Gianni Infantino

 MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency Via Afp
NAJAVA IZ FIFE

Na pomolu velika nogometna promjena: Mijenja se trajanje utakmica, a uvodi se i ‘anti Martínez‘ pravilo?

Marca je objavila tekst o sastanku IFAB-a, na kojem će se raspravljati o korekciji postojećih normi
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 02. ožujak 2023. 20:14

Sljedećeg vikenda u Londonu će se održati sastanak Međunarodnog odbora za nogometnog pravila (IFAB), a glavna tema rasprave bit će promjena postojećih nogometnih regulativa. Eventualne korekcije, u prvom redu, odnosit će se na trajanje utakmica i dosadašnje poimanje zaleđa, ali će biti govora i o nekim drugim prijedlozima.

"Mjere su na stolu i nemojte se iznenaditi ako od 2024. godine utakmice više ne budu trajale 90 minuta, niti zaleđe bude isto kao do sada. O svemu će se raspravljati i oba su pitanja već na stolu onih koji mijenjaju i modificiraju nogometne propise", piše španjolska Marca u uvodnom dijelu velikog teksta posvećenom upravo predstojećem sastanku IFAB-a.

"Pošast modernog nogometa"

Marca ističe kako je inicijalnu raspravu o trajanju utakmica otvorio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino, u namjeri da ograniči velike gubitke vremena, koje smatra "pošašću modernog nogometa". U tekstu se, također, navodi i kako će već od 30. lipnja na snagu stupiti pravilo po kojem će se proslave golova biti obuhvaćene sudačkom nadoknadom, odnosno koje će zabranjivati proslave na terenu duže od 60 ili 90 sekundi.

Svako gubljenje vremena pratit će štoperica, što će moći pratiti i gledatelji, no Infantinov panel još treba precizirati koliko će trajati utakmica. Prošle je godine prvi čovjek Međunarodne nogometne federacije predložio da se utakmice produže sa 90 na 100 minuta, što u startu nije palo na plodno tlo, ali očito je da će i dalje inzistirati na promjenama.

S druge strane, u kontekstu zaleđa, Španjolci pišu kako je teorija o pogodovanju napadaču u slučaju nedozvoljene pozicije već obrađena na prethodnim sastancima IFAB-a. Naglašavaju kako je jedan od zagovornika davanja prednosti napadaču u slučajevima minimalnih zaleđa i Arsene Wenger, legendarni trener Arsenala, a danas FIFA-in direktor nogometnog razvoja.

Korekcije nakon Katara

Osim pravila koje će se odnositi na trajanje utakmica i zaleđe, u planu za sezonu 2023./2024. jest regulirati i određene situacije kakvima smo svjedočili na posljednjem Svjetskom prvenstvu; primjerice, postizanje pogodaka u trenucima dok se rezervni igrači nalaze na terenu.

U tekstu stoji kako su takvi pogoci do sada, sukladno trenutnim pravilima, morali biti poništeni (premda se to u finalu katarskog Mundijala nije dogodilo), te kako IFAB smatra da to treba promijeniti u slučajevima kad rezervni igrači ne utječu izravno na postizanje pogodaka. Osim toga, na snagu će vjerojatno stupiti i "anti Dibu Martínez" pravilo, prema kojem će vrataru biti zabranjeno ometati igrače prilikom izvođenja jedanaesteraca.

Linker
26. travanj 2024 21:31