AFP
PRED ISKUŠENJEM

Može li Mohamed Salah odoljeti zovu milijuna? Liverpool ga ne želi pustiti, ali njegova će ipak biti zadnja

Mediji tvrde da je na adresu ofenzivca stigla golema ponuda Al-Ittihada
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 26. kolovoz 2023. 18:37

Sjajni napadač Liverpoola Mohamed Salah ima mogućnost postati najplaćeniji nogometaš u povijesti na godišnjoj razini, a dani koji su pred nama pokazat će hoće li 31-godišnji Egipćanin iskoristiti tu opciju, budući da je riječ o svoti na koju nitko ne može ostati imun.
Naime, prema medijskim izvješćima, saudijski klub Al-Ittihad ponudio je Salahu nestvarnih više od 200 milijuna eura godišnje, čime bi u konačnici Salah zarađivao više od Cristina Ronalda. Engleski mediji apostrofiraju činjenicu da Liverpool nema namjeru pustiti svog najboljeg igrača u Saudijsku Arabiju bez obzira na to što se spominje odšteta od oko 170 milijuna eura koju su Saudijci spremni platiti klubu s Anfield Roada, ali tek treba vidjeti što će se događati do 1. rujna i kraja ljetnog prijelaznog roka u Engleskoj. Inače, Salah ima ugovor s Liverpoolom do 2025. godine.

Velika ofenziva

Klubovi iz Saudijske Arabije u velikoj su ofenzivi ovog ljeta, sve je više poznatih igračkih imena koja karijeru nastavljaju na Bliskom istoku, te očito nema tog novca koji nisu spremni izdvojiti za dovođenje najvećih zvijezda. Tako je došao red i na Salaha... Egipatski ofenzivac prošlog je ljeta potpisao novi trogodišnji ugovor s Redsima nakon kojeg je postao najplaćeniji igrač u povijesti Liverpoola (plaća mu je oko 20 milijuna eura godišnje), ali s obzirom na novi nogometni poredak koji su Saudijci nametnuli svojom enormnom financijskom moći, jedno je biti najplaćeniji igrač u povijesti kluba pa makar se on zvao i Liverpool, a nešto sasvim drugo je za godinu dana zaraditi nestvarnih 200 milijuna eura, dakle, deset puta više nego što mu je trenutačna plaća.

Nekadašnji kapetan Redsa Jamie Carragher nekoliko je puta već zavapio da treba spriječiti Saudijce u njihovoj nakani kupovanja najvrjednijih igračkih nogometnih eksponata engleske Premier lige, no Carragher o tome može samo sanjati, jer realno, klubovi iz Saudijske Arabije na to imaju potpuno pravo. Uostalom, i engleskoj Premier ligi trebalo je dosta godina da postane financijski najjača liga u nogometnom svijetu, a kada su gotovo svi najbolji igrači počeli stizati na Otok Carragher i njemu slični tada nisu prigovarali ili se brinuli o interesima ostalih liga.

Mogao je, primjerice, i Harry Kane da je baš htio već biti na saudijskoj adresi, ali je izabrao Bayern, koji je Tottenhamu morao platiti odštetu od 100 milijuna eura, što je samo još jedan dokaz da svatko odlučuje za sebe, je li mu važnija sportska ambicija ili zarada.

Inače, nije prvi put da se Mohamed Salah spominje u kontekstu odlaska iz Liverpoola, u koji je stigao iz Rome 2017. godine uz odštetu od 42 milijuna eura. Ne tako davno Salah je javno izrekao želju da se jednog dana okuša u Barceloni ili madridskom Realu, ali je Liverpool u konačnici ipak uspio zadržati igrača koji je bez ikakve sumnje možda i najbolja kupovina Redsa u povijesti u kontekstu uloženog i dobivenog. Nešto više od 40 milijuna eura koliko je plaćen Rimljanima je zaista sitnica s obzirom na vrijednost Egipćanina i svih njegovih golova postignutih u dresu kluba s Anfield Roada.

Salah je s Liverpoolom osvojio sve što se može osvojiti (Premier liga, Liga prvaka, FA kup, Klupsko SP...), a u 307 utakmica u svim natjecanjima za Redse Egipćanin je suparničke mreže pogađao čak 187 puta i u potpunosti je zaslužio biti najplaćeniji igrač u povijesti kluba. Ipak, s obzirom na svotu koja je u igri sigurno nije niti Salahu svejedno. Uz 31 godinu u životnom kalendaru ovo je idealan trenutak za čudesan transfer u kontekstu financijskih uvjeta, a s obzirom na to da medalja ima uvijek dvije strane, mediji bliski Liverpoolu apostrofiraju da će dani do završetka ljetnog prijelaznog roka pokazati koliko je Liverpool zaista jak kao klub i je li u stanju zadržati svog najboljeg igrača. Jer ako Salah zaista želi otići u Saudijsku Arabiju, teško da će Liverpool moći puno toga učiniti po tom pitanju, jer od nezadovoljnog igrača vjerojatno neće imati previše koristi.

Salahov agent istaknuo je da njegov klijent ne bi potpisivao novi ugovor da je želio napustiti klub, dok se Dejan Lovren, inače veliki Salahov prijatelj iz zajedničkih dana u dresu Liverpoola, na društvenim mrežama oglasio porukom “Prestanite lagati”, aludirajući da odlazak Salaha iz Liverpoola nema veze s istinom.

Ključni dani

No, pred Salahom, ali i Liverpoolom, su najvažniji dani od kada je egipatski majstor obukao dres engleskog velikana prije šest godina. Realno, Liverpool će jako teško vratiti naslov prvaka na Anfield Road i sa Salahom u momčad, a bez Salaha spomenuti bi izgledi bili gotovo teoretski. S druge strane je, pak, 200 milijuna razloga za drukčiji scenarij, koji Liverpoolu nikako ne ide u prilog...

U klub ponuda nije stigla, a da stigne odgovor bi bio - ne

Liverpool nije dobio nikakve ponude za Mohameda Salaha, a da jest, odgovor bi bio ne - izjavio je u petak menadžer Redsa Jürgen Klopp upitan o navodnom interesu saudijskog kluba Al-Ittihada za egipatskog napadača.

- Teško je komentirati medijske priče, s naše točke gledišta nema se što reći. Mohamed Salah je igrač Liverpoola, on jest, bio je i bit će nam bitan. Da postoji nešto, odgovor bi bio ‘ne’ - rekao je Klopp na konferenciji za novinare.

Za Nijemca, Salah je 100 posto predan Redsima i nema se što dalje raspravljati.

- Moja filozofija je razmišljati o problemu kada ga imam. Trenutačno ga nema.

Egipatski nogometaš je prošlog ljeta produžio ugovor s Liverpoolom do lipnja 2025. Saudijski klub Al-Ittihad je navodno pripremio nevjerojatnu ponudu za 31-godišnjeg Salaha, bivšeg napadača Rome, nakon što je već doveo Karima Benzemu, N’Gola Kantea i Fabinha. (h)

Linker
27. srpanj 2024 02:47