam mogao. Ali, kad igrači ne igraju, ne mogu ih vidjeti. Tu je kvaka. Mi igramo važne utakmice u kvalifikacijama, a u isto vrijeme moramo otkriti tko može ili ne može igrati u reprezentaciji. To je problem. Nadam se da će ovi igrači koji trenutačno ne igraju doći do nekog statusa. Mi možemo riskirati kao s Grozdanićem, ali teško je riskirati s dva-tri nova igrača. No, to je jedini način da vidimo tko može pomoći.

Dosta se u javnosti raspravljalo o tome tko bi iz mlade reprezentacije mogao poslužiti izborniku A vrste Zlatku Daliću, naročito nakon dva poraza od Turske i Walesa. U prvom planu su Martin Baturina, Roko Šimić, Luka Sučić... Jesu li to igrači koji bi trebali dobiti Dalićevu pozivnicu?

- Oni imaju kvalitetu da dođu do A reprezentacije. Međutim, to zavisi o trenutku, zavisi o tome jesu li potrebni na nekim pozicijama kod Vatrenih. Zlatko Dalić će najbolje znati što je za njegovu momčad najbolje. Neosporno jest da imaju veliku kvalitetu, te će prije ili kasnije završiti u najboljoj hrvatskoj A reprezentaciji - zaključio je Skočić.

Brojni poznati

Utakmicu mladih Vatrenih u Velikoj Goricu pratili su i izbornik seniorske reprezentacije Zlatko Dalić, njegov pomoćnik Dražen Ladić, tehnički direktor A i U-21 reprezentacije Stipe Pletikosa, viši savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić, dopredsjednik HNS-a Nenad Črnko, voditelj Odjela međunarodnih poslova HNS-a Josip Tomaško i bivši Vatreni Šime Vrsaljko.

Linker
04. svibanj 2024 02:24