AFP PHOTO / ILMARS ZNOTINS
VELIKANI U STRAHU

Moguća iznenađenja SP-a: Čile, Japan, BiH i Egipat bi mogli biti problem favoritima

Piše: Tomislav PoljakObjavljeno: 15. listopad 2013. 13:05

Sada kada je Belgija apsolvirala kvalifikacijski ciklus za odlazak na Svjetsko prvenstvo i lakoćom osvojila prvo mjesto u skupini s Hrvatskom i Srbijom, svjetski komentatori se slažu: oni više nisu iznenađenje.

Tako se i Yahoo! pita kako reprezentacija koju čine takva imena i koja, bez obzira na nepravedni izračun Fifine ljestvice, drži šesto mjesto na svijetu može biti iznenađenj.

Zato je Yahoo! pogurnuo Belgiju u krug favorita za Mundial u Brazilu, a izdvojio četiri potencijalna iznenađenja, reprezentacije na koje bi se stvarno bilo hazardeski kladiti, ali i koje imaju potencijal napraviti velike stvari iz prikrajka. Točnije, u taj su krug gurnuli i petog autsajdera, Englesku, ali u tom je izboru bilo više ironije nego realnosti.

Čile

Fifa plasman: 16.

Koeficijent da će osvojiti Svjetsko prvenstvo: 66

Yahoo! tvrdi da bi „dark horse“ prvenstva mogao biti Čile. Njegov izbornik Jorge Sampaoli potiče atraktivan, napadački nogomet u kojem ima mnogo kombinatorike, ali i propuha u defenzivi. Ako to posloži, Sampaoli će imati mnogo asova u rukavu. Ove je godine Čile ubilježio samo jedan poraz (1-0 od Perua), a od tada je neporažen osam utakmica iako je za protivnike imao Brazil i Španjolsku s kojima je izvukao remije. Ponekad su pomalo nemarni, pa znaju i ispustiti nevjerojatne prednosti (u petak su vodili 3-0 u Kolumbiji, završilo je 3-3), ali napadačka snaga, koju donose Barcelonin Alexis Sanchez ili Arturo Vidal iz Juventusa mora biti upozorenje svima.

Japan

Fifa plasman: 42.

Koeficijent da će osvojiti Svjetsko prvenstvo: 150

Japan je još jedna reprezentacija koja neće oduševiti ljubitelje defenzivnog nogometa, ali ima igrače koji mogu napraviti probleme bilo kojoj reprezentaciji svijeta. Vidjelo se to i na Kupu konfederacija, koji su napustili bez boda, ali su na trenutke razapinjali i najjače suparnike. Najbolje se to vidjelo na utakmici protiv Italije. Shinji Kagawa i Keisuke Honda će, poput Sancheza i Vidala, svima biti trn u peti, ali Japan mora sastaviti pristojnu obranu. Posljednja tri svjetska prvenstva osigurali su prvi pa njihove kvalifikacije više ne predstavljaju pretežak posao. Na SP-u nikada nisu otišli dalje od osmine finala, vjeruju da to mogu napraviti u Brazilu. I nisu jedini.

Bosna i Hercegovina

Fifa plasman: 18.

Koeficijent da će osvojiti Svjetsko prvenstvo: 150

Portugal im je uništio snove u dva uzastopna kvalifikacijska ciklusa, ali BiH danas izgleda još zrelije. U Edinu Džeki imaju čovjeka koji je u stanju pogotkom završiti sve što talentirana napadačka družina kreira. Do posljednjeg su kola postigli 29 pogodaka što su u europskim kvalifikacijama nadmašile jedino Njemačka i Nizozemska. Yahoo! upozorava da BiH možda nema toliki broj ekstra-klasa (?), ali da u državi raste optimizam oko nogometne reprezentacije koja bi ovoga puta morala ostaviti ozbiljan trag na najvećoj sceni.

Egipat

Fifa plasman: 50.

Koeficijent da će osvojiti Svjetsko prvenstvo: 500

Nakon što je u neredima na stadionu Port Said u veljači 2012. poginul0 79 ljudi, afrički je nogomet potresen do korijena. Pod pritiskom političke nestabilnosti i nasilja u sjevernoj Africi, ostatak sezone 2012./2013. otkazan je i egipatskim je reprezentativcima prijetilo nekoliko mjeseci bez natjecateljskog nogometa. Izbornik Bob Bradley iskoristio je to vrijeme da oko reprezentacije stvori gotovo klupsko okružje i drži svoje nogometaše dugo na okupu. Oni su odgovorili prošetavši se afričkim kvalifikacijama i postali jedina reprezentacija sa Crnog kontinenta koja je imala stopostotni učinak.Za razliku od sigurnosno-političke situacije u državi ili baš njoj u inat, reprezentacija djeluje harmonično. Prva violina i najveća napast je Mohamed Salah, nogometaš sve boljeg Basela. Za plasman u Brazil moraju izbaciti Ganu, ali Yahoo! ih, bez obzira na težak zadatak, proziva najboljom afričkom nadom u Brazilu.

Linker
22. rujan 2024 05:28