TRADICIJA SPECIAL ONE-A

Mourinho briljira u drugim sezonama: U Londonu se nadaju Portugalčevoj čaroliji

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 25. kolovoz 2014. 12:18

Na klupama Porta, Chelseaja, Intera i madridskog Reala , Jose Mourinho osvojio je ukupno 20 trofeja. Prvi je trener u povijesti nogometa koji je uzeo sve moguće naslove u četiri europske lige, u dva navrata osvajao je i Ligu prvaka, jedini je kao trener osam puta sudjelovao u polufinalu LP. Njegovi protivnici često ga optužuju zbog ‘destruktivnog nogometa’, ali rezultati su ti po kojima je ocjenjuje uspješnost trenera. A 51-godišnjeg Mourinha njegovi rezultati svrstavaju među najbolje trenere u nogometu danas, to su činjenice od kojih se ne može pobjeći.

Pogled u povijest otkriva jednu zanimljivost vezanu uz portugalskog stručnjaka, Naime, njegova druga sezona u klubovima koje je vodio u pravilu je bila vrlo uspješna. S Portom i Interom u drugoj je sezoni osvajao europski naslov, dok je s Realom napokon srušio višegodišnju dominaciju Barcelone u prvenstvu.

- S njim učite svakoga dana. Njegove druge sezone su bolje od prvih, jer se igrači međusobno puno bolje upoznaju. Također, i menadžer puno bolje upozna svoje igrače - objasnio je Ricardo Carvahlo, omiljeni Mourinhov stoper koji ga je pratio u Portu, Chelseaju i Realu.

Mourinho se prošle godine iz Madrida vratio u London, a njegova prva sezona nakon povratka u Chelsea završila je bez trofeja, dok je u Premier ligi osvojio treće mjesto.

- Sljedeća sezona će biti bolja. Sve će nam ići od ruke. Mogu zamisliti, odnosno vjerujem, da ćemo od prvog dana nove sezone imati jaku momčad - najavio je Portugalac.

Ciljano je doveo pojačanja koja je trebao. Iz Atletico Madrida, koji je oduševio prošle sezone, stigla su čak trojica; Courtois, Filipe Luis i Diego Costa. Pridružio im se i Fabregas, a vratio se i Drogba. Uz one koji su ostali, društvo sa Stamford Bridgea djeluje doista moćno. Bluesi su u novu premierligašku sezonu krenuli s dvije pobjede, nad Burnleyjem i Leicesterom. Chelsea čeka naslov četiri godine, Mourinho je pak ‘na suhom’ dvije godine. Vrijeme je...

PORTO (2002- 04.)

Priča o toj famoznoj ‘drugoj sezoni’ na neki način je počela još u Portu, kojeg je Mourinho preuzeo na polovici sezone, u siječnju 2002. godine. Odveo je momčad s petog na treće mjesto i obećao naslov prvaka sljedeće godine. Doista, u novoj sezoni uzeo je titulu s rekordnim brojem bodova, a osvojio je i portugalski Kup te Kup UEFA. Međutim, druga sezona u kojoj je Mourinho od početka vodio Porto bila je još uspješnija. Nakon što je od vodstva kluba dobio jamstvo da će mu momčad ostati na okupu, u uvodu je osvojio portugalski, a izgubio europski Superkup, dok je naslov prvaka osigurao pet kola prije kraja prvenstva. U finalu Kupa izgubio je od Benfice, ali je dva tjedna kasnije s Portom osvojio Ligu prvaka nakon što je u finalu svladao Monaco. Jedini poraz doživio je u skupini protiv Reala, a na putu do trofeja rušio je Manchester United, Lyon i Deportivo.

CHELSEA (2004-07.)

Nakon uspona na krov Europe, portugalski je stručnjak prihvatio bogatu ponudu ruskog milijardera Romana Abramoviča i postao menadžerom Chelseaja. Sa sobom je doveo većinu pomoćnika te dvojicu igrača, Carvahla i Ferreiru, a osim njih kupio je i Tiaga, Drogbu, Essiena i Kežmana.

- Molim vas, nemojte me zvati arogantnim, ali ja sam europski prvak i mislim da sam poseban - čuvena je rečenica koju je izrekao prilikom predstavljanja, nakon čega je u engleskim medijima prozvan ‘The Special One’.

U prvoj sezoni osvojio je Liga kup i prvi Chelseajev naslov prvaka nakon 50 godina, no druga sezona bila je izuzetak, uzeo je ‘samo’ Superkup i obranio naslov. Mourinho je to objasnio ovako:

- U našoj drugoj sezoni uništavali smo protivnike od samog početka.

INTER (2008-10.)

S Interom je krenuo osvajanjem Superkupa Italije te naslova prvaka, ali je iz LP ispao već u osmini finala. U drugoj sezoni doveo je Milita, Mottu i Sneijdera, dok je s Barcelonom mijenjao Ibrahimovića za Eto’oa i pozamašnu odštetu. Mourinho se u Italiji svađao sa sucima, novinarima i trenerima, no to mu nije smetalo na putu do trostruke krune. Bio je to njegov drugi, a Interov prvi ‘treble’. Prvo je osvojio Kup u finalu s Romom, potom je potvrdio obranu naslova talijanskog prvaka, da bi u finalu Lige prvaka pobijedio Bayern i svog bivšeg šefa Louisa van Gaala. Kako je u polufinalu eliminirao Barcelonu, mnogi smatraju da mu je baš to otvorilo put prema trenerskoj poziciji u Madridu.

REAL MADRID (2010-13.)

Prva sezona na čelu Kraljevskoga kluba Mourinhu je donijela trofej u Kupu Španjolske, nakon pobjede nad Barcelonom u finalu. Bio je to prvi Realov Kup nakon 18-godišnje suše te prvi trofej uopće nakon osvajanja španjolskog naslova 2008. godine. Barca se osvetila u polufinalu Lige prvaka, ali u svojoj drugoj sezoni na klupi Reala Mourinho je to vratio s kamatama.

Osvojio je naslov prvaka te ostvario i prvu Realovu ligašku pobjedu protiv Barcelone nakon duge četiri godine, koliko se čekalo i na osvajanje Primere. U toj sezoni oborili su realovci mnoge rekorde, ali su opet zapeli u polufinalu Lige prvaka, ovaj put nakon jedanaesteraca je dalje prošao Bayern. U trećoj sezoni uspjeha nije bilo, narušeni su i mnogi odnosi unutar madridskog kluba te je rastanak s Bernabeuom bio logičan potez, a Jose Mourinho je uoči povratka u Chelsea kazao kako ide “tamo gdje ga vole”.

Linker
19. rujan 2024 07:58