MAURICE VAN STEEN Afp
NOVE IDEJE

Možda je propala Superliga, ali Europa bi bez obzira na sve mogla dobiti dvije potpuno nove lige

Čak i prije Superlige zakotrjlale su se ove priča od kojih je jedna na korak do realizacije
Piše: SNObjavljeno: 22. travanj 2021. 08:49

Ideja o 'velikoj' Superligi Florentina Pereza, Andree Agnellija i preostalog društva trajala je tek dva dana. Prvo je Chelesea odlučio istupiti iz natjecanja da bi u konačnici i preostali engleski klubovi slijedili njihov primjer.

Kada se sve zbroji može se reći da je presudio glas navijača koji su oštro osudili ovakav format natjecanja, ali bez obzira na sve Euoropa bi uskoro mogla dobiti dvije nove lige, a riječ je o o BeNeLeague i Alpskoj ligi.

BeNeLeague je natjecanje u kojem bi se nalazili klubovi iz Nizozemske i Belgije koje su već dale suglasnot. Prvenstvo bi počelo 2022/2023., a sudionike bi odredila sezona 2021/2022.. Devet prvoplasiranih ekipa iz belgijske i nizozmeske lige, igralo bi 2022/2023 BeNeLeague.

Ligu bi tako sačinjavalo 18 klubova, dok bi Ligu prvaka izborile dvije prvoplasirane ekipe. Dvije momčadi bi napustile BeNeLeague, a prvaci belgijske i nizozemske lige bi izborili učešće u BeNeLeague. Kada je Alpska liga u pitanju tu bi igrali klubovi iz Austrije i Švicarske. Ipak, dok se o BeNeLeague već zna i čitavi format natjecanja i njeziv eventualni početak, Alpska liga je još u domeni nagađanja.

Također valja istaknuti kako je Uefa dala podršku, ali ne konkretnu za osnivanje ove dvije lige. Već godinama se govori o Regionalnoj ligi kada se Uefa jasno protivila takvom projektu o kojem je nedavno govorio i Perez.

- UEFA mora razumjeti da se nogomet promijenio. Čujem da Skandinvaci žele napraviti svoju ligu, Balkanci isto, zemlje Beneluxa... Žele promjenu jer bismo umrli u ovoj situaciji.

I skandinavci su također govorili o osnivanju svoje 'regionalne' lige, ali ostaje za vidjeti kako će stvar izgledati u budućnosti. Iako bi nogomet ovakvim natjecanjima dobio više na atraktivnosti, s druge strane nacionalna prvenstva bi izgubila svoju draž i gledanost. Pitanje je koja će konačna riječ UEFA-e biti u cijeloj priči.

Linker
14. travanj 2024 10:37