SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
DESETKA MODRIH ODLAZI

Može li Lovro Majer Dinamo napustiti kao pobjednik? Badelj, Pjaca i Rog su otišli nakon velikih trijumfa

Nemali je broj situacija iz prošlosti kada su igrači, iako glavama negdje drugdje, odigrali sjajno.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 21. kolovoz 2021. 07:50

Lovro Majer odlazi, ako je dvojbi i bilo, otklonio ih je Damir Krznar. Francuski Rennes bit će njegov novi klub, transfer će biti oko 15 milijuna eura, uključujući bonuse, osnovica transfera je 12 milijuna eura. Dosegne li tih 15 milijuna eura, Majer će se uvrstiti na listu najvećih Dinamovih transfera, iza Olma, Pjace, Modrića i Gvardiola, u rangu s Rogom, Benkovićem. Neće Majer ipak nadmašiti neke svoje slavne prethodnike, neće srušiti, recimo, Olma, neće dostići tu čarobnu granicu od 20 milijuna eura, ali 15 milijuna u današnje vrijeme klimavog i kriznog tržišta nedvojbeno je visok iznos odštete.

No, pred Majerom je još jedan zadatak, pomoći Dinamu da u uzvratu nadoknadi 0:3 protiv Šerifa i plasira se ipak u Ligu prvaka. Postoje sumnje, rasprave, treba li Krznar uopće nakon tako teškog poraza u Tiraspolu stavljati Majera u prvih 11, treba li, generalno, igrača koji je već glavom otišao iz Dinama i zna da je ovdje još samo nekoliko dana, koristiti u tako važnoj utakmici? Može li igrač koji je duhom i tijelom već u novom klubu dati svoj maksimum, biti prevaga i bi li Dinamov trener možda više dobio kad bi momčad za uzvrat spremao bez Majera?

Kako sad stvari stoje, Krznar najozbiljnije računa s Majerom za tu utakmicu, a da takvo što možda i nije krivo, pokazuju neki primjeri iz prošlosti. Sjećamo se, recimo, Marka Pjace. I on je već bio glavom u Juventusu u srpnju 2016., čak je bio upitan za utakmicu s Vardarom u Maksimiru, u uzvratu drugog pretkola Lige prvaka, pričalo se tada da je Pjaca sam tražio da ne igra tu utakmicu. Međutim, istrčao je i briljirao. Zabio je dva gola s bijele točke, bio igrač utakmice i najzaslužniji što su Modri, jedva, rezultatom 3:2 u utakmici u kojoj su dvaput gubili, dohvatili treće pretkolo. Pjaca je iz Dinama otišao kao pobjednik, nakon velikog trijumfa, a slično je mjesec dana kasnije napravio i Marko Rog. Prvo je briljantno odigrao derbi s Hajdukom u Splitu, zabio dva gola u Dinamovoj 0:4 pobjedi, a za kraj je upisao i dobrih 120 minuta u Salzburgu gdje je Dinamo nakon produžetaka izborio Ligu prvaka. Idući dan Rog je otišao u Napulj na liječničke preglede i potpis ugovora s Napolijem. U istoj toj utakmici, sjajnim obranama u teškim trenucima dok je Red Bull prijetio drugim pogotkom, oprostio se od Dinama i portugalski vratar Eduardo, koji je otišao u Chelsea.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Još ranije, sad već daleke 2012., od Dinama se na sličan način oprostio i Milan Badelj. Znalo se da odlazi u HSV nakon završetka europskih pretkola i Badelj je silno želio otići s pobjedom i plasmanom u Ligu prvaka. Dinamo je igrao s Mariborom i u toj prvoj utakmici u Maksimiru, Badelj je zabio autogol za 1:1. A onda uspio zabiti i pogodak za pobjedu, koju je u uzvratu Dinamo i potvrdio golom Tonela. Odigrao je u Mariboru Badelj dobru partiju, od 36. minute igrao je sa žutim kartonom, ali izdržao je i iz Maksimira otišao sretan i, kako je tada rekao, s olakšanjem, jer Dinamo je ušao u Ligu prvaka, taj njegov autogol nije bio koban.

Sad je na redu za odlazak Majer. Ide, također, nakon važne, prevažne europske utakmice, a može li i on na kraju otići kao pobjednik? S plasmanom u Ligu prvaka. U prethodne tri sezone u Maksimiru, zapravo, nije uspio odigrati puno velikih europskih partija po kojima ćemo ga pamtiti. Kod Bjelice se prve sezone ozlijedio pa nije odigrao niti jednu minutu u Europi, u drugoj sezoni bio je u drugom planu, samo je četiri puta ušao s klupe, a u Ligi prvaka odigrao je tek devet minuta protiv Manchester Cityja u Maksimiru. Prošle sezone ipak uzlet, bio je starter u svih 15 utakmica (ali u samo tri je igrao od prve do zadnje minute), najbolji protiv WAC-a i Feyenoorda gdje je bio i strijelac. Starter je bio i u svih sedam ovosezonskih utakmica, zabio je Valuru i Omoniji, na početku europske sezone bio i ponajbolji Dinamov igrač kad se sve zbroji. Zakazao je u Tiraspolu, kao i većina suigrača, no ima Majer priliku na svom oproštaju udariti pečat na svoje partije u Dinamu, otići iz Maksimira na najbolji način.

Odigrati najbolju utakmicu u Dinamu protiv Šerifa u uzvratu, to bi bio vrhunski oproštaj modre “desetke”. Tako su odlazili i mnogi prije njega.

Linker
24. svibanj 2024 17:07