ZELJKO PUHOVSKI Cropix
ODLAZAK LEGENDE

Na Mirogoju pokopan Ćiro Blažević. Emotivni Dalić: ‘Bio si više od trenera, gospodin, šarmer, motivator‘

‘Dragi Ćiro, ostavio si puno toga. Bio si genijalac, imao si stila. Nisi bio kopija, bio si original‘
Piše: SNObjavljeno: 15. veljača 2023. 15:03

Legendarni nogometni trener i hrvatski izbornik Miroslav Ćiro Blažević u srijedu je pokopan u Aleji velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje su njegovom posljednjem ispraćaju nazočile mnoge poznate osobe iz hrvatskog javnog života, kao i brojni hrvatski građani.

Uz izloženi Blaževićev lijes izmjenjivale su se počasne straže u kojima su bili njegovi bivši igrači, predstavnici Dinamove šampionske generacije iz 1982. te "vatreni" koji s kojima je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj. Bili su tu i njegovi kolege treneri, petorica izbornika hrvatske nogometne reprezentacije, Slaven Bilić, Igor Štimac, Niko Kovač, Ante Čačić i Zlatko Dalić, dužnosnici Hrvatskog nogometnog saveza, kao i poznate osobe iz drugih sfera javnog života s kojima se Ćiro često družio.

Uz Blaževićev odar bili su izloženi njegovi najveći trofeji, osobne nagrade i priznanja, a tamo su bili i dječaci odjeveni u dresove svih klubova i reprezentacija koje je Ćiro vodio u bogatoj trenerskoj karijeri.

Blaževića su na posljednji počinak ispratili i predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Ispraćaj je počeo pjesmom "Otišao je s mirisom jutra", nakon čega se Zlatko Dalić posljednji put oprostio od "trenera svih trenera".

"Odlaziš na neko drugo, bolje mjesto igrati drugo poluvrijeme. Ovo prvo, zemaljsko, nažalost, završilo je. Ponosni smo Ćiro što smo bili dio tvog vremena, jer si bio dio svih nas. Da si ovdje, sve bi nas pogledao, nasmijao se, opsovao kako ti znaš i rekao: Sine koliko je raje došlo zbog svog Ćire. Šefe, došli smo svi, tvoja obitelj, tvoji prijatelji, tvoji sinovi iz 1982., tvoji sinovi iz 1998.. Svi smo ovdje da ti se poklonimo i kažemo zadnji put hvala. Ne bi ti dao da mi danas plačemo", kazao je Dalić.

"Falit ćeš nam, Ćiro. Falit ćeš svojoj obitelji pogotovo. Supruzi, sestri, djeci, unucima. Falit ćeš i onima koji su te poznavali i onima koji nisu. Ušao si u naše živote, obitelji, domove. Ti si naš, Ćiro. Falit ćeš meni, Ćiro. Falit će mi tvoja podrška, savjet, zaštita. Tvoje riječi koje sam tako pažljivo slušao i upijao. Falit će mi trener svih trenera. Ali Ćiro, ti si bio puno više od trenera. Ti si bio jedan, jedini i neponovljivi Ćiro. Džentlmen, veliki čovjek. Gospodin, šarmer, motivator. Svima nama inspiracija. Volio si Bosnu i Hercegovinu, ali od svega najviše svoju Hrvatsku. Bio si veliki domoljub", poručio je Dalić.

Nakon njegovog govora i molitve okupljeni su se uputili prema mjestu u Aleji velikana, gdje je Miroslav Ćiro Blažević ukopan.

Blažević je preminuo 8. veljače u 88. godini nakon duge borbe s teškom bolešću. U dugogodišnjoj trenerskoj karijeri vodio 19 klubova u Švicarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Kini i Iranu, a trenirao je i pet reprezentacija - Švicarsku, Hrvatsku, Iran, BiH i kinesku U-23 vrstu.

Dva velika rezultata obilježila su mu karijeru - Dinamov naslov prvaka bivše države 1982. godine, te bronca hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj.

image
DAMJAN TADIC Cropix
image
DAMJAN TADIC Cropix
image

Na fotografiji: Niko Kovač

DAMJAN TADIC Cropix
image

Na fotografiji: Enis Bešlagić i Tofko Dedić Toti

DAMJAN TADIC Cropix
image

Na fotografiji: Biserka Petrović i Tofko Dedić Toti

ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image

Na fotografiji: Marinko Kresić i Ljubo Cesić Rojs

ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image

Na fotografiji: Luka Bebić

ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image

Na fotografiji: Miro Bulj

ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image

Na fotografiji: Branko Ivanković i Enis Beslagić

RONALD GORSIC Cropix
image

Na fotografiji: Dubravko Šimenc i Adrian Kozniku

RONALD GORSIC Cropix
image

Na fotografiji: Biserka Petrović

ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image

Na fotografiji: Josip Bepo Bajlo

RONALD GORSIC Cropix
image

Na fotografiji: Mladen Kruljac

RONALD GORSIC Cropix
image
RONALD GORSIC Cropix


Prijenos uživo:

>>>15:00:

Nakon molitve prisutni se opraštaju od Ćire uz stihove francuske šansone ‘La mer‘.

Oproštaj obitelji:

Izbornik Dalić i dio generacije 98‘:

>>> 14:41

>>>14.30: - Uspješan i na privatnoj i na poslovnoj razini. Ćiro je nadmašio sredinu u kojoj je živio. Ništa loše ne bih mogao reći za njega kao čovjeka i kao trenera. Pamtim njegovu karizmu. Mogao vas je poslati u jedno mjesto, dobro znate koje, ali nikada mu ne biste mogli zamjeriti - govorio je Zvonimir iz Zagreba.

Jozo, Zagreb:

- Bio je pravi čovjek za sve ljude. Svima je pomagao i hvala mu na tome, Bog ga blagoslovio. Svaka mu čast i pokoj mu u duši.

image

Sprovod Ćiro

ANDRO POLIć

Antun, Zagreb:

- Mislim da je bio dobar čovjek jer svima je davao što su željeli, bio to novac ili autobusna karta. Bio je vesele duše. Zna da smo svi zadovoljni s njim i njegovim radom. Sretao sam ga često „u prolazu“, na koncertima. Volio je ljude i volio je život.

Tihana, Velika Gorica:

- Nije mu bilo ravnog. Rijetko koja osoba je donosila toliko veselja hrvatskom narodu, u razdoblju kada nam je to posebno značilo. Mislim da mu je sada lakše, dugo je bio bolestan, napokon se može odmoriti.

>>>14.00: Počeo je sprovod Miroslava Ćire Blaževića, a sami obred krenuo je pjesmom ‘Otišao je mirisom jutra‘, a potom se okupljenima obratio izbornik Vatrenih Zlatko Dalić.

- Dragi moj Ćiro, uvijek sam ti govorio vi, ali danas ću prijeći na ti da ti budem bliže. Okupili smo se ovdje da te ispratimo. Odlaziš na neko drugo, bolje mjesto igrati drugo poluvrijeme. Ponosni smo što smo bili dio tvog vremena, jer si bio dio svih nas. Da si sada ovdje, nasmijao bi se, pogledao nas i opsovao onako kako znaš - rekao je u uvodu Dalić, pa nastavio:

- Gore na nebu čekaju te anđeli. Oni su veseli, dolazi im trener svih trenera. Oni su te zvali da preuzmeš njihovu reprezentaciju. Skoro će kraj utakmice, a gube 2-1, a samo ti možeš okrenuti tu utakmicu.

image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Falit ćeš nam, Ćiro. Falit ćeš svojoj obitelji pogotovo. Falit ćeš meni, Ćiro. Falit će mi tvoja podrška, savjet, zaštita. Tvoje riječi koje sam tako pažljivo slušao i upijao. Falit će mi trener svih trenera. Ali Ćiro, ti si bio puno više od trenera. Ti si bio jedan, jedini i neponovljivi Ćiro. Džentlmen, veliki čovjek. Gospodin, šarmer, motivator.

Dragi Ćiro, ostavio si puno toga. Bio si nogometni genijalac, imao si stila. Nisi bio kopija, bio si original i tebe nitko ne može zamijeniti. Bio si veliki domoljub. I zato Ćiro, laka ti hrvatska zemlja, na dolasku u raj primili te anđeli i uveli u život vječni. Dragi Ćiro, neka ti je vječna slava.

>>> 13.23: Na Mirogoju je nekoliko riječi o Ćiri rekao i bivši izbornik i nogometaš Vatrenih Slaven Bilić.

- Šef, igrač, ne mogu reći otac, ali mogu reći da sam mu na neki način sin. On je uz obitelj ostavio najveći trag ne samo na mene nego sve nas. To smo pirčali tada, ali puno više sada, kada smo ostarili, kad vidiš što je sve pričao dođe ti žao što nisi još više vremena proveo s njim. Ćiru su svi zvali kada je trebalo bilo što.

image

Na fotografiji: Zlatko Dalić i Joško Jeličić

RONALD GORSIC Cropix
image

Na fotografiji: Marko Mlinarić

RONALD GORSIC Cropix
image

Na fotografiji: Aljoša Asanović

ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image

Na fotografiji: Luksa Jakobušić, Božidar Miodragović

ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix
image
ZELJKO PUHOVSKI Cropix

>>> 13.00: Dubravko Šimenc je prisustvovao komemoraciji za Ćiru u dvorani Lisinski, a potom se zaputio prema Mirogoju na posljednji oproštaj od legendarnog trenera.

>>> 12.30: Mislim da takvoga više nećemo imati. Bio je čovjek od naroda, volio je sirotinju. Ja znam što znači sirotinja, zato sam volio njega. Došao sam iz Siska, inače navijam za Hajduk, ali to nema nikakve veze. Ćiri skidam kapu, a pamtit ću ga po onoj njegovoj iz Francuske - rekao nam je Zdenko (71) iz Siska.

Linker
19. travanj 2024 04:59