Nikos Kostenoglou

 ALEXEI DANICHEV Sputnik Via Afp
TOTALNI AUTSAJDERI

Mogu li se Vatreni nadati neočekivanoj pomoći? Motiv ne skrivaju, ali njihova je statistika poražavajuća

‘Imamo još dvije utakmice da pokažemo da vrijedimo više nego što govori ljestvica‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 10. studeni 2021. 17:01

Može li Cipar ikako pomoći Hrvatskoj, ima li nade da ta reprezentacija otkine neki bod Rusima u St.Peterburgu i olakša nam posao pred Split? Kako stvari stoje u ciparskom taboru i kakve najave otamo dolaze ipak je 'Vatrenima' bolje gledati svoja posla, uzdati se u svoje sposobnosti. Naravno, nogomet je nepredvidljiv, svi ga igraju, kad se najmanje nadaš dogodi se neka senzacija, nitko ne kaže da se nešto slično ne može dogoditi i u utakmici Rusije i Cipra. Međutim, uoči tog dvoboja ništa ne ukazuje na to da bi nas Ciprani mogli razveseliti, prema Rusiji su poletjeli kao potpuni autsajderi.

- Imamo još dvije utakmice da pokažemo da vrijedimo više nego što govori ljestvica. Imamo motiv, želimo prestići Maltu, ne biti zadnji u skupini - poručili su izbornik Nikos Kostenoglou i reprezentativci prije polijetanja prema Rusiji, ali, čitajući ciparske medije, malo koga su u to uvjerili.

Naime, Kostenoglou je uoči ovog dvoboja ostao bez četvorice igrača, od kojih su neki vrlo bitni. Nema Ioannisa Pittasa, strijelca pogotka u pobjedi protiv Slovenije, izostat će i standardni veznjak Hampos Kyriakou, također, nema još jednog veznog igrača Fanosa Katelarisa, a u zadnji tren je otpao i mladi, 18-godišnji, Loizos Loizou, jedna od rijetkih pozitivnih priča ciparskih kvalifikacija. Dakle, uza sve probleme i loš niz još i to.

image

Nikos Kostenoglou s pomoćnicima

ALEXANDER VILF Sputnik Via Afp

Iako Ciprani, dakle, naglašavaju da će dati sve od sebe protiv Rusije te poslije i protiv Slovenije, ne bi li malo umili obraz, logično je pitanje koliko su uistinu motivirani i koliko ih nosi ta želja da na kraju budu bolji od Malte. Već se priča o odlasku izbornika Nikosa Kostenogloua, iako ima ugovor, pitanje je hoće li nakon kvalifikacija ostati na klupi. Cipar se polako okreće novom izdanju Lige nacija, nadajući se da bi tamo trebao započeti pozitivniji niz i povratak u neko, malo uspješnije europsko društvo.

Statistika Ciprana u ovim je kvalfikacijama uistinu poražavajuća. Dosad imaju šet bodova, pobijedili su Sloveniju (1:0), odigrali neriješeno sa Slovačkom (0:0) i Maltom (2:2), zabili su tri gola, primili ih 13. Kao što je vidljivo iz tih brojki, Ciprani su sve golove i sve pobjede upisali na svom terenu, izvan Cipra nisu nikome mogli niti zaprijetiti.

Zaključak je da Ciprani u zadnje dvije utakmice žele zatvoriti jednu lošu epizodu i okrenuti se budućnosti, odavno su se pomirili da su ove kvalifikacije za njih promašaj. Naravno, neće se predati prije prvog sučevog zvižduka u Rusiji, neće doći s bijelom zastavom, no, uistinu je malo razloga za vjeru u uspjeh, da bi mogli pomrsiti račune Rusima u njihovoj borbi za SP. U povijesti su dosad te dvije reprezentacije odigrale pet službenih utakmica, Rusija je pobijedila u njih četiri, Cipar je samo jednom, sad već davne 1997., uspio 'iščupati' remi u kvalifikacijama za Mundijal u Francuskoj. U ovim kvalifikacijama Rusi su, također lagano, slavili na Cipru, bilo je 0:2 golovima Jerokina i Zemaletdinova. Kad se sve zbroji, uistinu bi bilo veliko iznenađenje da Ciprani naprave nešto u St. Peterburgu.

Već šest godina bez zapaženije gostujuće pobjede

Rezultati ciparske reprezentacije zadnjih godina uistinu su skromni, ne mogu se Ciprani pohvaliti niti jednim značajnijim 'skalpom', nekim velikim rezultatom izvan svog otoka. U gostima je Cipar pobjeđivao tek reprezentacije sa samog europskog dna poput San Marina, Kazahstana, Andore, Gibraltara..., pamti se remi (1:1) u Sloveniji u Ligi nacija 2018. Zadnje zapaženije gostujuće pobjede Cipar je upisao u kvalifikacijama za Euro 2016., kad je 2014. svladao BiH u Zenici (1:2) te istim rezultatom 2015. i Izrael. BiH tada nije otišla na Euro, zaostala je četiri boda za Walesom, a Cipar je završio kvalifikacije na petom mjestu, ispred Andore, ali s respektabilnih 12 bodova. (tn)

Linker
18. travanj 2024 14:42