Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
TEŠKA SITUACIJA

MODRIĆ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI: ILI ĆE PASTI OPTUŽNICA ILI AMBICIJE VATRENIH NA SP-u Za takvo se kazneno djelo u Hrvatskoj izriče uglavnom uvjetna kazna

MODRIĆ OPTUŽEN ZA KRIVOKLETSTVO Pojedini pravni stručnjaci tvrde da je DORH-u važno osuditi Luku zbog dokaza u suđenju Zdravku Mamiću
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. ožujak 2018. 00:32

Luka Modrić broj odvjetnika sigurno ima na brzom biranju, i ovog za njega “crnog petka” opet mu je zatrebao nakon što je obaviješten o optužbi za krivokletstvo na suđenju Zdravku Mamiću, Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru.

Službeno je priopćeno kako je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku, nakon provedenog istraživanja, podiglo pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1985.) zbog počinjenja kaznenog djela davanja lažnog iskaza iz čl. 305. st. 1. Kaznenog zakona. (2. 3. 2018.). Kako bi optužnica bila pravomoćna mora je potvrditi sud, a Modrić ima pravo prigovora.

Na meti DORH-a

DORH navodi: okrivljenika se tereti da je 13. lipnja 2017. na Županijskom sudu u Osijeku, tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. i dr. Kaznenog zakona, davao iskaz u svojstvu svjedoka, a nakon što ga je raspravni sudac prethodno upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo, svjesno je neistinito iskazao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju nogometa - kojima se regulira podjela transfernog obeštećenja u omjeru 50:50 posto između njega kao igrača i kluba u kojem je igrao - potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska u novi klub zbog navodne izmjene bankovnog računa na koji mu novac treba biti uplaćen. Okrivljenika se tereti da je navedeno iskazivao iako je znao da to ne odgovara istini, jer je navedene anekse potpisao u vrijeme kada je već igrao za novi klub, nakon realizacije ugovora između ovih klubova, pri čemu je cjelokupan iznos pripao matičnom klubu.

Kad mu je predsjednik vijeća predočio taj dio zapisnika o njegovu ispitivanju u svojstvu svjedoka, koji je po dovršetku ispitivanja pročitao i svojim potpisom potvrdio da sadržaj zapisnika odgovara onome što je on iskazivao o ovom događaju i da na njega nema nikakvih primjedbi, okrivljenik je neistinito naveo kako kod prvog ispitivanja nije mislio na podjelu transfernog obeštećenja, nego na reguliranje njegova građanskopravnog odnosa, te da nikada nije rekao da je naknadno potpisan aneks ugovora kojim je stekao pravo na podjelu transfernog obeštećenja, iako svjestan da to što je iskazao na raspravi ne odgovara istini, konstatirao je DORH.

Tako je kapetan nogometne reprezentacije tri mjeseca prije Svjetskog prvenstva došao na metu za djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina, premda je činjenica da se u Hrvatskoj za to uglavnom izriče uvjetna kazna. Dodatak je to procesu protiv navedene četvorice u kojem stoji da je Modriću za transfer u Tottenham isplaćeno 67 milijuna kuna, od čega je Zdravku Mamiću dao 52 milijuna kuna.

Dinamo je još platio 14 milijuna kuna poreza i prireza pa je sveukupno oštećen za oko 80 milijuna.

Sukus priče oko Modrićeva svjedočenja zapravo stane u jednu proširenu rečenicu: podjela novca od transfera je legalna ako je izvršena zakonito, DORH tvrdi da je u iskazu koji je ranije njima dao ustvrdio kako je taj aneks prvi put potpisao tek 2008. kad je već bio igrač Tottenhama, što bi značilo da je antidatiran, da prije nije postojao te da je cijela odšteta od transfera trebala pripasti Dinamu, dok je Modrić na sudu izjavio kako ga je potpisao već 2004. godine, i ponovno kod svakog produženja ugovora s Dinamom prema čemu bi on imao pravo na podjelu kolača, točnije tu svotu novca od transfera. Istina, većinu je dao Mamiću, no navodi da je to stvar njihova “građanskog ugovora i odnosa”. Modrić je, pak, isticao da je uvijek govorio isto, da se na ispitivanju u USKOK-u nisu dobro razumjeli.

Nemir pred Rusiju

Naslovi “Modrić na optuženičkoj klupi”, obišli su valjda sve svjetske portale, a u slojevitoj priči golema je enigma za reprezentaciju koliko sudski postupak može narušiti Modrićev mir, motivaciju, žar u državnom dresu i izvedbe u Rusiji, što je super bitno, možda i ključno za velike ambicije Vatrenih.

Za njega je, pak, najvažnije hoće li to DORH uspjeti dokazati i ishoditi osuđujuću presudu. Nakon što je pokrenuta istraga pojedini pravni stručnjaci govorili su da je DORH-u važnije da osude Modrića zbog dokaza u suđenju Zdravku Mamiću, kojeg terete za izvlačenje novca iz Dinama, nego što je za očekivati da bi sam igrač dobio težu sankciju. Ali to je u domeni pretpostavki jer meritoran da odluči je isključivo sud.

Kao nogometni zaljubljenici, u interesu nacionalne vrste, jedino se nadamo da ga na ročište neće pozvati baš dan prije puta u Rusiju. Ako smo dobro osluškivali medijske najave, ne bi iznenadilo dogodi li se isto i Dejanu Lovrenu.

Linker
23. lipanj 2024 05:34