Arsene Wenger

 GORAN MEHKEK/CROPIX
PROMJENE SVE BLIŽE

Na pomolu totalna revolucija: Na snagu stupa ‘Wengerov zakon‘, Fifa posebno inzistira na promjeni zaleđa?

Ključni sastanak zakazan je za siječanj, a već od iduće sezone mogli bismo gledati drukčiji nogomet
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 18. studeni 2023. 19:28

Nogometna revolucija nije počela danas ili jučer, raznorazna pravila već se duže vrijeme testiraju diljem Europe, a od sezone 2024./2025. mogla bi i stupiti na snagu, piše uvaženi španjolski list Marca.

U konačnici, posljednja riječ pripast će Međunarodnom odboru nogometnih saveza (IFAB), zaduženom za odobravanje promjena pravila nogometne igre. Odbor se sastoji od osam članova, spomenimo da polovica dolazi s područja Ujedinjenog Kraljevstva, pa gospoda s Otoka imaju poprilično snažan utjecaj, no za izglasavanje novih pravila potrebna je većina.

Sljedeći sastanak IFAB-a zakazan je za siječanj iduće godine, a spomenuti medij piše da bi se već tada mogla usvojiti nova pravila koja bi se počela primjenjivati od početka nove sezone. Prva promjena odnosi se na zaleđe, takozvani "Wengerov zakon". Sve se snažnije razmatra ideja da napadač smije biti ispred braniča, dovoljno je samo da je jednim dijelom tijela u ravnini s protivnikom. Dakle, u tom slučaju više se ne bi zaustavljala igra zbog jednog koraka, ramena, pete, vrha kopačke... Naravno, ako je bilo koji drugi dio tijela s kojim je regularno postići pogodak u ravnini s protivnikom. Ideja je to Arsena Wengera, velikana trenerskog svijeta i trenutno šefa Fifinog odjela za globalni razvitak nogometa.

Tako bi napadači bili u blagoj prednosti, ali pitanje je koliko će se to svidjeti braničima jer offside zamke postat će nešto teža akcija, no Marca piše da FIFA čvrsto inzistira na ovoj promjeni. U tom slučaju vjerojatno bismo manje polemizirali oko "čudnih" povlačenja linija tijekom VAR provjera.

Pravilo se već primjenjivalo diljem Europe, brojna testiranja vršila su se na turnirima mladih u Švedskoj i Italiji (...) te se čini da dobivaju i pozitivne recenzije. Prvi testovi smatraju se zadovoljavajućima, a suci smatraju da će se lako prilagoditi.

Druga promjena odnosi se na ponašanje prema sucima i svojevrsno je "rukometno pravilo". Nogometaš će, naime, morati na određeno vrijeme napustiti travnjak u vidu "trenutne suspenzije" ako se neadekvatno ponaša prema sucu. IFAB je ovo pravilo odobrio 2017. godine, no samo na razini veteranskog nogometa. Sada postoje ozbiljne naznake da će se usvojiti u profesionalnom nogometu. Pretpostavka je da će privremena suspenzija, primjerice zbog vrijeđanja suca, trajati između devet i 13 i pol minuta.

- Loše ponašanje igrača identificirali smo kao ozbiljan problem za nogomet. Gledamo što možemo učiniti, pravilo trenutne suspenzije moglo bi biti snažnije od običnog upozorenja. Postoji i veliko zanimanje za ideju da samo kapetan može pristupiti sucu - kazao je Lukas Brud, jedan od utjecajnijih ljudi u IFAB-u, prenosi Marca.

U međuvremenu su ipak shvatili da jedno pravilo baš i nema smisla. Govorilo se o "čistoj igri", odnosno zaustavljanju štoperice u trenucima prekida, ali ideja je već odbačena. Međutim, i dalje se traži formula kojom bi se smanjio udio igre u kojoj se ustvari ne igra. Primjerice, ove sezone na ogledu Barcelone i Getafea aktivno se igralo tek 60 minuta, a ostalih 30 minuta te čak 16 dodane sudačke nadoknade, otpalo je na prekide...

Linker
02. svibanj 2024 15:19