CROPIX
TINEJDŽER U UZLETU

MLADIĆ OD KOJEG SE U MAKSIMIRU PUNO OČEKUJE NAJAVIO EUROPSKI START MODRIH 'Nema 'lako ćemo', svako podcjenjivanje bi nam se moglo jako obiti o glavu!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 27. srpanj 2017. 15:55

Ne može se baš svatko pohvaliti takvom europskom premijerom. Nikola Moro (19) prošle je sezone svoju prvu europsku utakmicu odigrao u Torinu, protiv velikog Juventusa! I to kao - starter! Odigrao je 85 minuta, i to odlično. Modri su poraženi s 0:2, ali bio je to najbolji ogled zagrebačke momčadi u skupini Lige prvaka. Zahvaljujući i Nikoli...

Usudili bismo se ustvrditi da je Moro najljepša priča ili, bolje rečeno, priča koja je ponudila najveće pozitivno iznenađenje kad su u pitanju mladi igrači Dinama.

Juve za pamćenje

Možete, naravno, kontrirati pitanjima: a Benković, a Ćorić? Sve pet, ali njih dvojica su već davno prikazani kao buduće zvijezde, kao dragulji koji na Dinamovoj kruni posebno svijetle.

Bacite samo pogled na Transfermarkt; Ćorić na toj stranici vrijedi 10 milijuna eura, Benković 7 milijuna.

A znate li koliko je društvo iz Transfermarkta procijenilo Moru? Na 700 tisuća eura! Od aktualne momčadi Modrih od njega su jeftiniji samo Zagorac (600.000), Matel (600.000) i Perić (500.000). Međutim, budući da znamo da se pretpostavljene cijene na Transfermarktu mijenjaju svakih nekoliko mjeseci, baš nas zanima na koliko će uskoro biti procijenjen.

Moro je, zapravo, buduća zvijezda iz sjene. Jer taj je 19-godišnjak napravio ogroman kvalitativni skok, postao je nezamjenjiv dio udarne postave. Prvih 11 više se ne može zamisliti bez njega.

Osim što je izvrstan nogometaš, Moro je sjajan momak, miran, staložen, simpatičan, djeluje mnogo zrelije nego što sugeriraju njegove godine. Kad spojite “glavu i noge”, onda ima sve predispozicije za uspjeh.

Dosad ste igrali jednu europsku utakmicu, onu protiv Juventusa, kako se osjećate uoči druge, ove s Norvežanima?

- Svakako da mi je utakmica protiv Juventusa jedan od najdražih trenutaka u životu i da je nikada neću zaboraviti. Pred utakmicu s Oddsom osjećam se jako dobro, bez nekakvog pritiska, puno je lakše kada imaš neki kontinuitet.

Koji biste kompliment najviše željeli čuti nakon utakmice u četvrtak?

- Nakon utakmice bi mi najdraže bilo kada bi svi navijači bili zadovoljni našom igrom i rezultatom.

Nema lakih

Vlada mišljenje da će Dinamo lako preskočiti Norvežane, što vi mislite?

- Da postoje laki protivnici, ovo natjecanje ne bi bilo zanimljivo. Mislim da puno toga ovisi samo o nama, ali svako podcjenjivanje protivnika i ulazak na travnjak s onom čuvenom “lako ćemo” moglo bi nam se obiti o glavu. Dakle, puna koncentracija svih 90 minuta i što bolji rezultat za lakši uzvrat.

Jeste li ih analizirali, što ste vidjeli?

- Još nam trener nije pripremio pravu analizu, ali činjenica je da su Norvežani u jeku sezone, da su disciplinirani u igri i fizički moćni. Takvi su svi, pa sumnjam da je Odds drugačiji od ostalih.

Igrali ste i prošle sezone u prvoj momčadi, ali jeste li vjerovali da ćete ove postati standardni igrač?

- Vjerovao sam u sebe od samog početka, od prvog dana radim pošteno i dajem maksimum u svakom trenutku. Mislim da sam prošle sezone iskoristio priliku i zato sam vjerovao da ću i ove sezone ostati dio prvih 11, makar, kažem, svaki dan i svaki trening novo je dokazivanje, mjesto u momčadi zaslužuje se svaki dan.

Što treba imati dobar defenzivni vezni igrač?

- Danas defenzivni vezni mora bit na visokoj razini u svakom segmentu, to je moderni nogomet koji zahtijeva brza rješenja, skok, duel, odgovornost i sve ostalo, mogao bih nabrajati do sutra. Nije nogomet samo centaršut i gol.

Koji je defenzivni vezni u Europi ili svijetu po vašem ukusu?

- Ima ih puno, ali recimo Luka Modrić i Kante iz Chelseaja.

Kaže bivši trener Dinama i bivši hrvatski reprezentativac Kruno Jurčić da ste dobar igrač, ali da vam nedostaje isto ono što je nedostajalo njemu, vrhunska motorička sposobnost. Slažete li se s tim?

- Svatko ima pravo na mišljenje, neću ulaziti u polemike s gospodinom Jurčićem. Radim svoj posao najbolje što mogu, osjećam da napredujem svakom utakmicom i treningom i dobivam na iskustvu.

Dovoljno sam brz

Mislite li da ste dovoljno brzi i hitri za svoju poziciju? Tu, naravno, mislimo u europskim okvirima...

- Mislim da jesam, ne vidim to kao problem u svojoj igri.

Koliko ste ove sezone bolji igrač u odnos na prošlu?

- Svakim sam treningom i utakmicom bolji nego lani; imam puno više iskustva i to me čini sretnim.

Može li Hajduk proći Bröndby, a Osijek PSV?

- Želim svim hrvatskim klubovima prolaz u europske skupine od sveg srca. Nije floskula, ali ne mogu sebe zamisliti da navijam za neki klub protiv Hrvata. Ako prođemo u europske skupine, time bi prvenstvo postalo kvalitetnije i to bi bila poruka onima koji tvrde da HNL ne valja. Uostalom, pogledajte gdje su naši susjedi u regiji, a gdje je Hrvatska nakon prva dva kola kvalifikacija. Valjda to nešto pokazuje - zaključio je Moro.

Linker
03. svibanj 2024 23:52