ŠTO NAM NOSI LJETO

Modrić odlazi za 40 milijuna eura, Kranjčara zovu u Italiju, Petrić se oprašta od HSV-a...

Ako je nešto sigurno, onda je to perspektiva rušenja rekorda kad su u pitanju hrvatski transferi. Modrić je de luxe kategorija i za njegove usluge kupac će platiti 40 milijuna
Piše: Alen MaričićObjavljeno: 02. svibanj 2011. 15:46

LUKA MODRIĆ

Ako je nešto sigurno, onda je to perspektiva rušenja rekorda kad su u pitanju hrvatski transferi. Modrić se etablirao kao de luxe kategorija u Europi i za njegove usluge budući će kupac platiti do 40 milijuna, iako neki misle da nisu smiona potraživanja Harryja Redknappa od 50 milijuna eura. Ovoga trenutka žele ga brojni klubovi iz europskog vrha, no željenu gotovinu može iskeširati tek poneki. Postoje svi preduvjeti da bi Modrić otišao u jedan od takvih, Manchester United - obožava ga trener (Ferguson), oprašta se Schools i rekonstruira momčad, novac je najmanji problem. Nije nevažno, naprotiv, Modrić osjeća da je vrijeme za jači i ambiciozniji klub.

JOSIP ŠIMUNIĆ

Ima bogati ugovor od 3 milijuna eura neto, koji ističe u lipnju 2012. Jedina prepreka za rastanak s Hoffenheimom je visina otpremnine. Oko toga se 'igra’ šah partija s klubom a moguće su dvije opcije: da mu Hoffenheim pronađe novi klub i kompenzira uloženo, ili da se Šimuniću isplati 60-70% posljednje rate ugovora i daju odriješene ruke. S obzirom da ima 33 godine realnija je druga varijanta. Ovisno o epilogu tog nadmudrivanja Šimunić će imati više ili manje vremena izabrati novi klub. 'Opcija Dinamo’ je aktualna, ali dojma smo da nije jedina, naprotiv. Tako kvalitetnog stopera, pogotovo ako ne bude imao odštetu, poželjelo bi mnogo klubova iz Bundes, ali i drugih europskih liga.

NIKO KRANJČAR

On će 100% promijeniti klub jer to silno želi, a ni klub nema interes da ga više zadržava. Kupljen je za 3 milijuna eura, Tottenham će sigurno zaraditi barem dvostruko. Igrač bi želio u Italiju ili Španjolsku jer tamošnji tip nogometa drži najpogodnijim za svoje kvalitete i mentalitet. Spursi bi ga rado 'unovčili’ u Rusiji, gdje ima pretendenata s dubokim džepom (Zenit, Dinamo Moskva…), ali volja igrača ipak će biti presudna. Kako Tottenham pregovara s Vučinićem, moguće je da se dio odštete Romi plati i Kranjčarovom ispisnicom. On bi u Romu otišao 'jučer’. Opcije Juventus i Lazio su na razini 'raspitivanja’ klubova.

STIPE PLETIKOSA

Iako je Spartak vlasnik njegovog ugovora do 2012, Tottenham u lipnju može 'aktivirati’ ugovor do 2015. Za vratara je milijun eura po godini i život u Londonu bingo, ali za čovjeka od 32 godine, koji više od 2 sezone ne brani, to je 'umirovljenje’. Pletikosa još nije definirao planove s čudnovatim Redknappom, nije siguran da će dobiti radnu vizu (ne brani), pa je logično da menadžer Marko Naletilić sondira teren za nove destinacije. Pletikosa želi na Euro i zato će izabrati klub u kojemu će braniti.

IVAN PERIŠIĆ

Jedan iz vala mladih Vatrenih ovog će prijelaznog roka napustiti Brugges. Doduše, u klub je stigla nova Uprava koja je počela praviti probleme, ali Perišić je mislima već 'otišao’. Takvog igrača nema koristi zadržavati, potrebno ga je samo što bolje unovčiti. Više je manje poznato da će Belgijanci za igrača, kojeg su dobili praktično za sitniš, inkasirati oko 6 milijuna eura. Perišić je već sve dogovorio s novim prvakom Njemačke, Borussijom Dortmund, ali se proteklih dana javio i Bayern München. Novi trener Heynckes singnalizirao ga je vodstvu, no, u Borussiji bi sigurno imao lakši put do statusa standardnog člana prve momčadi. U njegovim godinama to je ključno.

DANIJEL PRANJIĆ

Mnogo je dvojbi oko njegovog statusa u Bayernu. Točno je da ima ugovor koji mu vrijedi još jednu sezonu, ali u velikim klubovima kakav je bavarski status diktiraju drugi parametri. Ključno je što će reći novi trener Heynckes. Za sada Pranjić nije pozvan u klub na konzultacije, a s obzirom da Bayern ima opciju produžetka ugovora za još jednu sezonu (do 2013), takva 'tišina’ može sugerirati da hrvatski reprezentativac nije tretiran gorućim problemom, odnosno da uopće nije sporan za ostanak.

MLADEN PETRIĆ

Gotovo je sigurno da će napustiti HSV. Klub koji nema baš dobru financijsku situaciju sada se doveo u poziciju da će iduće sezone ostati bez Europske lige. Uz činjenicu da u nekoliko rundi pregovora nisu pronašli zajednički dogovor s Petrićem za produžetak ugovora koji istječe u lipnju 2012., sve upućuje da će hrvatski reprezentativni napadač promijeniti sredinu. Po svim indicijama ostat će u Bundesligi gdje ima visoku cijenu, a budući klub će platiti odštetu oko 5 milijuna eura.

DOMAGOJ VIDA

Igrač koji ima fizičku moć i silinu koja je itekako potrebna hrvatskoj reprezentaciji. No, Vida ne igra u klubu, a s takvim statusom teško će i u idućoj sezoni dobiti prostora u istoj sredini. Posudba je najrealnija opcija. Zdravko Mamić ga stalno zove u Maksimir, ali to više nije ozbiljna opcija. Ključno je igrati u kontinuitetu, i to u okruženju gdje ima ambiciju afirmacije. Posudba u Bundesligi je sigurna opcija.

NIKOLA KALINIĆ

Jedan od napadača koji je u statusu 'situiranog’, ali Kalinićeva situacija ima jednu veliku manu - malo i sporadično igra. Bez kontinuiteta niti jedan napadač nije napredovao, pa tako neće ni Kalinić koji je među prvim izbornikovim opcijama za špicu. Za sada je veća vjerojatnost da će ostati u Blackburnu i dobiti više minutaže, iako bi dobra ponuda koja bi zadovoljila klub i njegovu ambiciju za kontinuitet igre mogla promijeniti status.

NIKICA JELAVIĆ

S jedne je strane postao miljenik navijača Rangersa, što ne čudi. Igrač takvih performansi, golgeter koji se 'lomi’ na utakmici za klupske boje, pogotovo je u Škotskoj predodređen da bude kralj. No, dobre igre, specifičnost načina igre i nadasve pogoci daleko odzvanjaju, i ne bi se trebalo čuditi ako Jelavić dobije ponude klubova koji vape za tipom centarfora kakve je sve teže naći.

Linker
23. rujan 2024 10:54