ph in a gripping clash. (Photo by CRISTINA QUICLER/AFP)

 CRISTINA QUICLER Afp
GOLEM ULOG

Mogu li Hrvati pokoriti Europu? Šanse su male, a Rakitić je od protivnika dobio najveći kompliment u karijeri

Brozović je u najozbiljnijim kombinacijama za startnu postavu, a Brekala su kritizirali
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. svibanj 2023. 07:24

Europska polufinala ponudila su izvrsne utakmice, neki stari asovi ponovno blistaju na sceni, a Ivan Rakitić je među frontmenima. Odigrao je odlično i još jednom slavio protiv Juventusa kao i 2015. godine u finalu Lige prvaka kad je zabio i gol u trijumfu Barcelone 3:1, što je i danas posljednja kontinentalna titula Katalonaca.

Nekadašnji hrvatski reprezentativac i jedan od kapetana Seville vratio se u europsko finale nakon tih osam godina jer kasnije je s Blaugranom, makar i Messijevom, zaustavljan najkasnije u poluzavršnici. Sevilla koja već ima šest trijumfa u Europskoj ligi i Kupu UEFA potvrdila se kao "domaćin natjecanja" i drži velike šanse u Budimpešti podignuti pobjednički trofej.

Prošli su i teže zadatke

Suparnik će biti Roma, a kako su eliminirali Manchester United i Juventus jasno je da su prošli jače ekipe nego što je postava Josea Mourinha. Bit će to i susret karizmatičnog trenera i Hrvata kojem je udijelio možda i najveći kompliment u karijeri, za kojeg će i Ivan kazati da je točan. Jednom je rekao je kako je Rakitić najpodcjenjeniji igrač na svijetu. To se dogodilo 2019. godine nakon El Clasica u kojem je Barcelona Rakitićevim pogotkom svladala Real Madrid na Bernabeu 1:0. Kad si standardan u Barci, a netko kaže da ne dobivaš tretman kakav zaslužuješ, znači da te u tom času vidi samom svjetskom kremom.

U svibnju 2014. godine Ivan Rakitić već je osvojio Europsku ligu, tada je kao kapetan Seville i digao je u zrak pokal baš u Torinu, svladali su Benficu boljim izvođenjem jedanaesteraca. Njega je UEFA proglasila najboljim igračem utakmice. Osim Lige prvaka s Barcelonom i Europske lige sa Sevillom od međunarodnih klupskih trofeja ima i UEFA-in Superkup i naslov svjetskog prvaka 2015. godine.

image

Ivan Rakitić

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Sevilla je ponovno zapalila Sanchez Pizjuan i objasnila svijetu za što je sposobna, točno kako je najavio. Igrala je bolje od Juventusa u otvorenom susretu s puno akcija i više šansi. Iako su Talijani poveli pogotkom Dušana Vlahovića koji je tek ušao u igru, okrenuli su sjajnim golovima Susa te u produžetku Lamele glavom. Nakon 1:1 na gostovanju, gdje su primili pogodak u sedmoj minutu sudačke nadoknade, izborili su zasluženi prolaz. Dramatično su popravili formu pod vodstvom iskusnog trenera Josea Luisa Mendilibara, izvukli se s dna La Lige, a budu li pobjednici Europske lige ići će u Ligu prvaka. Golem je to ulog.

Ozbiljan rast

Rakitić ponovno igra izvrsno, vodi ekipu i dominira terenom. Pojedinim partijama podsjeća na svoje najbolje dane, njegovim "kistom" iscrtane su brojne pobjede. Klasa nikad nije bila sporna, jedan je od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena, a sad je spreman i moćan. Za izdanje sa Starom damom SofaScore dao mu je ocjenu 8,1, riljao je 120 minuta i dodatke, imao četiri udarca kraj gola, bilo je tu i dobrih situacija...

U svakom od tri kontinentalna finala igra po jedan talijanski klub, to ne znači da je Serie A najbolja liga iako je rezultatski doživjela ozbiljan rast posljednjih godina. U te tri završne utakmice igrat će i trojica Hrvata, u svakoj po jedan. Marcelo Brozović i Inter borit će se 10. lipnja u Istanbulu za titulu prvaka Europe s Manchester Cityjem, Ivan Rakitić i Sevilla 31. svibnja u Budimpešti s Romom za pobjednika Europske lige, a Josip Brekalo je u finalu Konferencijske lige. Fiorentina će se sučeliti 7. lipnja u Pragu s West Hamom. Otkako je stigao među Viole ima nastupe u deset utakmica, od toga četiri u Europi, dvije od početka.

image

Marcelo Brozović

MARCO BERTORELLO Afp

U četvrtak je zamijenjen već na poluvremenu. Recenzije medija nisu bile pozitivne, trener Vincenzo Italiano dobio je kritike što mu je dao povjerenje te navode kako je to ispravio u drugom dijelu. Imao je samo 18 kontakta s loptom, bez udarca prema vratima i što je loše bez dobivenog duela. No, ekipa iz Firenze napravila je ogroman posao jer nakon domaćeg poraza od Basela 2:1 okrenula je to i u dramatičnom i ludom finišu, pogotkom Baraka u devetoj minutu sudačke nadoknade produžetka stigla do 3:1.

Hoće li itko od Talijana pobijediti, moglo bi glasiti jedno pitanje. I hoće li tko od Hrvata osvojiti drugo. Jedini je Brozović danas reprezentativac, dionice Intera ne stoje dobro jer Građani su fascinirali sve, ali i oni su pokazali da nekad imaju problema protiv čvrstih, fizički jakih ekipa koja se dobro brane i uspiju im unijeti nervozu. Inter nije tako igrao ove sezone, no Talijani nekako to uvijek imaju u rukavu. Marcelo u posljednje vrijeme nije standardan, ali u najozbiljnijim je kombinacijama da bude u početnoj postavi na stadionu Atatürk.

image

Josip Brekalo

LISA GUGLIELMI Nurphoto Via Afp

Ispalo je da Rakitić i Sevilla brane čast Španjolaca, koji su imali sezonu ispod očekivanja, a Brozović i Brekalo pokušat će spriječiti da dva trofeja odu u Englesku. Protekle sezone imali smo dva pobjednika, Luku Modrića s Realom u Ligi prvaka te Kristijana Jakića s Eintrachtom iz Europskoj ligi. Još je i Borna Barišić s Rangersom bio u finalu. Koliko može napraviti i kakav trag ostaviti ovaj trojac u komparciji s onim? Sva tri trofeja, kad su se igrala tri UEFA-ina natjecanja, naši nikad nisu osvojili. Niti sada im kladionice ne daju velike šanse za to.

Ivan Rakitić

Rakitić ima 35 godine, ali ponovno igra jako dobro. Neke utakmice nalik su partijama iz najboljih dana. Ugovor sa Sevillom veže ga još godinu dana, no ne bi čudilo da potpiše novi. Jedan je od predvodnika ekipe koja je jako podignula formu te se s dna La Lige vinula u mirne vode, a u Europi bi čak mogla izboriti Ligu prvaka. Trofejni je nogometaš koji je već osvajao i Ligu prvaka i Europsku ligu, zna kako se to radi. Bude li sve u redu njegova pozicija u startnoj postavi u finalu Europske lige s Romom 31. svibnja u Budimpešti ne bi smjela doći u pitanje.

Marcelo Brozović

Marcelo Brozović imat će u studenom 31 godinu, iskusani je veznjak koji je cijelu međunarodnu karijeru, nakon odlaska iz Dinama, proveo u Interu te mu je finale Lige prvaka najveća klupska utakmica u životu. Dočekao je nešto što je sanjao i čemu se nadao, vidjelo se nakon prolaska Milana koliko je bio sretan. U prethodnom finalu 2020. godine u Europskoj ligi nisu bili uspješni, mogu li sada slomiti velikog favorita Manchester City? Dosta utakmica ovog proljeća nije igrao u prvoj postavi, ali moguće je da će u Istanbulu startati. Ako i ne bude tako sigurno uskače s klupe

Josip Brekalo

Tijekom zime stigao je u Fiorentinu kako bi pokušao revitalizirati karijeru, o finalu Konferencijske lige vjerojatno nije previše ni razmišljao, ali sad je ono tu. Nažalost po njega daleko je od prave forme i izdanja kakva je nekad znao pružiti. Iako pojedini njegovi vršnjaci kao Luka Ivanušec još nisu ni otišli u inzemstvo, a njemu su Viole već četvrti klub vani, karijera mu je i dalje u slijepoj ulici. Zato je izgubio i mjesto u reprezentaciji. No, trofej bi lijepo bilo upisati, neovisno o tome hoće li ponovno dobiti šansu ili će susret pratiti s klupe. Igrao je četiri u utakmice tijekom Konferencijske lige.

Linker
25. travanj 2024 10:38