facebook
JOŠ NEMA NI 16 GODINA

Nadolazeća zvijezda HR nogometa vrijedi milijune u 16. godini: ‘Odmah se vidjelo o kakvom se igraču radi‘

Izbornik hrvatskih kadeta hvali mladića koji će u rekordnom poslu Pulu zamijeniti Salzburgom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. siječanj 2021. 17:54

U sjeni “novonormalnog” nogometnog života, u kojemu je najvažnija egida “glavno da se igra, makar i bez publike”, ipak je puno onih koji su zakinuti, čija je karijera zakočena i privremeno prekinuta. Osim onih ispod drugoligaškog ranga, to su i mlađe kategorije, djeca ne smiju niti organizirano trenirati, nadaju se da bi se to uskoro moglo promijeniti.

Zavidan imidž

Tako je “na čekanju” i Tomislav Rukavina, izbornik U-17 hrvatske nogometne reprezentacije. Aktivnosti, jednostavno, nema.
- Prije travnja sigurno nema nikakvog okupljanja, kamo li utakmice, a tek najesen bi mogla početi službena natjecanja. Nažalost, imali smo dobru skupinu u kvalifikacijama, veliku šansu da reprezentacija ode na Europsko prvenstvo, ali sve je otkazano. Praktički, dvije generacije, 2003. i 2004. godište ostale su bez šanse da igraju na Euru. Možemo se samo nadati da će se ipak uskoro sve vratiti u normalu - priča Tomislav Rukavina, izbornik U-17 reprezentacije, kojega smo, prije svega, zvali povodom informacije da će Rocco Žiković, mladi igrač Istre, koji tek treba napuniti 16 godina, potpisati za Red Bull Salzburg.

Kakav je, dakle, “mali” Žiković?

- S obzirom i na sve ove probleme u rasporedu, nisam ga imao i puno prilike trenirati, samo dvaput je bio s nama, a na memorijalnom turniru Vlatko Marković odmah se vidjelo o kakvom se igraču radi. Odličan je! Zadnji vezni, koji može igrati i stopera, ima sve kvalitete da uspije kao igrač. Naravno, taktički se još treba popraviti, ali još je klinac, logično je da taj dio nije svladao i to su stvari koje će s godinama dobiti.

Puno je naših mladih igrača koji su na meti europskih klubova, puno je onih koji otišli prerano, pa su nestali. Međutim, Red Bull Salzburg je zadnjih godina stekao imidž kluba s odličnom skautskom službom i odličnim razvojnim programom, pa je i to dodatna potvrda igračeve vrijednosti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

- Da, Salzburg ima odličnu školu i plan razvoja mladih igrača, tako da se ne brinem da bi odlazak tamo mogla biti loša odluka. Pogotovo, što vidim i čujem, klub će platiti i odštetu Istri, što znači da Žikovića doista želi i neće dopustiti da samo tako ne uspije. Salzburg ima jasne kriterije pri odabiru mladih igrača, tamo znaju što traže i vjerujem kako će Žiković tamo napredovati i kvalitetno se nogometno razvijati.

Riziv uvijek postoji

Naravno, uvijek postoji rizik, puno je primjera djece koja nisu vani uspjela, dvojba uvijek postoji.
- Istina, ali, kažem, u Salzburgu će Rocco imati odlične uvjete. Da, imat će konkurenciju, vjerojatno iz čitavog svijeta i neće biti lagan put. Ali, čak i da ne postane igrač za prvu momčad Salzburga, to još uvijek ne znači da nije uspio, nogometno će sigurno napredovati. Osobno mislim da će, bude li sve u redu i očekivano, ne bude li nekih ozljeda ili nepredviđenih problema, on sigurno postati vrhunski igrač od kojega će hrvatski nogomet imati puno koristi u budućnosti - rekao je Rukavina.

16 godina Žiković će napuniti 21. siječnja i tada će postati igrač Red Bull Salzburga
2,5 milijuna eura mogla bi Istra kroz odštete i razne bonuse zaraditi od prodaje Žikovića

Linker
01. svibanj 2024 09:40