HLADNI RAT U LONDONU

MOURINHO vs. V. BOAS Bili su najbolji prijatelji, a danas si ne čestitaju ni rođendane

Naša relacija više ne postoji, odnos je narušen do te mjere da se ne da popraviti. Nije to stvar zbog koje ne bih mogao spavati - priznat će Andre Villas-Boas
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 27. rujan 2013. 20:00

Anakin protiv Obi-wana, Megadeth protiv Metallice ili ipak Mini-me protiv Dr. Evila... Danima uoči derbija Tottenhama i Chelseaja navijači se zabavljaju dok na internetskim forumima traže paralelu koja će najplastičnije približiti odnos dvojice portugalskih menadžera. Jose Mourinho i Andre Villas-Boas su, naime, nekada bili nerazdvojni kao sijamski blizanci, ali već neko vrijeme ne razmjenjuju ni stručne skripte, ni informacije o igračima, niti SMS čestitke.

Obojici mentor Sir Bobby

- Naša relacija više ne postoji, odnos je narušen do te mjere da se ne da popraviti. Nije to stvar zbog koje ne bih mogao spavati. Danas više nemam niti Joseov telefonski broj - priznat će Andre Villas-Boas.

Priča o Mourinhu i AVB-u jest priča o majstoru i šegrtu, ali i nešto više od toga s obzirom da su obojica oblikovana u kalupu istog mentora, Sir Bobbyja Robsona. Mourinho se u visoki nogometni svijet otisnuo kao prevoditelj, kojeg je legendarni engleski menadžer povukao za sobom kao dio prtljage kada je iz Porta selio u Barcelonu. Villas-Boasov početak je pak predložak za epizodu “Smogovaca”; nadobudni tinejdžer zatrpava kaslić slavnog susjeda pismima u kojima protestira zašto ne igra ovaj ili onaj Portov igrač. U prosvjednim notama tako dobro polemizira i vješto argumentira da ga Robson odlučuje unovačiti u stožer i poslati na trenersko školovanje.

I Brendan Rodgers u ekipi

Desetak godina kasnije AVB će raditi za Mourinha. Prvo u Chelseaju (zajedno s Brendanom Rodgersom, Liverpoolovim menadžerom), nakon toga u Interu. Držao je sektor skautiranja suparničkih momčadi i igrača i, kažu, radio od toga cijele elaborate. U jednom se trenutku umorio, zasitio i prelomio - gradit će vlastitu karijeru. Zamolio je Mourinha za blagoslov, vjerojatno i za preporuku, ali neočekivano je naletjeo na zid.

- Moja su vrata uvijek bila otvorena svim suradnicima. Rasprave su bile demokratske, svi su imali pravo na svoj pogled. Ništa nisam skrivao pod jastukom. Drago mi je kada vidim da nekadašnji članovi mojeg stožera dobivaju ponude velikih i atraktivnih klubova - objašnjavat će kasnije ‘Special One’ kako su suradnici redovito profitirali od njegove karizme.

Ako su iz tog odnosa svi izvlačili dividende, zašto se onda dogodio lom? Jedno objašnjenje kaže da je Mourinho postao ljubomoran na AVB-a kada je ovaj svoj prvi ozbiljan posao okrunio trostrukom krunom u Portu. S navršene 33 godine i ključevima Abramovicheva Chelseaja u rukama on je tog ljeta 2011. godine figurirao kao Leonardo Di Caprio trenerskog kozmosa. Kada se još na nastupnoj press-konferenciji na Stamford Bridgeu predstavio kao “group one”, član momčadi i kotačić u mehanizmu, Jose Mourinho morao je osjećati iskrenu provalu gađenja...

Subota, WH Lane, 13.45

Drugo objašnjenje kaže da Mourinha nije toliko svrbio AVB-ov uspjeh i brzi put do slave, koliko su ga zaboljele ocjene dojučerašnjeg šegrta o trenerskim uzorima. Ispalo je da Villas-Boas ima neke sasvim drukčije poglede na nogometni svijet.

- Ako ste diktator, u startu sputavate igrače i oni neće biti sposobni do kraja pokazati svoj potencijal. Morate ih osloboditi okova i dopustiti im da tijekom utakmice sami donose odluke. Kada sam napustio Inter inspiraciju sam pronalazio u Guardiolinoj metodologiji, u spektakularnom nogometu koji je igrala njegova Barcelona. Mislim da Guardiola najbolje brani spektakl ove igre - rekao je AVB.

Nagnuće prema sofisticiranom nogometu i plemenitim igračima Villas-Boasu nije donijelo sreću u Chelseaju. U Tottenhamu je dobio priliku za popravni i uvjerljivije je ušao u sezonu nego Mourinho u Chelseaju. U subotu (White Hart Lane, 13.45) prvi put u izravnoj konfrontaciji s Mourinhom može pokazati da je priči o majstoru i šegrtu istekao rok trajanja...

Linker
27. lipanj 2024 21:59